fbpx

Vivienne Westwood – a divatvilág tiszteleg a divat punk királynőjének

Vivienne Westwood – a divatvilág tiszteleg a divat punk királynőjének

Aki sosem akart divattervező lenni – Vivienne Westwood
In memoriam Vivienne Westwood (1941-2022) -a divatvilág tiszteleg a divat punk királynőjének. A brit tervező és aktivista kitörölhetetlen hatást gyakorolt a divat világára.

Vivienne Westwood
Vivienne Westwood

Dame Vivienne Isabel Westwood (Swire; 1941. április 8. – 2022. december 29.) angol divattervező és üzletasszony volt, az egyik meghatározó személy, aki a modern punk és újhullámos divat létrehozásában tevékenykedett.
Egy kisvárosban született, elemi iskolai tanítónőként kezdte, pár év múlva üzlettulajdonos és egy nemzedék lázadó világának jelképe, aki még élete utolsó éveiben sem mondott le az ikonikus narancsvörös frizuráról, és akinek ruháit nemcsak Meryl Streep vagy Carrie Bradshaw (azaz Sarah Jessica Parker) viselte, de Pharrell Williams vagy Eugénia hercegnő, András herceg kisebbik lánya is.

 

Vivienne Westwood pályafutásának kezdete

Vivienne Westwood szavai szerint ő csak barátja, Malcolm McLaren – a Sex Pistols menedzsere – , ruhatárát igyekezett összeállítani, még pontosabban az életét rendbetenni, ezért kezdett ruhatervezéssel foglalkozni.

Westwood elképesztő erővel robbant be a divat világába 1961-ben, a McLarennel közösen nyitott zenei- és divatüzletükkel amely a King’ s Road 430. szám alatt állt és több variáció után végül a SEX nevet viselte.
A SEX elsősorban találkozóhelyként funkcionált, összekötötte a punk szcéna figuráit és inspirációs hátteret is adott a divattervezőnőnek, aki a “törvényenkívülieket” öltöztette.

A punk ruházat alapdarabjait Westwood a hagyományossal és a megszokott stílusokkal szembemenő hősök számára álmodta meg: ő találta ki a rocker bőrnadrág kötésekkel díszített verzióját, ehhez jöttek a polgárpukkasztó képekkel díszített, szakadt vagy tépett felsők, a biztosítótűkkel kiegészített szettek. Ma ezek a ruhadarabok, tehát a new wave és a punk is már szerves részei a divat világának.
Westwood egyik jellegzetes mondása volt az alábbi:
“Szabadulj meg attól a rettentes farmertől, amit mindenki más hord, és viselj valami egészen mást, amiben nem tűnsz klónnak!”

Vivienne Westwood punk gyökereitől a politikai vagy jótékonysági célokért folytatott könyörtelen kampányáig, mindig is szókimondó hangnak bizonyult a divat világában. Westwood számára a divat kifutó a politikai platformja is lett.
2006. tavaszi/nyári kollekciójának pólóin az „I Am Not A Terrorist, please don’t Arrest Me” felirat állt, míg a 2008-as őszi/téli bemutatóján a modellek olyan feliratokat viseltek, amelyek tisztességes bírósági eljárást követeltek a guantánamói foglyok érdekében. A 2013-as tavaszi/nyári show-ban egy transzparensen klímaforradalomra szólított fel.

Bár Vivienne Westwood tervezői karrierje Londonban indult, amint csak tehette, Párizsba ment, ahol – meglátása szerint- a legkiválóbb, képzett dizájnerek alkotnak. Kedvenc művészei Aldous Huxley író, Vermeer van Delft holland festő és a zeneszerző-zongoraművész Frédéric Chopin voltak.

 

Westwood divatház
Férjével, Andreasszal

Westwood 40 év után is maga vezette a cégét, 126 üzlettel rendelkezett a 2010-es évek elején, ám a maga lezseren öntudatos módján szépen elő is készítette a terepet élettársa, egyben volt tanítványa és munkatársa, Andreas Kronthaler számára. Vivienne az 1980-as évek végén találkozott Andreas Kronthaler osztrák divathallgatóval, amikor a Bécsi Iparművészeti Iskolában tanított, és 1992-ben házasodtak össze.
Az 1966-os születésű ékszerész-divattervező, bár 25 évvel volt fiatalabb múzsájánál, 1992-es esküvőjük óta boldogan élt Vivienne mellett, akitől rengeteget tanult. 2016-ban a punk dizájnerasszonya új nevet adott a Gold Label kollekciónak, amely így Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood lett.

Utolsó közös munkájuk pedig végül a 2022-23-as őszi-téli Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood bemutatóra készített anyag lett, amely egyben búcsúztatta is a szokványost mindig kerülő és sokszor közéleti kérdésekben is bátran megnyilvánuló, vegetáriánus és polgárpukkasztó alkotónőt.

Westwood Dame 2006

Muszáj tehát egy újabb, életimádó idézettel búcsúzni tőle, aki 2006-ban még az angol királynőtől vehette át a “Dame” címet, azaz a lovagi cím női megfelelőjét:
A divat nagyon fontos. Életjavító, és mint mindent, ami örömet okoz, érdemes jól csinálni.”

 

Tövábbi divattervezőkről szóló írásainkat itt találhatod: Divattervezők

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Fábián Anikó, Újságíró, Művészettörténész

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék