fbpx

Nem a tested a probléma – Katie Sturino története – hogyan fogadta el önmagát

Nem a tested a probléma – Katie Sturino története – hogyan fogadta el önmagát

Nem a tested a probléma.  Az előző blogbejegyzésünkben (Egy ruha két modell sztárja)  szó volt arról, hogyan került Katie Sturino, plus size testalkatú hölgyként a kulisszák mögül a fényképezőgép elé.

Annyira kényelmetlenül érezte magát a kamera előtt: „Kettős állam van? Hatalmasnak nézek ki? És most???” Ügyetlen medvének érezte magát. A csapatnak olyan taktikákkal kellett elterelnie a figyelmét, amelyeket általában a Mikulás ölében síró kisgyermekeknél használnak.

A nem modell testű Katie elindítja a blogját

A cikket és a képeket azonban nagy örömmel fogadták az olvasók. Ez volt az ő nagy pillanata, amikor átfordultak benne a dolgok. Az olvasók kommentjeinek hatására hozta meg a döntését, hogy elindítja a blogját.
Ő maga néha 12-es, néha 14-es vagy 16-os méretű volt, és véleménye szerint sok nő ebben a mérettartományban mozog fel-le.
Ezért nevezte el a blogját “12-es”nek.

Bár egy évtizede dolgozott a divat világában, és ennek az időnek a nagy részét azzal a tudattal élte meg, hogy túl kövér, büntette is magát azért, mert nagyobb méretű volt a többieknél.

A divat világában annyira nem látott korábban olyan testtípust, mint az övé, hogy szinte démonizálta a saját testét. Próbált megváltozni, amíg rájött, hogy nem kell. Soha nem illettek rá azok a ruhák, amelyeket szeretett volna viselni. A blog indításával elkezdte megtalálni a módját, hogyan követheti ő is a trendeket.

Ráébredt tehát, hogy nem a teste volt, és nem is a teste a probléma

Ez a felismerés, és a hozzászólók lelkesedése adta meg neki azt a bátorságot, hogy elindítsa az Instagram-fiókját, amely továbbítja az üzenetet más nőknek. A 12ish Style című blogja egyrészt a saját maga elfogadásának útja is volt. Arra inspirálja vele a nőket, hogy jobban elfogadják testüket – vagy legalábbis ne a testük legyen a fő problémájuk, a rögeszmés dolog, a hangulatuk indikátora és életük meghatározója.

Stílustippek nemcsak modellalkatúaknak

Röviddel azután, hogy az Instagram-fiók elindult, létrehozott egy blogot, hogy több teret engedjen magának, hogy elmélyüljön a számára fontos témákban.

A blogja révén Sturino jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a nők megtalálják magabiztosságukat, az általa adott stílustippeknek és javaslatoknak köszönhetően. Annak megírása például, hogy milyen nehéz megtalálni a megfelelő klasszikus farmert, mélyebb beszélgetésekhez vezetett a divatról, a kereskedelemről, és a méretek hiányáról.

Nagyon hosszú időbe telt, mire sikerült megváltoztatnia a gondolkodását, és elfogadta magát, a testalkatát, és most másokat is erre bíztat.

Jó lenne, ha minél több nő megtanulná szeretni önmagát.

A gondolkodásmód megváltoztatása minőségibb élethez vezet

El tudod képzelni, mennyivel minőségibb életed lenne, ha nem szégyellnéd a tested? Ha nemcsak a tested hibáit látnád meg?

Katie Sturino átment ezen az élményen, jól tudja, ez milyen érzés, mert harminc éven keresztül szégyellte a testét. Most már nem érdekli, hogy mit gondol róla bárki; csak az érdekli, hogy boldog és jól érzi magát.

A testpozitivitás és a különböző méretek elfogadása még mindig viszonylag új jelenség, de Sturino közösségi platformjai segítségével szeretné átadni azt az életét megváltoztató üzenetet, hogy „Nem a tested a probléma!”

Katie testével kapcsolatos önbizalmának története

Amíg nem járt óvodába, arra bíztatták, hogy „egye meg az ételt”, és nagy és erős lesz. Nem volt tisztában a méretével, ez csak akkor kezdett tudatosodni benne, és vált problémává, amikor mások elkezdtek mutogatni rá. Ötéves korában a csoportjában a „legnehezebb gyerek” -nek választották, ugyanebben az évben a tornatanára azt mondta az édesanyjának, hogy Katie túl nagy a sporthoz. Hétéves korában az orvos diétára fogta.

Kilencévesen a futballedző mezét kellett viselnie a játékok során, mert a mezeket gyártó cég nem készítette a méretét, ami számára szintén a megaláztatás szintjével volt egyenértékű. Aztán ahogy elkezdett nőiesedni, formálódni, egyre több megjegyzést kapott a fiúktól és férfiaktól.

Dezorientáló volt megtudni, hogy nemcsak teste van – mások szemében ő maga csak egy test volt. Még rosszabb volt szembesülni azzal, hogy a teste (és ezért ő maga is) nem tekinthető „megfelelő” méretűnek vagy formájúnak.

Az összes szeretet és bölcsesség ellenére, amit kapott, soha senki nem mondta neki azt, hogy nem a mérete határozza meg az „értékét”.

Harminchárom éves koráig szégyellte a méretét. A véletlenszerűen jött fotózás után érkező pozitív visszajelzések hatására gondolkodott el azon, mennyivel jobb lett volna a kapcsolata a saját testével, ha valaki csak annyit mondott volna neki: “Nincs semmi baj veled”.

Önbizalomproblémák a nőknél a testük miatt

Most már nem érdekli, mit gondol róla bárki; csak az érdekli, hogy boldog és jól érzi magát. Katie ezért a különböző posztjaival, tartalmaival azon segít, hogy a nők engedjék el a testükkel kapcsolatos rögeszméket, és összpontosítsanak az önszeretetre. A negatív gondolatok elengedésével helyet adhatnak a kreatív és produktív energia számára.

A közösségi média megjelenéseire nagyon sok nő reagálta neki azt, hogy „bárcsak úgy néznék ki, mint te fürdőruhában”! Megdöbbentette, hogy nem látják a narancsbőrét, vagy azt, hogy nem lapos a hasa. Felismerte, hogy a kisebb méretű nőknek is vannak rosszabb napjaik, amikor nem érzik jól magukat a saját bőrükben, és legszívesebben elbújnának a világ elől. Hihetetlen felismerés volt, hogy milyen sok nő nem elégedett a testével!

Katie küldetése ennek megváltoztatása. “Példát mutatok” – mondja. Saját példáján keresztül szemlélteti a nőknek, hogy bármilyen méretben lehetnek stílusosak.

A nők nagyon régóta érzik magukat rosszul a testképük miatt, és ebben szerepe van a médiában látott képeknek, valamint azoknak a tényeknek is, hogy a nem átlagos méretű hölgyek nem kapnak ruhát magukra, sokszor csak online üzletekben tudnak vásárolni, ha egyáltalán találnak megfelelő méretet. Ezek a helyzetek azt az üzenetet küldik nőknek, hogy „nem elég jók”.

Mit tanácsol Katie azoknak a nőknek, akik küzdenek az énképükkel?

Építsék fel az önbizalmukat, és ne mondjanak negatív dolgokat maguknak.

Katie tanácsa: Amikor tükörbe nézve elkezdesz negatív párbeszédet folytatni önmagukkal, akkor ezt fogd rövidre! Próbálj pozitív dolgokat megfogalmazni, mint pld. “Nagyon szeretem a ruhámat. Örülök, hogy olyan jól végzem a munkámat, hogy megengedhetem magamnak ezt a ruhát.”

Azt is megfogalmazta jó tanácsként, hogy amikor valaki mást csodálnak, és irigyelnek, akkor is ismerjék fel, hogy minden nőnek, még a tökéletes fizikai tulajdonságokkal rendelkezőknek is megvannak a saját maguk problémái és bizonytalanságai.

Ugyan fontos számára a testpozitív szemlélet, ugyanakkor Katie Sturino gyakran posztol edzésről, sportolás közben készült fotókat is közzétesz.

Jól tudja, hogy sok hozzá hasonló méretű hölgy zavarban van az edzőteremben.

Ennek megoldására társult Hunter McGrady modellel, hogy ösztönözzék a nőket a testmozgásra azáltal, hogy olyan biztonságos edzéseket szervezzenek New York különböző stúdióiban, ahol a nőknek nem kell rosszul érezniük magukat, ha nem tudnak lépést tartani egymással.

Népszerű rovatai

A #MakeMySize  rovata abból az általános felháborodásából született, hogy amikor vásárolni szeretett volna, nem tudott semmit sem vásárolni bizonyos méret felett, a 12-es és 14-es tartományon kívül – azaz, hogyha már 16-os és 18 -as mérettel rendelkezel  – nincs mit viselni. Volt olyan online vásárlási élménye, hogy megérkezett ugyan a rendelése, de semmi sem illett hozzá. Megfelelő szakmai tudása ellenére is nagyon nehezen talált bármit is magának.

„Divatbloggerként ruhákat kell vásárolnom, és nem tudok – ez őrület!”

Csalódott volt, és posztolt róla. Sokáig nem tette volna ezt meg nyilvánosan. De eljutott egy olyan ponthoz, amikor rájött: “Ha ezek a tervezők nem készítik az én méretemet, akkor amúgy sem törődnek velem. Tehát: mit veszíthetek?”

Mérethiány a divat világában – nem gondolnak a különböző testalkatokra

Elképzelte, hogy ha számára nehéz találni ruhát, akkor milyen nehézségekkel küzdhetnek a hétköznapi nők, akiknek kevesebb kapcsolatuk van a divat világával? Ha a nők nem kapnak a méretükben megfelelő ruhát, sokszor magukat hibáztatják, hogy ha nem vacsoráztam volna, beleférnék a ruhába… Katie rovata azonban megváltoztatja a nők gondolkodását, áthárítja a hibákat a márkákra, amikor olyan kérdéseket tesz fel, hogy

  • “Miért ez a legnagyobb méret, amit kínálnak a boltban?” vagy
  • “Miért gondolod, hogy a testalkatom olyan furcsán nagy, hogy egyetlen dolgot sem tudok felvenni a kínálatodból?”
  • Miért kell online rendelnem?
Méretproblémák eltérő testalkatnál

Észrevette az ősrégi ruhaméret-hiányosságot a divatiparban, mivel megfigyelései szerint nagyon sok ruházati márka nem kínál 10-es méret felett semmit, és ha mégis van nagy méretű ruhájuk, akkor az extra nagy méretük vagy 14-es méretezésük sokszor igazából egy 10-es méretnek felel meg.

Ez az egyik legnagyobb kihívás számára, hogy meggyőzze a különböző divatmárkákat, hogy nagyobb méretben is készítsék el a kollekciójukat. Rengeteg tévhittel találkozik ezzel kapcsolatban, ilyenek például, hogy a „nagyobb méretű nők nem költenek pénzt ruhákra” és a „plusz méretű nők nem viselnek mást, csak feketét”.

A #MakeMySize rovatán belül megpróbálja a legnagyobb méretű ruhadarabot, hogy megmutassa az adott divatmárka számára, hogy nem illik rá az a méret.

Reméli, hogy a tervezők tudomásul veszik a helyzetet és kiterjesztik méretttáblázataikat. De még ha nem is tervezik bevezetni a kiterjesztett méretezést, szeretné, ha a márkák képviselői legalább elgondolkodnának azon, hogy hány gyönyörű nő nem tud vásárolni náluk.

Szerencsére néhány márka és tervező már elkezdte méret szerint bővíteni a kínálatát. Rengeteg nagyszerű reakciót kapott már divatmárkáktól – mint például Veronica Beard-tól, aki elkezdte gyártani az ő méretében is a ruhákat. Egyes kiskereskedők kiterjesztett méreteket kínálnak már, ami nagyszerű, de a 14-es méret gyártása valójában nem olyan nagy előrelépés. A kampányok bemutató modelljei továbbra is többnyire 2-es méretűek. Ugyanakkor a változás végre megkezdődött.

Egy ruha, két testalkat
Egy ruha, két testalkat

Híresség stílusának követése testalkattól függetlenül

A másik híres rovata a #SuperSizetheLook, ahol újrateremti egy híresség megjelenését, és ezzel is szeretné megmutatni az embereknek, hogy ezt ők is megtehetik.

Kedvencei közé tartozik Kate Middleton, és Meghan is, akiknek megjelenéséből ihletet merít.

 

Mindenkit bátorítok, hogy keresse meg azt a stílust, azokat a ruhákat, amelyekben lenyűgözően nézz ki és jól is érzi magát. Ha fejlesztenéd a stílusodat, kíváncsi vagy, hogy mi felel meg a testalkatodnak, akkor nézd át a stílussal kapcsolatos szolgáltatásainkat:

A stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod: Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék