fbpx

Ősz színtípus

Ősz színtípus

Az előző blogcikkeinkben (itt találhatod) már szó volt a színtanácsadás alapját képező évszakelméletről, valamint  a Tél, a Tavasz és a Nyár  színtípus bemutatásáról. Következzen most az Ősz színtípus bemutatása.

Az ősz pompázatos színei

Képzeld el a következő jelenetet:

Ősz van: Az őszi erdő látványát kell magunk elé képzelni, a lehető legkellemesebb őszi napon.
Még a napsütés is rásegít az elszíneződött falevelek aranybarna ragyogását felerősíteni. Az avar is kellemes, természetes színeket mutat, szinte kedvünk lenne belefeküdni.

“Az ősz  a kedvenc évszakom. Szeretem, amikor a levelek vörösbe és narancsba fordulnak. Gyönyörű látványt nyújtanak a holdfényben, és elképesztő változáson esnek át. A tavaszi és a nyári zöldellés csak árnyéka a fák igazi valójának, ez a buja színvilág igazi csoda, és minden áldott évben bekövetkezik, amikor az éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Mintha ezekkel a tüzes színekkel kárpótolnák, hogy eltűnik a meleg.” – J. R. Ward

Az Ősz színtípus színpalettája:

Színei: Meleg, tompa, sötét.  Ahogy a nyár az őszi dicsőségbe süllyed, a színek lágyak maradnak,  de gazdagabbak és melegebbek.  Az aranysárgás árnylattal átitatott színek előnyösek, az elefántcsont és a krémszín mindig jobb, mint a tiszta fehér. Mély tónusú barátságos színek, mint az indiai fűszerszínek.
A legjobb semleges színei a teveszín és kávébarna a legmélyebb csokoládéig, gyömbér, terrakotta, rozsdavörös, meleg tengeri sötétkék, meleg szürke vagy olajzöld.

Ősz színtípus kreol bőr, aranybarna szem és hajszín

Az Ősz színtípusba tartozók általában kreol bőrrel és aranyló barnás szemekkel és hajjal vannak megáldva. A megjelenésük ezek miatt az árnyalatok miatt melegséget, szimpátiát vált ki. Kisugárzása természetes és nőies. Legjobban a Disney hercegnők közül Pocahontas képviseli ezt a karaktert.

A legalapvetőbb szín, amit figyelünk az a bőr világossága és színezete. Ez árulja el a legtöbbet, a többi szín ezt szépen kiegészíti jó esetben.
Bár vannak kivételek, és ettől vagyunk különlegesek! A következő általános szín leírások nincsenek kőbe vésve, mindig vannak kivételek. Sőt, általában nincsenek tiszta típusok.

 

Az Ősz színtípusba tartozó személyek természetes jellemzői:

Bőr: Elefántcsont, aranyszínű bézs, illetve sötétebb, meleg és bronzos, sárgás, olívás árnyalatú. Legtöbbször kreol bőr jellemzi, és könnyen barnulnak, lehetnek szeplők.

Sötét, meleg színek

Haj (szemöldök, szempilla): Sötét és meleg hajszín jellemzi, valószínűleg egy gazdag, meleg gesztenyebarna. Megtalálható a sötét szőkétől a sötét barnáig terjedő árnyalat, általában bronzos fénnyel.

Szem: Itt is egy sötétebb, általában meleg barna árnyalat a jellemző. Tekintetük kevert, és mély, de nem túl kontrasztos. A szemfehérje általában sárgás, fátyolos. A szemszín lehet meleg zöld, aranysárgás barna vagy a legmélyebb borostyán szín, mogyoró, türkiz.

Száj: nekik is mályvás, de nem annyira üt át rajta a kékes árnyalat.

Az Ősz színtípus természetes színei (bőr, hajszín és szemöldök) között közepes kontraszt van.
Hogyan változnak az színei, ha idősödik? A természetes színek genetikai adottságok, így nem változnak. Azonban az őszülés beköszöntével a hajszín veszít a pigmentjeiből, és a bőrszín is fakulhat, de még mindig dominánsak maradnak a meleg árnyalatok.

 

Az Ősz színtípusba tartozó személyek öltözködése:
Az Ősz színtípus öltözködése

Öltözékének színei, esetleges sajátosságai:
A hozzá legjobban passzoló barnás-narancsos színek valahogy magukkal vonzzák a természetes anyagok kiválasztását sok esetben. Ezek az anyagok gyakran puhák, esetleg sűrűbb szövésűek, érdes felületűek. Ilyen béldául a bőr, lenvászon és tweed.
Viszont manapság már ezeket az anyagokat minden színben meg lehet kapni, így nem érdemes csak az anyagra koncentrálnia.
Öltözékük gyakran melegséget, biztonságot áraszt, mint egy nagy bebújós pulóver. Ékszerszínei az arany és a bronz.

 

Színeinek stílusa: sportosan elegáns, természetes, klasszikus.
Ez a színekből következik, hiszen például a csokibarna – narancssárga – petrolkék színek bár melegséget árasztanak, mint a tavasz színei, de nem olyan frissek. Inkább nyugalmat és biztonságot árasztó, jobban földhözragadt érzést váltanak ki.
(Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ősz típusnak ilyen stílusban KELL öltözködnie.)
Az arany és bronz kiegészítők illenek hozzá, illetve a rusztikus textúrájú, természetes ruhadarabok.

 

Néhány ősz típusba tartozó híresség: Julia Roberts, Rene Russo, Adele, Drew Barrymore, Jessica Alba, Isla Fisher, Debra Messing, Eva Mendes, Jennifer Lopez, Katie Holmes, Penelope Cruz, Jodie Foster,  Madonna, Julianne Moore, Sarah Jessica Parker, Kiefer és Donald Sutherland, Emma Thompson, Kate Winslet és Hilary Swank

 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen színtípusba tartozol, gyere el stílustanácsadásunkra, részletesebb információt itt találsz róla:  Stílustanácsadás

 

További stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod:Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Ha fejlesztenéd a stílusodat, akkor nézd meg a Stílustanácsadás oldalunkat. Most már segítséget kaphatsz a stílusod fejlesztéséhez kényelmesen is: online konzultációk

Hamarosan folytatjuk a témát!

 

 

 


Sift Karina

Stílustanácsadó
Pszichológus hallgató

További hasznos tartalmak a színtanácsadás témájában: Színtanácsadás blogcikkek

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék