fbpx

Esküvő – Mit vegyek fel esküvőre? Milyen ruhát válasszak esküvői vendégként?

Esküvő – Mit vegyek fel esküvőre? Milyen ruhát válasszak esküvői vendégként?

Mit vegyek fel esküvőre?

Tavasz beköszöntével elindul az esküvői szezon, így, ha sok barátod, vagy szeretett rokonod található a 25 és 40 közötti korosztályban, akkor neked is jó esélyed van rá, hogy esküvőre kapsz meghívást ebben a szezonban.
Mit jelent ez egy esküvői vendégnek?

Egyrészt egy lehetőség, hogy megünnepelhetjük a meghívó személlyel együtt, életének ezt a meghatározó napját, mely egy új fejezete a felnőtté válásának.
Másrészt felmerülhet benned a kérdés, hogy „Mit vegyek fel?” Mit illik felvenni az esküvőre vendégként?

Nem is olyan könnyű kitalálnunk, hogy mit vegyünk fel, mert az alkalomra megfelelő ruha kiválasztása nagyon függ a helyszíntől, időjárástól, és a ruha mellett fontos kérdés még, hogy milyen cipőt vegyünk fel, valamint, hogy milyen kiegészítőket viseljünk?

Esküvői dress code

Az elsődleges tájékoztatást a kapott esküvői meghívó adja, bár nálunk még nem annyira elterjedt, hogy az ifjú pár megadná az esküvőre elvárt dress code-ot.
Amennyiben megadtak ilyet, akkor érdemes ennek megfelelően kialakítani a tökéletes ünnepélyes öltözékedet. (Későbbiekben majd készítünk egy blog bejegyzést arról is, hogy melyik dress code milyen megjelenést igényel.)

Még ha nem is szerepel dress code a meghívón, akkor is tartalmazhat számunkra számos hasznos információt, mert megtudhatjuk, hogy délutáni vagy inkább esti lesz a rendezvény, valamint kapunk támpontot arra is, hogy hol lesz a helyszín, hiszen nem mindegy hogy kültéri vagy beltéri lesz az ünnepség. A ruhaválasztásunkat befolyásolhatja a várható időjárás is.

Személyes élmény, hogy a saját esküvőnknél jeleztük mindenkinek, hogy hozzanak fürdőruhát, mert medencés parti lesz éjfél után, ezt sokan nem gondolták komolyan és utána sajnálkoztak, hogy nem tudtak csatlakozni azokhoz, akik a vízben folytatták a mulatást.

Hol lesz az esküvő?

Valamint kérdés, hogy hosszú sétát kell-e majd tenni és hogy mindezt milyen talajon? Egy természeti területen tartott szertartásnál érdemes átgondolni, hogy milyen cipőt is veszünk fel.
A cipők természetesen az évszaknak megfelelőek legyenek, ha lehet, különben kellemetlen érzésünk lesz bennük, és ezzel elronthatjuk az egész esemény hangulatát. E téren sem kell a legfeltűnőbb darabokat választani, de természetesen alkalmi viseletről beszélünk.

Templomi szertartás esetén a nyári meleg ellenére is tartsuk tiszteletben a különböző vallási előírásokat, érdemes a vállakat minimálisan takaró blézer, boleró vagy akár elegáns, nagyméretű sál vagy stóla viselése, amivel a fedetlen vállakat el tudjuk takarni.
Amennyiben a meghívó nem ad elegendő segítséget az esküvő típusa, helyszíne alapján, érdemes tájékoztatást kérni az ifjú pártól, vagy szüleiktől.

Van néhány írott és íratlan szabály, amit nem árt figyelembe venni, ha esküvőre vagy hivatalos.

Készítettünk erről egy kis hasznos összefoglalót kiegészítve stílus tippjeinkkel.

Az öltözékünknek illeszkedni kell az adott esemény stílusához (amennyiben ezt külön jelölték a meghívón, hogy pld, valamilyen tematikus esküvő lesz) Amennyiben ez nincs meghatározva, vegyük figyelembe, hogy ez egy ünnepi esemény, így megjelenésünk legyen visszafogott, elegáns.

Hogy milyen öltözék felel meg ennek?

Érdemes inspirációt nyerni Anna Wintour képei alapján, aki mindig elegánsan öltözött, és amiket visel ruhák, alkalmasak lennének egy esküvőre is.

A legfontosabb alapszabály, hogy az esküvő nem rólunk szól, ezért semmiképpen sem szabad túl öltözni az ifjú párt!

 

Milyen színt vegyünk fel esküvőre?

Mit kerüljünk feltétlenül a színek közül:

A legismertebb etikett a ruha színe köré épül, nézzük, hogy milyen színeket kerüljünk a választható opciók közül:
Fehér:

Fehéret viselni a legnagyobb hiba, vendégként nem illendő fehér színű ruhát választanod az esküvőre, ez a menyasszony napja és ne akarjuk elvonni a figyelmet tőle. Nem érdemes megsérteni az esküvői etikettet , még akkor sem, ha fehér helyett ma már sokan más színű ruhát választanak – menyasszonyként – az esküvőjükre.

Pont ezért kavart nagy vihart Pippa Middleton is a testvére esküvőjén viselt fehér, alakját hangsúlyozó ruhájával.
Jobb ha, kerüljük a fehér valamennyi árnyalatát, így a világos törtfehér, krémszínű, pezsgő, ekrü és púderes árnyalatokat is.

Természetesen egy fehér alapon mintás ruha már nem ebbe a kategóriába tartozik.

Piros:

Tilos a piros szín is! Nem illik piros színben sem megjelenni az esküvőn, ez az új asszony színe. A magyar hagyományoknak megfelelően az ara piros ruhába öltözik át az este folyamán, ezért ez a szín is a férjhez menő hölgyek  privilégiumába tartozik.

Ma már sok esküvőn nem jellemző az átöltözés, de jobban járunk, ha kihagyjuk a piros színt. Piros mintás ruhát felvehetünk, illetve a piros színnek bizonyos árnyalatai szóba kerülhetnek, ezekről majd a blog folytatásában később írunk.

Fekete:

Szintén nem a legjobb választás, mivel a gyász színe, így nem való az esemény vidám hangulatához. Bár a jól bevált kis fekete ruha többnyire megtalálható minden nő ruhatárában, és bármikor elő lehet kapni, ha valahol elegánsan szeretnél megjelenni, az esküvőkön azért kerüljük el.

Érdemes elvenni a fekete komorságát azzal, hogy egy másik színnel megtörjük. Ne válasszuk ezt a színt egész ruhaként, inkább csak egy fekete szoknyát vagy blúzt társítsunk egy másik színnel! Ugyanígy, ha színes, mintás ruhát választunk, akkor nem lesz zavaró, hogy az alapszíne fekete.

Nem kis vihart kavart 2011 januárjában Vilmos herceg (akkor még  csak) menyasszonya, Kate Middleton , akinek fekete ruhája a bulvárlapok címoldalára röpítette az ifjú arát, mivel annak színével durván megsértette az esküvői illemszabályokat.

Neon színek:

Választhatunk élénk színeket, de a túl feltűnő, harsány neon színeket jobb, ha kihagyjuk!  Továbbra is tartsuk szem előtt, hogy ne legyünk figyelemfelkeltőbbek, mint a menyasszony.

Milyen fazont érdemes választani?

Milyen fazont vegyek fel esküvőre?

Ami a konkrét ruhát illeti: az igen rövid és igen mélyen dekoltált partiruhák választásával szintén a menyasszonyt toljuk a háttérbe illetlenül.
Ne vond el a menyasszonytól a násznép figyelmét a túlságosan sokat mutató, kihívó ruhadarabokkal.

A szolid, kifinomult elegancia az elsődleges, a választott ruhánk hossza ne legyen túl rövid, kihívó, azaz a térd alatti, térdig, vagy térd felett max. 10 cm-rel végződhet.
Tökéletes választás a kosztüm, és ezt kiegészíthetjük a hozzá illő, nem túl hangsúlyos és kirívó színvilágú kalappal is.
Nagyon elegáns az azonos anyagból készült ruha és kis kabát is.

Nem érdemes túl szűk ruhákat sem választani, már csak kényelmi szempontok miatt is. (Gondolj csak bele milyen feszengve ülni jól lakottan a lakodalomban egy túl szoros ruhában)

Az esküvői hierarchia szerint a menyasszony után a koszorúslányok és a közeli családtagok a legelegánsabbak, így ne akarjuk őket se túlöltözni.

Nadrágos megjelenés nem kizárt, ha egy elegáns overallt, nadrágkosztümöt, bővebb szabású nadrágszoknyát vagy egy elegáns ceruza szövetnadrágot választunk.
Érdemes elfelejteni a hétköznapi viseleteket, a farmer viselése teljesen kizárt! Ugyanígy kerüljük a pulcsit, helyette válasszunk egy elegáns kardigánt vagy blézert.
Törekedjünk az egyensúlyra, hogy az öltözékünk megfeleljen az esemény ünnepi minőségének. Tiszteljük meg elegáns megjelenésünkkel a szeretteinket.

Cikkünk előző részében sok érdekességet olvashatsz  az esküvőről és Meghan Markle és Harry herceg közelgő lakodalmáról is.

Folytatásban további tippeket adunk az esküvői megjelenésed kapcsán

 

Ha segítségre van szükséged a saját stílusod kialakításában, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik stílus tanácsadó programunkon.
Itt találhatsz róla bővebb információt: Stílustanácsadás

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék