fbpx

Neked milyen testalkatod van? Kíváncsi vagy, hogyan tudod megállapítani? Íme a segítség

Neked milyen testalkatod van? Kíváncsi vagy, hogyan tudod megállapítani? Íme a segítség


Az interneten számos oldal és cikk foglalkozik a különböző testalkat típusokkal, és azzal a témával, hogy melyik típus hogyan öltözködjön, milyen irányelvek szerint.


Ha ruhát választasz magadnak, óriási segítséget nyújt, ha tisztában vagy a saját formáddal, méreteiddel, adottságaiddal.
Számos csoportosítást és megnevezést lehet találni, vannak 5, 6, 7, 8 és 12-es felosztások is.de leggyakrabban az 5 alapvető testtípussal találkozhatunk.


Sokszor nehézségbe ütközik, hogy hova is soroljuk be magunkat, mivel mindenki egyedi és nem feltétlenül sorolható egy testalkat-típusba, előfordulhat, hogy több alkat keverékébe tartozik.

Testalkat típusok

Általában az alapvető 5 formára támaszkodunk, azonban csak kevesen tartozunk tisztán valamelyikbe.
Néhány helyen olvastam, hogy a testalkat fixnek tekinthető, ami többnyire igaz, mivel az alapvető csontszerkezetünk nem változik, azonban a testsúly változásával előfordulhat, hogy a testalkat típusunk megváltozik. 
Könnyen lehet, hogy egy homokóra vagy körte alkat fogyás hatására inkább hasábformát vesz fel, vagy egy hasáb, alma vagy fordított háromszög formájú test hízás hatására ovális vagy gyémántformát vesz fel. A nők alakja a menopauza után is gyakran megváltozik. Így időnként érdemes újra megvizsgálni, hogy milyen testtípusba is tartozunk.


Miért fontos tisztában lenni a testalkatunkkal?

Mindannyian egyéniek vagyunk meglehetősen változatos testformákkal, egyedülálló formákkal és tulajdonságokkal rendelkezünk, és ennek megfelelően nem is illik minden ruhadarab hozzánk.
Mindig tartsuk észben, hogy érdemesebb az adottságainknak tökéletesen megfelelő ruhákat viselni, akár az éppen aktuális trend irányzatával ellenkezőt is! 

Te is jártál már úgy, hogy barátnődön, ismerősön tetszett egy ruha, viszont amikor Te vettél volna fel egy ugyanolyant, rajtad közel sem állt olyan jól?

 

A testalkatunk megállapításához szükség lesz pár adatra, méretre, ezért megvizsgáljuk függőlegesen és vízszintesen is a testarányainkat, ehhez szükség lesz pár adatra, méretre.

Nézzük először a függőleges testarányokat, mert ezen arányok megértése legalább annyira fontos, mint a test alakjának, formájának megértése.


Függőleges testarányok:

A láb és felsőtest hosszúsági aránya alapján három típust tudunk elkülöníteni:

  1. Arányos test esetében a középvonalunk a lábtőnél van, felső és alsó test arányos, ilyenkor a lábhosszunk a testmagasságunk fele.
    Arra érdemes vigyázni, hogy a jó arányokat ne rontsuk el!
  2. Hosszú felsőtest rövid lábak – a középvonal lejjebb helyezkedik el, ilyenkor a hosszú derék rész és a felső rész rövid lábakkal társul. Cél a lábak optikai hosszabbítása (tipp: mindez könnyen korrigálható magas sarkú testszínű cipővel)
  3. Hosszú lábak rövid felsőtesttel – középvonalunk feljebb van, előny a szép hosszú láb, azonban a rövid derék és felsőrész, ilyenkor célszerű a felsőrész optikai nyújtása

 

Az alsótest-felsőtest arányának ismeretében gondosan megtudjuk választani, hogy meddig érjen a felső ruházatunk, adott esetben betűrve vagy inkább kitűrve hordjuk.

Testarányok – alsó és felső test

Nem mindegy, hogy milyenek a függőleges arányaink és hogy ezeket hogyan korrigáljuk az öltözékünkben található vízszintes vágásokkal.
Az alsótest-felsőtest arányának ismeretében gondosan megtudjuk választani, hogy meddig érjen a felsőnk, betűrve vagy inkább kitűrve hordjuk.
Sokszor lehet olvasni, hogy emeljük ki a derekunkat egy övvel, ami azonban egy rövid felsőtest esetén inkább hátrányos, mert ezzel a vízszintes vágással torzítjuk a testarányokat, még rövidebbnek tűnik ilyenkor a felsőtest. 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen hosszú legyen a számodra ideális szoknya vagy ruha, használhatod az aranymetszés mágikus számát.

 

Aranymetszés az öltözködésben:
Ez az arány mindenhol ott van a természet szépségeiben. Az aranymetszés mágikus száma nemcsak a művészek, építészek számára jelenthet inspirációt, hanem jól tudjuk használni mi is a kiegyensúlyozott és harmonikusabb megjelenéshez.

Érdemes a viselt cipőinkkel külön-külön megnézni, mivel a sarok magassága megváltoztatja az ideális ruhahosszt, különböző magasságú cipősarkok esetében eltérő eredményeket kapunk.

 

Hogyan nézzük meg?

  1. Engedjük le a vállunktól a mérőszalagot a földig. Osszuk el ezt a számot az aranymetszés számával (1,618), az így kapott szám lesz a Te saját aránymetszés számod!
  2. Válltól mérve ez adja meg az ideális hosszúságot szoknyák, ruhák aljához. 
  3. Alulról a földtől mérve pedig megadja, hogy meddig érjenek a felső kis kabátok, zakók.
Testarányok -ideális hosszúságok

Mivel arányaiban véve rövid felsőtesttel és hosszú lábakkal rendelkezem, nekem ez a pont jóval a természetes derék rész alatt helyezkedik el.
(Így számomra  előnyösebb a derék helyett a csípőn elhelyezett öv)

 

 

Abban az esetben, ha ez a pont feljebb ér, mint ahol van a természetes derékmagasság, akkor szoknyáknál lehet használni magasított derekú megoldásokat, kosztüm kis kabátok pedig érhetnek a derékig.

Ezeket a szabályokat a teljes testmagassághoz  viszonyítva értelmezzük arányos testnél, eltérő testarányoknál esetén ez kissé eltérhet.


Egyik testalkat se rosszabb, mint a másik. 
Tudtad, hogy  a különböző sportágakban a tökéletesen arányos testalkat helyett más-más testalkat az elvárt, mert az a siker egyik záloga?
Minden sportágnak megvan az ideális testalkata.
A hosszútávfutók, a műugrók, a műkorcsolyázók és a tornászok egyre alacsonyabbak. A sportolóknál különbségek adódnak a testrészek arányaiban is, a vízilabdázóknak szokatlanul hosszú karjuk van, ezzel szemben a kosár- és a röplabdában különösen hosszú lábuk van a legjobb sportolóknak. Az úszók felsőteste elnyújtott, a lábuk rövid.

 

Vízszintes testarányok 

A meghatározó pontok, amikről méretet veszünk és összehasonlítjuk őket egymással, a váll, mell, derék és csípő.
A felsőtest megjelenését a váll, illetve a mellméret szélessége határozza meg.
Lehetnek a vállcsontok szélesek, ehhez társulhatnak akár kis mellek, ekkor a megjelenés inkább sportos, azonban ha a széles vállakhoz nagyobb mellek társulnak, akkor a megjelenésben dominánsabb lesz a felsőtest.

 

Először vizsgáljuk meg tükör előtt állva a váll és csípő egymáshoz viszonyított arányát: 

azonos méret esetén nagy valószínűséggel: homokóra vagy téglalap lesz az alkatunk
– ha a csípő keskenyebb: fordított háromszög vagy alma alkatról lehet szó
– ha a csípő szélesebb – körte alkatról van szó

 

 


Mérjük le
a derekunkat, ahol a legkeskenyebb, csípőt a legszélesebb pontján, a mell körméretéhez a mellcsúcsnál illesszük össze a mérőszalagot.

A következőkben a derék/csípő arányt vizsgáljuk (derék szélessége osztva a csípő szélességével):

– Ha a felsőtest és csípő közel azonos méretű és a derék/csípő arány 0,7-0,8 – akkor ez a homokóra alkat (általában 25-30 cm különbség van a derék és csípő között)
– Ha ennél kisebb az arányszám, akkor ez a testalkat körte típusba sorolható
– Amennyiben az arányszám egyenlő az 1-gyel, vagy közelít hozzá, akkor alma, téglalap, fordított háromszög alkatról van szó


Láss neki, vizsgáld meg Te is a testarányaidat!
Ha tükör előtt állsz, ne feledd, senki sem rendelkezik tökéletes testtel. A tökéletes alak nem létezik, vagy optikai csalódás. Viszont testalkatunk ismeretében a megjelenésünk tökéletesebbé válik! Alkalmazhatunk olyan trükköket, melyek segítségével az előnyös részeinkre tereljük a figyelmet, míg a kevésbé előnyöseket nem hangsúlyozzuk. 
A vizualitás eszközeivel megváltoztathatjuk az alakunkat. Ha jól használjuk a rendelkezésünkre álló trükköket (színek, formák, anyagválasztások), akkor adott esetben magasabbnak, vékonyabbnak is látszódhatsz ezek segítségével (akár mintha 5-6 kg-mal kevesebb lennél) .

 

Olvasd el előző cikkünket is, hogyan tudod karcsúsítani magad optikai trükkökkel
Amennyiben nem sikerült egyértelműen megállapítanod a testtípusodat, kérd segítségünket!

Érdekesség: Katalin vagy Meghan szebb? Az aranymetszés szabályát figyelembe véve döntötték el:  Itt

 

Ha nem szeretnél lemaradni további stílus tippjeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta

Önbizalom mentor, Stíluskommunikátor
Párkapcsolati coach, Mediátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék