fbpx

Csíkos ruhák erősítenek? – Legyen előnyösebb a megjelenésed a csíkok segítségével!

Csíkos ruhák erősítenek? – Legyen előnyösebb a megjelenésed a csíkok segítségével!

Miként segítenek rajtad a csíkok a ruhákon, ha karcsúbbnak szeretnél látszodni?


A hagyományos fehér póló után valószínűleg a csíkos az, amit megtalálhatunk alapvető darabként a szekrényekben, különösen a nyári hónapokban.

Coco Chanel csíkos felsőben

Nem véletlenül, hiszen a csíkos felső csak egyike volt Coco Chanel forradalmi darabjainak. A tervezőnő az 1917-es a francia Riviérán tett utazás ihlette kollekciójában a csíkos felsőt társította a széles öves nadrággal és nagy sikert aratott vele.
Ettől kezdve a “tengerész sikk” a divat egyik örök klasszikusának számít.
Híres színésznők, mint például Ingrid Bergman és Marilyn Monroe, valamint  Pablo Picasso is szívesen viselt csíkos felsőt.

 A legfontosabb divat házak ma is gyakran használják a csíkokat, akár felsőkön, blúzokon, szoknyákon és ruhákon is. Ebben az évben is szinte minden formában hódítanak a csíkok, sőt, a szokásosnál is hangsúlyosabban képviseltetik magukat a divatban.

A csíkos minta nemcsak divatos, de rengeteg lehetőséget is rejt magában, hogy segítségével optikailag megváltoztasd az alakodat és megmutasd a legelőnyösebb formádat.

 

Vízszintesen, függőlegesen, átlósan, keverten – számtalan módon viselheted a csíkokat és formálhatod vele előnyösen a testalkatod.

Sokan, akik rendelkeznek némi súlyfelesleggel, nem merik hordani, attól félve, hogy ezek a minták erősítenek. 

Pedig ez egyáltalán nem így van.

 

Megmutatom neked, hogy mindenki nyugodtan viselheti a csíkos ruhákat, ha megfogadja a praktikus trükkjeinket.

Viselhetsz csíkos ruhákat tetőtől-talpig, sőt, rendkívül különleges és csinos összeállításokat alakíthatsz ki magadnak! Ismerd tehát meg a csíkos ruhákhoz kapcsolódó szabályokat, hogy tudd, hogyan érdemes hordanod a testalkati adottságaidnak megfelelően!

 

Vízszintes vagy függőleges? Most melyik lesz jó? Hogyan viseld a csíkos darabokat?

Sok emberben él az a meggyőződés, hogy a hosszanti csíkok vékonyítanak, a vízszintesek pedig kövérítenek. De vajon tényleg így van ez?

Csíkok minden irányban

Ezúttal megvizsgáljuk, hogy mi igaz és mi nem a csíkos mintákról.

A csíkok viselésének vitája egészen 1925-ig nyúlik vissza, amikor Hermann von Helmholtz német tudós azt mutatta ki, hogy a vízszintes csíkkal rendelkező négyzet valójában magasabbnak és vékonyabbnak tűnik, mint a függőleges csíkkal rendelkező.

 

Kutatási kísérletek:

Az ezzel kapcsolatos optikai jelenség kapcsán Dr. Peter Thompson, a Yorki Egyetem kutatója végzett kísérleteket, hogy a ruhák csíkozása hogyan hat az azokat viselő személyek kinézetére. Arra kérték a kutatásba bevont embereket, hogy nézzenek meg több csíkos öltözékű nőkről készült rajzokat és becsüljék meg a vízszintes és függőleges csíkos ruhákba öltözöttek méretét.
A kísérlet résztvevői a vízszintes csíkos öltözéket viselő nőket ítélték  vékonyabbnak és magasabbnak. A tanulmány szerint a függőleges csíkos felsőkben az emberek 6 %-kal szélesebbnek tűntek.

 

Ezen kísérletek alapján hamisnak bizonyult az öltözködés azon alapszabálya, hogy a vízszintes csíkok szélesítenek. 

Ezt a megfigyelést azzal magyarázták, hogy az agynak tovább tart a függőleges csíkok feldolgozása, ezért az ilyen felületet nagyobbnak érzékeljük.

Azóta folytatódtak a megbeszélések arról, hogyan alkalmazzák ezt az optikai lehetőséget divatban. Ennek köszönhetően is olvashatunk gyakran egymásnak ellentmondó információkat a csíkos ruhákról. Különösen fontos ez azért, mert a női testalkatok különbözőek lehetnek, a csíkokkal ellátott ruházati dizájnok is különbözőek, és különböző módon viselhetjük őket.

 

Azonban a fenti vizsgálatok, kísérletek eredményét sem tekinthetjük teljes mértékben igaznak, mert az eredményt számos tényező tudja még befolyásolni, úgy is, mint a csíkok szélessége, vagy egymáshoz viszonyított kontrasztja.

Így, bár általánosságban a vizsgálat eredménye helyes, mégis lehet, hogy bizonyos esetekben a horizontális csíkok is erősíthetnek és a függőlegesek is karcsúsíthatnak.

 

 
A csíkok szélessége is fontos
A méret a lényeg? Milyen vastag legyen a csík a ruhámon?

Ez összefüggésben van például a csíkok szélességével, hiszen, míg a keskenyebb sávokra nehezebben fókuszál a szem, addig a szélesebbekre könnyű összpontosítani. Amikor a szemünk valamire fókuszál, akkor lelassul a mozgás, így a terület nagyobbnak tűnik.

Minél szélesebb a vízszintes csík, annál inkább lassul a szem és kifelé húzódik. 

Miért?
Mert a horizontot keressük – egyensúlyt teremtünk.

Ugye Veled is számtalanszor fordul elő, hogy amikor egy görbén felhelyezett képet látsz, úgy érzed, hogy kénytelen leszel kiegyenesíteni?

Minél vékonyabb a csík, annál nehezebb a szemünknek, hogy egy sorra összpontosítson, így a horizontális csíkok ténylegesen függőlegessé válnak, felfelé és lefelé mozdítják a tekintetet, nem pedig oldalról-oldalra és így karcsúsítanak.

Függetlenül attól, hogy a csík vízszintes vagy függőleges, a széles csíkok szélesebbé tesznek, a keskeny sávok sokkal jobban vékonyítanak.


De ha csak egy vagy két csík van,
akkor függőlegesek jobban karcsúsítanak, mint a horizontálisak. 
Például, a vízszintes koptatott csíkok a farmereken a combhajlatnál a nadrág felső részénél szélesíti a csípőt, ezzel szemben a nadrágszáron végigfutó függőleges koptatástól a láb hosszabbnak és vékonyabbnak tűnik. 

 

Ennek megfelelően következzenek tippjeink és ötleteink arról, hogyan viseljünk csíkos holmikat, hogy kihasználva a csíkok által felkínált optikai formáló lehetőséget megmutassuk a legelőnyösebb formánkat!

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő csíkozást?

 

Játék a csíkokkal – mert a csíkos igenis mindenkinek jól áll.

A vizsgálathoz természetesen a kiindulási alap a saját alakunk, az adottságainknak megfelelően keressük meg azokat a csíkokat, amelyek a testalkatunkat hízelgő módon mutatják be.

Milyen az alkatunk? A különböző testalkatokról itt olvashatsz: Milyen testalkatod van?

A méret a lényeg Mit tegyek, ha növelni vagy csökkenteni szeretném a méretem?

Amint már írtam, a csíkok esetében a méret a lényeg – nem mindegy, hogy milyen széles csíkokat viselünk, a keskeny csíkok karcsúsítanak és minél szélesebbek a csíkok, annál nagyobbnak tűnik a felület.

Bő ruha esetén erősít a csíkos

A nőies idomokat hangsúlyozhatjuk függőleges csíkozással, a vízszintes vékony csíkozással nyújthatunk, vékonyíthatunk.

Azoknál a testrészeinknél, amiket optikailag növelni szeretnénk, alkalmazzunk függőleges és széles csíkozást, ahol karcsúsítani szeretnénk, ott pedig a vékony, vízszintes csíkokat alkalmazzuk.

A méret nem csak a csíkok szélességénél lényeges, hanem fontos a ruha szabásánál is, mivel egy nagyon bő felsőn hiába vékonyak a csíkok, mégis erősíteni fognak.

Ezért ha vékonyabbnak szeretnénk látszódni, kerüljük a lógós felsőknél az ilyen mintákat.

Kontraszt különbségek


A csíkok tömegnövelő hatását elkerülésének másik módja, ha a csíkok színeinek kontrasztját csökkentjük.

Tehát az elterjedt klasszikus stílusú fekete-fehér, vagy sötétkék-fehér csíkok helyett érdemes a pasztell csíkokat választani.

 

 

 

Nagyon előnyösen tudod optikailag karcsúsítani magad, ha a ruhák két oldalán jelenik meg egy függőlegesen futó csík, mely vezeti a tekintetet, ezáltal megnyújtja a testet.

A ruha oldalán futó csíkok karcsúsítanak

 

Hasonló optikai hatást érsz el, ha a szoknyádhoz, nadrágodhoz azonos színű, hosszú kabátot, blézert viselsz nyitottan, a vízszintes csíkos ruhád felett.

Nadrág esetén is alkalmazhatod a láb formálására, nyújtására a két oldalt vagy középen futó csíkokat.

Viszont a zseb nélküli, függőlegesen csíkos nadrágok minden esetben kövérítenek.

A keresztben csíkos nadrágokkal érhetjük el a lábak optikai nyújtását, azonban ez kifejezetten vastag lábak esetén nem ajánlott.

 

Szoknyák esetében valóban érvényes az a szabály, hogy a függőleges csíkozás karcsúsít.
Széles csípőre válasszunk elegáns és nőies ceruzaszoknyát. Ha faragnál a csípőméretedből, vesd be az oldalt függőleges betéteket.

Akár keverhetjük is a csíkokat: körte alkat esetén felül vastag csíkozású felsőt, alulra pedig sűrűn csíkozott szoknyát vegyünk fel.
Keskenyebb csípő, fiús testalkat esetén szélesíthetjük a csípőnket széltében futó csíkozással. (fordított háromszög, egyenes testalkat esetén)

 

A magasságom hogy függ össze a csíkok szélességével?

A csíkok szélességét nem csak akkor kell átgondolni, ha erősíteni vagy karcsúsítani szeretnéd a testalkatod.

Testmagasságtól is függ a csíkok ideális vastagsága

Különböző testmagasságnál is érdemes átgondolni az összkép javításának érdekében a csíkok szélességét.

Mint tudjuk, a szélesebb csíkok nagyobbnak mutatnak egy felületet, mégis, épp ezt a szabályt hagyjuk figyelmen kívül kisebb testmagasság esetén.

A széltében csíkos holmik ugyanis összenyomják az ilyen alkatú nők felsőtestét, így még alacsonyabbnak tűnhetnek.
A hosszában futó csíkozás viszont számukra előnyös, a függőleges csíkos, szűk szabású nadrágok magasítanak az ő esetükben.

Minél alacsonyabbak vagyunk, annál kisebb szélességű csíkokat érdemes választanunk.
A közepes szélességű csíkok szinte mindenkin jól mutatnak, az 5 cm-nél szélesebb vonalakat viszont inkább csak a magasabb nőknek érdemes választaniuk.

Ha nagyon magas, de természetesen karcsú vagy, akkor bátran alkalmazhatod a nagyobb méretű csíkokat.

 

Hogyan tudom kiemelni a melleimet? Ebben is segítenek a csíkok – Csíkok elhelyezése a melleknél:

Amit szívesen kiemelünk nőként, az a mellünk. A növelni kívánt részeken bármilyen testalkatnál érdemes a világosabb színeket alkalmazni, míg a derék karcsúsítása érdekében sötétebb színeket alkalmazni. Hasonló hatást érhetünk el a csíkok vastagságának váltogatásával.

Ha a mellméretünket szeretnénk növelni, érdemes itt alkalmazni a vastagabb horizontális vagy ferde csíkokat. Ha mellben erősebb vagy, akkor a vékonyabb csíkok előnyösebbek, közepes vagy kis mellméretnél megfelelő a hangsúlyos, szélesebb csíkozás.

Kisebb felsőtest és mellméret esetén a bővebb, laza esésű felsőrészek is erősítik a felsőtestet.

 

Átlós csíkokat alkalmazzak? Miért jó az?

Ha nem vagy biztos benne, hogy függőleges vagy vízszintes csíkok alkalmazása lenne előnyös számodra, akkor érdemes alkalmaznod a diagonálban elhelyezett csíkokat.

Átlós csíkok a ruhán

Az átlós csíkok összezavarják a szemet, és ennek köszönhetően eltakarhatják az előnytelenebb testrészeket.

A különböző irányú csíkok alkalmazásával létrehozhatod a megfelelő gömbölyű íveket a megfelelő helyeken.

Nagyszerűen működnek az átlós csíkok a vonzó, nőies testalkat kialakításában, segítségükkel optikailag közelíthetünk az ideális homokóra alkat felé.


Az átlós csíkok összezavarják a látást, így karcsúbbnak mutatnak.

Ha nagyobb mérettel rendelkezel, tökéletes számodra a vékonyabb horizontális, illetve a sűrű, V-alakú csíkozás.

Játék a csíkok sűrűségével

Az átlós csíkok mellett a keresztbe csíkozással is tudod hangsúlyozni az alkatodat, a csíkok lefelé sötétedésével vagy sűrűsödésével.

Így kiemelheted a derekad és hangsúlyozhatod a melleket, ezáltal a vonzó, nőies testtájékok kerülnek a figyelem középpontjába.

Támogassuk meg mindezt a finom anyagminőség választásával, valamint olyan szabással, ami nem túl bő, lazán követi az alakot, de nem is simul rá szorosan a testünkre.

 

Mivel kombinálhatom a csíkos ruhadarabjaimat? Így keverd mintákkal:

Ha még nem vagyunk gyakorlottak a különböző minták egymáshoz társításában, akkor könnyedén kezdhetünk kísérletezni azzal, hogy a csíkos ruhadarabokhoz társítunk más mintákat. A csíkok könnyedén ötvözhetjük más nyomatokkal, akár virágos vagy absztrakt mintákkal, a legfontosabb, hogy mindkét mintában hasonló színek legyenek, így ezek nem ütköznek egymással.

Természetesen kombinálhatjuk tudatosan a csíkokat csíkokkal, ebben az esetben a kulcs a megfelelő keveréshez az, hogy a csíkok eltérő szélességűek legyenek a ruhadarabokon, és ideális esetben különböző irányba haladjanak egymáshoz képest: például egy függőleges és egy vízszintes csíkozású darab.

Zsebeknél keresztcsíkok

A vízszintes és függőleges csíkok kombinálása akkor is jó célt szolgál, ha tömeget szeretnénk csökkenteni, így helyezzünk el vízszintes csíkokat a függőlegeseket megtörve, zseben, vagy a ruha oldalán.


A csíkok használata korántsem olyan egyszerű, mint ahogy néhány évtizede még gondoltuk, azonban remélem, hogy friss stílustippjeim hasznos útmutatóul szolgáltak, hogy a megfelelő hatást érhesd el csíkos öltözékben is, a megjelenéseddel!

 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen színek, fazonok állnak jól neked, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik stílus tanácsadó programunkon.

Itt találhatsz róla bővebb információt:  Stílustanácsadás

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék