fbpx

Virágmintás ruha – mire figyelj a választásnál – hogyan találd meg a számodra megfelelőt

Virágmintás ruha – mire figyelj a választásnál – hogyan találd meg a számodra megfelelőt

Virágmintás ruha – mire figyelj a választásnál – hogyan válaszd ki a számodra megfelelőt
Ilyenkor a tavasz megérkezésével szívesen kezdünk el hordani vidám, színes, virágos mintájú öltözékeket. Nagyon mutatósak tudnak lenni, azonban nem árt pár dologra odafigyelni a megfelelő virág nyomatos ruha kiválasztásánál.

Beszéljünk kicsit a nyomtatások és minták értelmezése kapcsán azok különböző elemeiről:

Minták csoportosítása:

1. Méretezés: Milyen nagy vagy kicsi az adott minta.
Stílus tipp: Nagyobb minta általában magasabb embereken áll jól, közepes méretű emberek a közepes méretű mintázatú, míg az alacsonyabbak a kisebb mintázatú ruhadarabokban néznek ki legjobban általában.
Ettől eltérő akkor lehet, hogy az öltözködési stílusod drámai vagy merész személyiséged van.

2. Kontraszt: azaz milyen a különbség a nyomtatott színek között, alacsony vagy magas. Finom kontrasztok vannak, vagy élénk, színes, nagy kontrasztok.
Fontos itt azt is figyelembe venni, hogy milyen a saját színeink kontrasztja?
Stílus tipp: A minták kontrasztja legyen harmonikus a saját személyes kontrasztjainkkal.
Ha a természetes színeink egymáshoz viszonyított kontrasztja alacsony, akkor jobban fognak állni azok a virágnyomatok, ahol kisebb a színkontraszt.
Élénk színtípusú emberek szépségét jobban kiemeli a nagy kontrasztú minták, ha nem ide tartozol, akkor az élénk kontrasztú darabokat viseld inkább csak lent szoknyaként vagy nadrágként.

3. A minta sűrűsége ritka vagy sűrű az adott mintázat az anyagon. Ha ritkább a minta, akkor könnyedén tudunk összpontosítani az egyes elemekre. Sűrű mintánál a szemünk nem kezd el nyomtatásra koncentrálni.
Hogy mi ennek a jelentősége?
A sűrű mintázatnál, ahol a szem mozgásban marad, nem ragad le egy mintánál, a látvány érzékelés miatt sokkal karcsúbbnak láthatunk valakit.

4. Rendezett vagy véletlenszerű a minta – A klasszikusabb személyiségstílusú személy sokkal inkább rendezett nyomtatású mintázatú ruhát választ, míg egy kreatívabb ember inkább véletlenszerű nyomtatást kedvel.

5. A színek és intenzitásuk  – Hideg-meleg, világos, sötét, élénk, tört színek. Természetesen olyan színvilágú virágmintákat válasszunk, melyek megfelelnek a saját színtípusunknak.
Intenzitás – lágy, tört vagy élénk és fényes. A színtípusod meg határozza, hogy milyen intenzitású színek állnak jobban neked. ha világosak a természetes színeid, akkor válasszál finomabb, vagy puha füstős színeket tartalmazó mintájú öltözéket.

6. Stilizált vagy természetes Hogy mi lesz az általad preferált, azt megint csak a személyiséged dönti el.
A kreatív, drámai személyiségtípusúak inkább a stilizált nyomatokat preferálják, míg a természetes mintákat a romantikus, nőies típusok. 

  Mint látható számos elemet figyelembe vehetünk a minta kiválasztásnál, és a választásodnál érdemes elsődlegesen figyelembe venni az egyéni adottságaidat is:

  • milyen a személyiséged, milyen az öltözködési stílusod
  • milyenek a természetes színeid, milyen színtípusba tartozol
  • és ezek között milyen nagy a kontraszt
  • milyen a testalkatunk, méretünk

A virág mintázatok a lehetőségek széles tárházát biztosítják és vannak köztük nemcsak régimódiak, hanem olyanok is, amit egy kreatív, modern nő is szívesen beépít a ruhatárába.
Figyelembe kell venni számos tényezőt még, amivel befolyásolni tudjuk, hogy a kiválasztott virágmintás öltözékkel igazán harmonikus megjelenést alakítsunk ki.
A fent felsorolt mintajellemzők is hatnak kölcsönösen egymásra. 

Íme, néhány szempont, ami segítséget nyújthat a számunkra megfelelő virágminta kiválasztásában, nézzük is meg ezeket:

A virág mintázat kontrasztja és mérete az adott ruhán – a kontraszt és a méret közötti összefüggés:

A nyomtatás mérete befolyásolja a látszólagos kontrasztot.
Ha a mintázat kisebb, akkor még azonos színkontrasztnál is a kontraszt kevésbé lesz nyilvánvaló. Ezzel szemben egy nagyobb méretű nyomtatás hangsúlyozza a színek kontrasztját.

A kisebb virágmintázatnál a kis virágrészletek miatt a világos és sötét elemek nagy kontrasztja ellenére is kevésbé érvényesül a kontraszt.
A nagy méretű virágoknál a nyilvánvalóan nagyobb kontrasztot hoznak létre.

A nyomtatás kontrasztja befolyásolja a látszólagos méretet
Ha a színek között nagy a kontraszt, akkor a virágnyomtatás méretileg még nagyobbnak tűnik. 

Két ruha, ha azonos méretarányú virágmintával rendelkezik, a nagyobb kontraszttal rendelkező minta sokkal nagyobb méretűnek tűnik vizuálisan.

Az alacsony kontraszt a nyomtatást kisebbnek mutatja.
Alacsonyabb kontrasztú nyomtatás esetén kevésbé fog nagyméretűnek tűnni, így olyan ember is viselheti, akinek egyébként a kis mérete miatt nem lenne javasolt a nagy minta viselete.

 

Stílus tipp: Válassz az adottságaidnak megfelelő méretű mintát, illetve tudsz játszani a kontraszttal, hogy a vizuális méretet befolyásolni tud

 A virág minta nyomtatásának sűrűsége

A ritkább nyomtatás lelassítja a szemet, miközben a ruhadarabon halad át, és a lelassulás miatt a ritkább nyomtatás a test látványát megnöveli.
A sűrűbb nyomtatás a leginkább karcsúsító hatású. Minél sűrűbb mintázat nyomtatás, még akkor is karcsúsító hatást ad, ha nagyobb méretű a minta.  Ilyenkor a szem gyorsabban mozog az egyik elemről a másikra, és nem fókuszál, így folytatódik a mozgás, ami miatt ez a fajta nyomatban sokkal karcsúbbnak fogsz tűnni, mivel nincs fókuszpont a szem számára.

A virágos nyomtatás sűrűsége és annak elhelyezkedése
Az is lényeges, hogy a nyomtatás elemei hogyan osztódnak el egymáshoz képest.

Ha a nyomtatás elemei vannak olyan területek, amelyek “negatív helyet” tartalmaznak, míg másik részen a minták csoportosulnak, akkor ez azt jelenti, hogy több fókuszpontja lesz a szemnek, ahol le tud ragadni.

A nagyon sűrű nyomtatás, ahol kevés negatív hely van, mindig a leginkább karcsúsító hatású, mivel nincsenek fókuszpontok a mintázatban.
Stílus tipp: Ha vékony vagy, akkor nyugodtan választhatsz ritkább nyomtatású mintát, de ha szeretnél némi túlsúlyt álcázni, akkor keresd azokat a mintákat, amiknek sűrűbb a nyomtatása.

További karcsúsító tippek: Hogyan tudod karcsúsítani magad?

A virágos nyomtatás stílusának megválasztása a személyiség típussal összefüggésben
A virágminták között lehetnek természetes megjelenésűek és stilizáltak is.
Sokszínűek és viszonylag monokróm színvilágúak.

A személyiségtípusod befolyásolja mindazt, hogy mit viselsz.
A természetes és a kisebb méretű mintázatok nagyszerűek egy finom nőies nő számára, ezzel szemben egy drámai megjelenésű nőkhöz a merész és nagyméretű virágok illenek.
A nagyméretű virágok a drámai személyiség típushoz szorosan illeszkedve több energiát és dinamikát keltenek.

Stílus tipp: Fontos kiemelni még a személyiség kapcsán, hogy gondold át, hogy milyen virágok tetszenek? Ne válassz olyan mintát, ami nem tetszik, még akkor se, ha személyes stílusodhoz illene

Virág minták az életkor függvényében:

Bármennyire is nem szeretjük azokat az állításokat, hogy „bizonyos kor felett ne hordj már ilyen vagy olyan ruhát”, mégis megállapítható, hogy néhány virágminta jobban működik fiatalabb korunkban, és néhány minta érettebb és kifinomultabb öltözködési stílushoz előnyös.
A naturalizált, természetesebb virágnyomatok nagyszerűek a fiatalok számára. A stilizált nyomatok jól illenek egy érettebb nő kifinomult stílusához. 


Végezetül meg kell még említenünk a ruházat stílusa kapcsán, hogy vizsgáljuk meg, hogy milyen az anyag, mennyire feszesen követi a test vonalát.

Ha blúzként viseled, vagy nagyon feszül a testre, érdemesebb kisebb minták közül választani, míg egy hosszú bő szoknyán nyugodtan lehetnek nagyobb virágminták.

 

Ha segítségre van szükséged a saját stílusod kialakításában, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik stílus tanácsadó programunkon.
Itt találhatsz róla bővebb információt: Stílustanácsadás

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Stílustanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék