fbpx

A stílus alakulása a Covid időszaka után

A stílus alakulása a Covid időszaka után

A stílus alakulása a Covid helyzetben és utána – hogyan fog változni a divat és a stílus világa a pandémiás öltözködés időszaka után

A Covid világjárvány sok változást hozott az életünkben, így például, hogy hol és hogyan dolgozunk, vagy hogyan éljük a családos mindennapjainkat (főleg a gyerekes családok). Sok mindenben megváltozott a gondolkodásunk, és ezzel együtt átalakult az öltözködésünk is. Elmaradtak a korábbi vacsorák, koncertek, esküvők, konferenciák, üzleti utak, kávézások, és számtalan egyéb társasági tevékenység, melyek nélkül nem sok alkalom maradt öltözködni. Így a divat, az öltözködés és a stílus kevésbé előkelő helyet foglalt el a világjárvány során a fontossági sorrendünkben.

Lehetséges-e megtalálni, vagy legalábbis finomítani a stílusunkat a válság és a nehézségek időszakában?

Miről lesz szó?

 • Pandémiás időszak hatása a divat világára
 • Az elmúlt időszak hatása ránk, önkifejezésünkre
 • Öltözködéssünkkel láthatóvá válhatunk, vagy eltűnhetünk
 • Öltözködés és pszichológia
 • A divat és az öltözködés fontossága a hibái ellenére
 • Covid bezártság hatása a stílusra
 • Milyen ruhatárra van szükségünk?
 • A divat lassulása, és a környezettudatosság
 • Fontosak a megjelenésünk egyéb elemei
 • A stílus alakulása a Covid helyzet után

 

Mivel sokan az elmúlt hónapok nagy részét otthon töltötték (akár az idejük 95%-át is), így szükségtelenné váltak az irodai, üzleti megjelenések és az elegáns, esti rendezvény ruhák viselése.

Élet és stílus a Covid időszakában

A bezárások miatt otthonmaradásra kényszerültünk és a társadalmi visszajelzések hiánya arra ösztönzött minket, hogy a ruhák esztétikai értéke helyett inkább jól érezzük magunkat az öltözékünkben.

Így a kényelmesebb, otthon viselhető alternatívák felé fordultunk, a sportos, laza ruházattól kezdve a tornacipőkig, papucsokig.

A divat világa határozottan elkezdett a fizikai kényelemre összpontosítani, – ami már jóval a világjárvány előtt el kezdett kialakulni – tornacipők és sportruhák váltak normává.

És most visszatértünk ahhoz, hogy egyre szabadabban mozoghatunk, és visszanyerjük a normális életünket, amelyre talán azt is mondhatjuk, hogy pozitívan befolyásolja majd az öltözködésünket is.

Pandémiás időszak hatása a divat világára

Nagyon sok cég, márka élete is megváltozott, és a változások kihatottak a divat világára is.

Divat világára is kihatott a pandémiás időszak

Ami a divatipart illeti, az elmúlt hónapokban több változáson ment keresztül. A világjárvány megváltoztatta a fogyasztók kapcsolatát a ruhákkal. Sokkal kevesebb ruhadarabot vásároltak, így a divatipar bevételei jelentősen csökkentek, így több milliárd veszteséget szenvedtek el.

Minden kapcsolódó iparágat súlyosan érintett a COVID-19 járvány, amely arra kényszerítette az ágazatokat, hogy a gyáraktól a kiskereskedőkig lehúzzák redőnyüket határozatlan időre. Hogy hogyan hatott ki a járvány a divat világára, és milyen változások várhatók majd, azzal is érdemes foglalkozni külön, lehet, hogy majd írok erről is egy blogbejegyzést.

Az elmúlt időszak hatása ránk, önkifejezésünkre

Az elmúlt hónapok a legnehezebbek, a legkülönösebbek és a legzavaróbbak közé tartoztak, melyeket megtapasztaltunk, de mindenképpen arra késztettek minket, hogy elgondolkodjunk az életünk számos aspektusán, és igen, az öltözködésünkön is.

Eltűnünk vagy láthatóvá válik az öltözködésünk a Covid után?

Az így kialakult élethelyzet, az elszigeteltség remek alkalom volt ahhoz, hogy elmélkedjünk és megismerjünk valamit magunkról. Arról, hogy mit teszünk ilyen helyzetben, kik akarunk lenni.

A járvány megváltoztatta az emberek ruházatukkal való kapcsolatát.

Sokan elengedték azokat az elvárásokat és elképzeléseket, hogy bizonyos módon kell megjelenniük ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. Néhányan arról számoltak be, hogy kissé felszabadultak, hogy nem kellett aggódniuk, hogy mit vegyenek fel, valamint azon, hogy amit felvesznek, az mivel jár együtt, mit üzen.

A láthatóság hiánya egyes nők számára pozitív lehet, különösen azok számára, akiket hátrányos helyzetbe hoztak a társadalmi szépségnormák – fogalmazta ezt meg Carolyn Mair kognitív pszichológus professzor, aki „A divat pszichológiája” című könyv szerzője.

Korábbi megállapításai, kutatásai sok támpontot adtak az Elegancia a gyöngyökön túl című könyvemhez. ( a könyvet itt találod: Elegancia a gyöngyökön túl )

Véleménye szerint ebben a pandémiás helyzetben minden olyan érték előtérbe kerülhet, amely szerinte sokkal fontosabb, mint a megjelenés.


Öltözködéssünkkel láthatóvá válhatunk, vagy eltűnhetünk

Másrészt az emberek vizuális lények – az agyunk fele elkötelezett a vizuális információk feldolgozásában. Ha nincs lehetőségünk megmutatkozni a világ előtt és visszajelzéseket kapni, elveszítünk egy fontos eszközt a kapcsolatok építéséhez, és az identitásunk tisztázásához.

Számomra (és jónéhány más nőnek is) viszont az okozott nehézséget, hogy hiányoztak azok a ruhák, melyeket korábban szerettem, és a bezártság időszaka előtt rendszeresen tudtam viselni.

Egyre inkább frusztrációt okozott, hogy az otthon viselt sportnadrágos, smink nélküli nőt nehezen egyeztettem össze azzal a csinos megjelenést kedvelő nővel, aki egy évvel korábban voltam.

Nem éreztem magam kapcsolatban azzal a személlyel, aki igazából vagyok.

Kényelmes öltözködés előnye, hátránya

Természetesen nekem sem mindig olyan a megjelenésem, mint aki éppen egy magazinból lépett elő, és néha szerettem én is egyszerű, kényelmes, olykor láthatatlanná tevő ruhát viselni, például ha gyorsan elszaladtam vásárolni.

Korábban nem igazán fektettem be túl sok itthon viselhető, kényelmes, praktikus ruhadarab beszerzésébe.

Mindamellett, hogy nem utálom a kényelmet, bevallom őszintén, hogy a kevésbé mutatós, laza ruháimat sokkal jobban kedveltem, amikor volt okom mást is viselni.


Öltözködés és pszichológia

Láthattuk a közösségi médiában, hogy jónéhány nő otthon, akár a konyhában, házi munka közben kezdte el viselni a legjobb ruháit, melyeket előtte különleges alkalmakra tartalékolt. És ennek is meg van a maga ésszerűsége. Nehéz időkben, vagy akár depressziós időszakokban a gondos öltözködés nem hiábavaló cselekedet, mert van egy erős antidepresszáns hatása. Az az igazság, hogy az önmagunkról való gondoskodás, kényeztetés segíthet válság időszakban a szorongások leküzdésében.

Shakaila Forbes-Bell divatpszichológus elmélete szerint a ruházat három fő területen is befolyásolja az önmagunkkal kapcsolatos szemléletet:

 • az a személy, aki most akarunk lenni,
 • az a személy, akit remélünk, hogy a jövőben leszünk,
 • és az személy, akitől tartunk.

 

Tanulmányok kimutatták, hogy a ruházathoz való viszonyunk végső soron szórakoztató élmény lehet, mert a ruhák hatalmat adnak arra, hogy eligazodjunk önmagunk e három változata között. Az a mód, ahogy a ruházat segíthet nekünk identitásunk különféle elemeinek kifejezésében, csak egy az öltözködés és a pszichológia sokféle átfedéséből.

Kik vagyunk, és milyen öltözékkel mutatjuk ez meg?

A ruházat hatással van arra, hogyan látnak minket az emberek, és ezt követően hogyan viselkednek velünk. Befolyásolja azt is, hogy hogyan gondolkodunk önmagunkról, képességeinkről és még a viselkedésünkről is.

A ruházat felhasználható hangulatunk befolyásolására, nosztalgiázásra, politikai és vallási meggyőződésünk kifejezésére, és még sok minden másra.

A világjárvány után minden bizonnyal keressük majd a társadalmi kapcsolat újbóli kialakításának módjait – a megjelenésünk, a ruhák, a frizura, a smink a ”terápia” része lesz.

Ruhákat használunk a kommunikációhoz és annak megmutatásához, hogy hogyan érezzük magunkat.

Itt az ideje, hogy visszatérjünk az elmúlt évből, és újra láthatók legyünk, magabiztosak abban, hogy kik vagyunk, merre tartunk, és mit vegyünk fel, hogy oda jussunk.

 

A divat és az öltözködés fontossága a hibái ellenére

A divat követése minden hibája ellenére örömteli és kreatív lehet; például egyik előnye lehet, hogy bizonyos öltözködési stílusokkal kifejezhetjük magunkat, és úgy érezhetjük, hogy valahová tartozunk, egy közösség részei lehetünk. Ez az elszigeteltség hozott egy ritka lehetőséget mindannyiunk számára, hogy kitaláljuk, kik vagyunk, amikor valóban magunknak öltözünk.

Mérlegeltem magamban, hogy vagyok ezzel, amikor úgymond nincs hová menni és senki sem lát (leszámítva néhány zoom megbeszélést), akkor mennyire marad fontos számomra az öltözködés. A stílus végül is nem létezik légüres térben.

Az öltözék az önkifejezés egyik formája, de identitásunk szempontjából is központi jelentőségű, ahogy ezt Carolyn Mair, pszichológus is megfogalmazta, mert a ruházat formálja, ahogyan mások látnak minket. Számomra kiderült, hogy az öltözködés hiányzik, és hiányzott a csinosan öltöző énem.

Milyen felismeréseket hozhatott az öltözködésünkkel kapcsolatban ez az időszak? Íme, néhány példa, de kíváncsi vagyok arra is, hogy te mit tapasztaltál meg.


Covid bezártság hatása a stílusra

Ez a hosszú bezártság és karantén időszak megváltoztatta a stílusunkat és öltözködési szokásainkat. Mivel az otthoni munkavégzés új szokássá vált, a nők könnyű, szellős és kényelmes viseletet választottak a divatcikkek helyett.

Vásárlási lehetőségek hiánya a Covid időszakban

Sokáig nem lehetett a boltokba járni, hogy megcsodáljuk az új kollekciókat, mint minden évben. Kezdetben valószínűleg sokan kezdték el a különféle online áruházak böngészését, szomorú tudatában annak, hogy boltok helyett most csak ez jut.

Azonban az online vásárlások nem mindig voltak sikeresek. Ez sokunknak egyszerűen elvette a vásárlási kedvét. Ennek következtében egy idő után a vásárlási késztetés meg is szűnt.

A folyamatos vásárlás helyett kialakult szünet lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy átgondoljuk a saját stílusunkat, mi fontos számunkra és hogyan finomítsuk tovább.


Milyen ruhatárra van szükségünk?

Mindannyian rendelkezünk egy teli, jól felszerelt ruhatárral, és ezt most sokan felismerték. Hiába voltak sokáig zárva az üzletek, és nem tudtunk menni vásárolni, nem maradtunk ruha nélkül. Gyakorlatilag meg van mindenünk, talán több ruhánk is van, mint kellene, csak nem használjuk ki őket rendesen. Na jó, néhányan küzdöttek azzal, hogy kellene néhány zokni, vagy a gyereknek egy nagyobb méretű cipő stb.

A bezárás által bevezetett korlátozások bár rávilágítottak néhány hiányosságra, bizonyosan megmutatták, hogy a jó öltözködéshez nagyon kevés dologra van szükségünk. Ez megmutatta nekünk, hogy a gyakori vásárlás néha egyszerűen rossza szokás, és érdemes időnként felmérni, hogy valóban szükségünk van-e megvásárolni kívánt holmira.

Fontos felismernünk, hogy az életvitelünknek megfelelő ruhatárat érdemes kialakítani, és nem egy fantázia élethez megfelelő ruhákkal, cipőkkel, kiegészítőkkel kell rendelkeznünk.

Sokszor tapasztaljuk gardróbrendezésnél, hogy olyan ruhák vannak felhalmozva, melyek nem felelnek meg az ügyfelünk élethelyzetének, vagy túlságosan sok van egy bizonyos típusú ruhából, ami így nincs megfelelően kihasználva.

Néhány jól megválasztott darabból álló “kapszulaszekrény” elegendő ahhoz, hogy ésszerű számú különböző megjelenést hozzunk létre. A stílusosságot nem az határozza meg, hogy mennyi ruha van a szekrényben és/vagy mennyire drágák a ruhadarabok, hanem az az energia és kreativitás, amelyet gondosan az életünknek és a személyiségünknek megfelelő öltözködésbe fektetünk.

Az otthon tartózkodás, és a vásárlási lehetőségek korlátozása sokak számára segítette, hogy előtérbe kerülve a kreativitásuk, újra fogalmazzák, vagy finomítsák a stílusukat.


A divat lassulása, és a környezettudatosság

A szakértők szerint egyébként várható lesz a divat lassulása, előtérbe kerülnek azok a jó szolgálatot teljesítő ruhadarabok, melyek több idényen keresztül remek alapdarabjai lehetnek a szekrényünknek.

Tehát a Covid utáni korszakban keresettek lesznek az újra használható ruhadarabok, és sokkal jobban előtérbe kerül a környezettudatosság.

Ideje, hogy a „kevesebb és jobb vásárlás elve” érvényesüljön.

Trendek jönnek-mennek

A trendek korábban gyorsan változtak, és a divatipar, amely egykor előre diktálta, hogy mi mindannyian mit viseljünk egy szezon alatt, és legközelebb már valami teljesen mást, saját egzisztenciális válságát éli.

Sok tervező élt azzal a lehetőséggel, hogy a pandémia miatt lelassítsa kollekcióinak ütemét, kevesebb stílust tükröző darabokat produkáljon. Jelenleg a divattervezők a környezetbarát, fenntartható és szezonális termékek megalkotására koncentrálnak.

Szakértők szerint a Covid járvány által kialakított helyzet után az emberek másképp fognak viszonyulni a vásárlásokhoz, és inkább majd minőségi ruhákat szeretnének beszerezni.

Szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek nemcsak az az alapvető, hogy jól öltözködjünk, hanem törekszünk arra is, hogy elkerüljük a pazarlást a ruhásszekrényünk kialakításánál.

Így olyan új darabokat szerezzünk csak be, melyek a legelőnyösebbek számunkra.

Ugyanakkor gyakran, bár szeretünk néhány ruhadarabot és kiegészítőt, hajlamosak vagyunk nagyon keveset viselni őket, és mindenekelőtt mindig azonos módon. Pedig jóval célszerűbb lenne, ha a meglévő dolgainkat minél sokoldalúbban használnánk.

Előreláthatólag a legtöbbet eladott termékek várhatóan a kiegészítők lesznek, mivel ezekkel egyszerű módon tudjuk megváltoztatni a megjelenésünket. Ideje, hogy megtanuljunk játszani a ruhatárunkkal, hogy új kombinációkat alkossunk. A meglévő darabok újra mixelésével hatékony és stílusos lesz a ruhatárunk kevesebb darabszámmal is.


Fontosak a megjelenésünk egyéb elemei

A saját stílusunk kialakításában, fejlesztésében az egyik fontos tényező a csinos megjelenés. Sokszor hangsúlyoztam már, hogy a megjelenésünknek nemcsak az öltözködés a része.

A lezárási időszak különösen sokunk számára jelentett kihívást az esztétikai fronton. Gondoljunk csak a látható hajlenövésekre, és arra, hogy nem volt lehetőség kozmetikus, vagy körmös látogatására.

Ez az időszak egyértelműen nyilvánvalóvá tette, hogy a ruhák és kiegészítők önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy bárkit elegánssá és stílusossá tegyenek, ha a megjelenésünk többi részével nem törődünk. Jobb a farmer és póló kombináció, de ápolt frizurával és egy kis természetes sminkkel, mint egy lélegzetelállító ruha egy magassarkú cipővel, de ápolatlan hajjal, bőrrel.

A saját stílusunk jobb megismerése

A válság időszaka tehát előnyökkel is járt a stílusunk átgondolása, valamint önmagunk megismerésével kapcsolatban.

Visszatérve az élet normálisabb kerékvágásába, a stílusunk fejleszthető azáltal, ha tudjuk, hogy kik vagyunk, és mit akarunk kifejezni a megjelenésünkkel.

Elképzelhető, hogy gyökeresen megváltozott az elképzelésed a saját személyes stílusodról. Lehet, hogy már nem érzed igazán jól magad azokban a ruhákban, cipőkben, melyeket korábban szereztél be. Lehet, hogy a kedvenc ruhád már nem a kedvenced, és ennek oka nemcsak a járvány miatt jelentkező esetleges súlygyarapodás.


A stílus alakulása a Covid helyzet után

Neked hogyan változott a stílussal a kapcsolatod? Jobban megértetted önmagad, és a stílusod a karantén alatt, esetleg felfedeztél új szempontokat?

Mit hoz vajon számunkra a világjárvány utáni következő fejezet? Vajon hogyan fog kinézni a pandémiás időszakot követő öltözködés?

Az öltözködéssel kapcsolatban mi is készítettünk egy kérdőívet. Ebben kérdéseket teszünk fel azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan öltözik, és mit gondol a divat és a stílus világa mennyire változik meg a Covid után.

A kérdőívet itt tudod kitölteni: kérdőív

 

Mindenkit bátorítok, hogy keresse meg azt a stílust, azokat a ruhákat, amelyekben lenyűgözően nézz ki és jól is érzi magát.
Ha fejlesztenéd a stílusodat, kíváncsi vagy, hogy mi felel meg a testalkatodnak, akkor nézd át a stílussal kapcsolatos szolgáltatásainkat:

A stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod: Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Vannak kérdéseid, kételyeid a stílustanácsadással kapcsolatban?
Olvasd el ezt: 5 + 1 tévhit a stílustanácsadással kapcsolatban

 

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék