fbpx

Milyen szoknyát vegyél fel a testalkatod függvényében? Mire figyelj a szoknya választásnál?

Milyen szoknyát vegyél fel a testalkatod függvényében? Mire figyelj a szoknya választásnál?

Mi nők egyre többen hordunk inkább nadrágot, mely lehet praktikus és kényelmes megoldás, viszont mégiscsak a szoknya viselete teszi megjelenésünket igazán nőiessé.

 

Hiszen az egyik legnőiesebb és legelegánsabb darabja a ruhás szekrényünknek. (Érdemes elolvasni a nőies és férfias öltözködés kapcsán írt Hova tűnt a szoknya a nőkről? című korábbi bejegyzésünket itt találod meg)
A szoknya megjelenési formája hosszú fejlődésen ment át, különösen a XX. században, amikor is a korábbi földig érő szoknya változatok előbb a 20-as években lettek rövidebbek, majd a 60-években divatba jöttek a mini szoknyák.
Ma már a különböző stílusok, darabok és hosszúságok divatja után a lehető legtöbb lehetőség közül választhatunk, ha szoknyát szeretnénk viselni.

Azonban nem is olyan könnyű kiválasztani a megfelelő szoknyát, számos dolgot figyelembe kell venni. Nem csak az nem mindegy, hogy milyen fazonú, hosszúságú és színű az adott darab, hanem hogy milyen anyagú, mintájú, milyen hímzések és nyomatok vannak rajta adott esetben.
A vastagabb, erős anyagok könnyen erősíthetnek, ezzel szemben a puhább, vékonyabb, lágyan mozgó anyagok vékonyítanak, nyújtanak.
Számít a szoknya derékrészének kidolgozása is, mert ha ez díszesen kidolgozott, oda vonzza a figyelmet, ami egy kevésbé karcsú derék, pocakosabb has esetén inkább kerülendő.

Testalkattípusok

 

Ideális, ha tisztában vagyunk alkati sajátosságainkkal és a természet adta attribútumainkhoz legjobban illő szoknyát viselünk.

Ha sikerül a testalkatunkhoz leginkább passzoló szoknyát megtalálni, akkor az optikailag lefaraghat a túlsúlyból, vékonyabbnak tűnhet a derék, hosszabbnak tűnhetnek a lábak.

 

Vannak típusok, akik szerencsésen sokféle fazon közül válogathatnak, míg mások jobb ha 1-2 féle forma és anyagvilágból válogatnak.

 

Keresd meg a saját alkatodhoz tökéletes darabot, kiválasztásához itt adunk néhány ötletet:


(X) (8) Homokóra

A felső és alsó test harmóniában van egymással és határozott keskeny derékkal rendelkezik (legalább 25 cm különbség a derék és a csípő méret között). A váll és a csípő azonos nagyságú, formás mellek, ívelt csípő és kerek fenék jellemzi.
Igazán nőies forma, tökéletes arány. Az 50-es, 60-as években a filmszínésznők mind ilyennek próbáltak látszódni.
Tartozhatnak ebbe a típusba olyanok is, akiknél túlsúly jelentkezik, azonban ez egyenletesen oszlik el a testen, megmarad a homokóra sziluett.
Cél: Ha ebbe a típusba tartozol arra érdemes figyelned, hogy megtartsd az egyensúlyt, hangsúlyozd az alakod, emeld ki a dekoltázsod és a kerek csípőd. Érdemes a test vonalát követő darabokat választanod és hangsúlyoznod a derekat, különben a szélesebb mell és csípő miatt mindenhol nagynak fogsz látszódni.

Fazon: Nagyon szerencsés vagy, ha ilyen nőies alakkal rendelkezel, mindannyian ilyen alak megteremtésére törekszünk. Ebben az esetben a szoknyák bármilyen típusát megengedheted magadnak, legyen szó akár egyenes vonalú, akár harang A vonalú szabásról, rakott szoknyáról.
Jól állnak a magasított derekú szoknyák.
A ceruzaszoknyák tökéletesen hangsúlyozzák az alakodat.
Szoknyahossz: Előnyös a térd alá érő változat, de lehetnek kivételek. Mini fazonokkal érdemes óvatosan bánnod, nem mindig jelentenek jó megoldást.
Anyag és szín: Érdemesebb vékonyabb anyagot választani, a vastagabb erősíthet. Színekben, mintákban hacsak nem erősebb csípővel rendelkezel, jöhet bármi

Sztárok: Eva Mendes, Salma Hayek, Scarlett Johansson, Halle Berry

 

 

 

 

 

 

 

 


(Y) (V) kehely, fordított háromszög

Fő jellemzője, hogy a felsőtest sokkal hangsúlyosabb, mint az alsótest. Széles vállakkal és mellkassal rendelkezik, mellmérete ezekhez arányosan nagy, mindehhez egyenes derék és keskeny csípő társul.  Manapság nagyon sok modell rendelkezik ezzel a testformával.
Cél: Az ideális homokóra alkat eléréséhez cél a csípőd szélesítésével a váll és a csípő arányosítása. Tereld el a figyelmet a széles vállaidról a vékony alsó testre, és a karcsú lábaidra. Érdemes felül sötét színeket alkalmaznod, valamint nyújtanod a felsőrészt V alakú nyakmegoldásokkal. Kerüld a vállakat szélesítő csónaknyak.

Fazon:
Szélesebb vállú, felsőtestű és keskeny csípőjű hölgyként az alsó rész hangsúlyozására van szükséged.
Ezt elérheted, ha tömegnövelést hozol létre a szoknyán drapériákkal (hajtott, rakott, pliszírozott, peplum megoldások). Optikailag tudod növelni a keskenyebb alsó részedet a csípőn elhelyezett hímzések, grafikai minták, fényes geometriai nyomtatások segítségével.
Fodrok, zsebek is erősíthetik előnyösen a keskeny csípődet. Emeld ki a derekad övek használatával, illetve hangsúlyos derék díszítésekkel.
A tulipán szoknya tökéletes fazon számodra, szúk szoknyát viszont kerüld.
Szoknyahossz: A legjobb hosszúság a térdig érő.
Anyag és szín: A szoknyák lehetnek mintásak, fényesek és készülhetnek vastagabb anyagból. Mivel a csípő szélesítése a cél, alkalmazhatod a keresztcsíkokat, nagyobb mintákat és válasszál lehetőleg világos, élénk színeket.

Sztárok: Jessica Biel, Naomi Cambell, Demi Moore, Teri Hatcher

 

 

 

 

 

 

 

 


(O) Alma, kerekded alkat
(Ide sorolják sokszor az ovál, gyémánt alkatot is)

Erre a típusra jellemző a hangsúlyos felsőtest, vállban, mellben erősebb, éppen ezért nőies alkat kerek mellekkel, gömbölyű vállakkal, viszont nincs határozott dereka. Nagyon sok nőnél 40-es években a menopeuza tüneteinek kialakulásával jön létre, amikor a súlyfelesleg a derék, has környékére kezd lerakódni. Az igazi alma típus hosszú formás lábakkal és laposabb fenékkel rendelkezik. Bár sokszor súlyfelesleggel rendelkeznek, lehetnek csinosak megfelelő öltözék választásával. Őszintén szólva nem ez a legegyszerűbben öltöztethető forma.
Cél: A felső és a kisebb alsó rész összhangba hozása, a hangsúlyos derékrész elrejtése úgy, hogy a deréktáj karcsúbbnak látszódjon. Ha ilyen alkatod van, akkor a legjobb, ha olyan ruhákat veszel fel, melyek megnyújtják a törzset és a lábaidra tereled a figyelmet.  (Szoknya helyett szerencsésebb lehet az egyrészes ruha)

Fazon:
A keskeny csípő miatt jól állnak a lefelé bővülő A vonalú szoknyák, formás fenék esetén a csípő vonalát követő darabok is.
Túl magas derekú szoknyákat kerüld, mert még jobban összenyomja a felsőtestet.
Ahogy a nadrágoknál, úgy a szoknyáknál is figyelj arra, hogy a cipzár kerüljön oldalra vagy hátra. A strukturált ceruza szoknyák jól működnek, de érjenek térdig. A szoknyák hajtásai, rakásai a has alatti részen kezdődjenek, hogy ne okozzanak a has résznél extra térfogatot.
Szoknyahossz: Mivel ilyen típusként szép, formás lábad van, ezt nyugodtan mutasd meg, több szoknyahossz is megfelelő lehet neked.
Anyag és szín: Mivel a cél az alsó rész kiegyensúlyozása a felső részhez, így a szoknyáid lehetnek mintásak, fényesek. Alkalmazhatsz zsebeket is nyugodtan a keskeny csípőd miatt. A szoknyák készülhetnek vastagabb textilekből, amelyek nem tapadnak annyira az alakra. Mintás ruhák jól mutathatnak az alma alkaton, elterelik a figyelmet.

Sztárok: Queen Latifah, Drew Barrymore, Kate Upton, Catherine Zeta-Jones, Jennifer Hudson

 

 

 

 

 

 

 

 


(A) körte, háromszög alkat

A körte testalkatnak a dereka karcsú, hosszúkás, a csípője széles, a feneke kerekded, a has többségében lapos, mindehhez  keskeny vállak és felsőrész  társul. Általában a lábak rövidebbek a felső testhez képest és vastagabbak.
Hajlamos hízni a combra és fenék részre. A keskeny vállakhoz kisebb mellek társulnak, így gyakran a felsőrészre eggyel kisebb méretet kell választani.
Cél: A homokóra alak optikai elérése érdekében a karok, vállak hangsúlyozása, felsőrész növelése célszerű, illetve a csípő optikai keskenyítése, finomítása.
Ha Te is az ilyen szélesebb a csípővel rendelkező hölgyek közé tartozol, akkor a következőképpen tudod megteremteni az alkatod egyensúlyát:
Vállak kiemelésére a felsőrészen válltömések, valamint válldúsító gallér használata, vízszintes csíkozású, valamint világos és fodros felsők, nyaki részen díszített felsők, széles (csónak) nyakkivágások, hangsúlyos nyakláncok. Jól állnak az empir, mellrésztől bővülő, csípőt takaró fazonú ruhák.

Fazon:
 Érdemes olyan fazonokat választanod, amelyek felhívják a figyelmet a keskeny derekadra és megnyújtják a lábaidat.
Szoknyában csinosak számodra a magasított derekú megoldások, derékban átkötős darabok, enyhén lefelé bővülő, lágy esésű A-vonalú, kör és ballon szoknyák.
Kerüld az előnytelen a cső, ceruza és sellő alakú szoknyákat.
Szoknyahossz Ne legyen túl rövid, mert az szélesíti a csípőd, érdemes hogy a térd közepéig érjen a szoknya.
Anyag és szín:
Színekben sötétebb színek, függőleges csíkozású darabok előnyösek. Mivel a zsebek nagyítanak, ezeket érdemes elkerülnöd, ahogy a túl vastag anyagokat is.
Mivel cél a felső rész növelése, és a csípő optikai keskenyítése, erre pompás lehetőséget ad ha felülre világos színeket, alulra pedig sötét színeket választasz.

Sztárok: Beyonce, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Jennifer Love Hewitt

 

 

 

 

 

 

 

 


(I) és (H) oszlop – téglalap – banán- alkat

Egyik testrész sem hangsúlyos, dereka, válla, csípője egy vonalban helyezkedik el. Nincs sok görbület az alakjában, mellei kicsik vagy átlagosak. Sokszor vékony, kislányos vagy atletikus alkatúak az ide tartozó hölgyek, őket szokták I alkatúaknak nevezni. Náluk csak néhány cm eltérés van ilyenkor a mell, derék és csípő méret között. Ez az egyik legegyszerűbb típus öltözködés szempontjából. Sok modell rendelkezik ilyen testalkattal.
Cél: Tedd az egyenes formákat ívesebbé, lágyabbá. Ahhoz, hogy a nőiesebb sziluettet el tudd érni, a mellek és a csípő optikai gömbölyítésével formázd az alakot. Könnyedén és bátran megteheted ezeken a részeken a tömegnövelést, mivel az alkatod vékony, nyúlánk. Érdemes a hangsúlyt a kezekre, lábakra terelned.

Fazon:
Ha ilyen típusba tartozol, akkor a határozatlan derekú alakodat korrigálhatod a megfelelő szoknyákkal. Erre jó megoldást kínálnak a kontrasztos színű övek, amelyek kiemelik a derekat.  Jót tesznek a csípővonalon elhelyezett díszítő elemek, minták és zsebek.
Szoknyában jó megoldás a tulipán fazonú, illetve fodros szoknyák. Az A-vonalú szoknyák is nagyon jól működnek ehhez az alakhoz.
Szoknyahossz: Több közül válogathatsz és ha elég magas vagy, akkor maxi szoknyát is hordhatsz. Ha az alkatodhoz karcsú lábak társulnak, könnyedén megengedheted magadnak mini szoknyát is. Kerülendő a szűk szoknya.
Anyag és szín: Mintákból, színekből szabadon válogathatsz, készülhetnek a szoknyáid fényes és vastagabb anyagokból is. A keskeny csípőd miatt a zsebes megoldások is szóba jöhetnek.

Sztárok: Natalie Portman, Cameron Diaz, Kate Hudson, Hilary Swank, Nicole Kidman

 

 

 

Kíváncsi vagy mi áll jól neked? Ha szeretnél jobban eligazodni ebben a témában, akkor a gyere el stílustanácsadásunkra, ahol elsajátíthatod a vonzó és stílusos öltözködés fortélyait. Olvass róla többet: Stílustanácsadás

Sikerült beazonosítanod magad, hogy milyen alkatba tartozol?
Olvasd el a karcsúsításról és a testalkat típusokról szóló bejegyzéseinket is.

 

Ha nem szeretnél lemaradni további stílus tippjeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta

Önbizalom mentor, stíluskommunikátor

 

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék