fbpx

Chanel – a divat és női szabadság jelképe

Chanel – a divat és női szabadság jelképe


„Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sose tettél!”

Coco Chanel mondatait nem véletlenül idézik sokan és gyakran – gyorsan fel kellett nőnie és bölccsé válnia ahhoz, hogy megvalósíthassa az álmait. Ez a bölcsesség köszön vissza mondásaiban is.

 

Coco Chanel

Elszántsága és tehetsége különleges életutat kínált fel számára. 1883 augusztus 19-én született meg az egyik legszabadabb nő, akinek alakját ma is legendák övezik.

Az Oroszlán napjegyű nők férfias ereje és kitartása jellegzetes vonás.

Ebben a hónapban számos olyan nőalakot ünnepelhetünk, akik óriási erővel dolgoztak azon, hogy egyensúlyba hozzák nőiességüket és férfias oldalukat.

Coco Chanel, azaz születési nevén Gabrielle Bonheur Chasnel is közéjük tartozik.

 

Nem meglepő tehát, hogy egyszerre formálta vonzó és misztikus alakká az utókor, ugyanakkor szabados szerelmi élete, előkelő és befolyásos férfiakkal való kapcsolatai miatt negatív kritikával is bőséggel illették.


De milyen tanulságokkal szolgál számunkra, modern nők számára Coco Chanel élete – több mint 100 évvel később?

 

A korán árvaházba kerülő kis Gabrielle megtanult varrni, majd énekléssel is próbálkozott, de huszonhárom éves koráig kellett várnia, hogy – egy férfi segítségével – igazi életet kezdhessen el élni.

1906-ban egy, a textiliparban elismert és gazdag férfi mellett szeretőként megtanulhatta a szakmai alapokat, majd 1908-ban megkapta az igazi „belépőt” a szabadság és a lehetőségek világába egy valóban komoly szerelmi kapcsolattal, az angol pólójátékossal, Arthur Edward „Boy” Capel-lel.

A férfi hátterével Chanel elindíthatta saját vállalkozását: a kalapszalont, amit aztán követett két üzlet és egy áruház.

 

Boy Capel And Coco Chanel

Ez volt a kezdet, hiszen a kalapok után egyre merészebb újításokkal kísérletezett: az eredetileg férfi alsóneműhöz használt dzsörzé anyagból készített ruhadarabok, -kardigán például- új szabásvonal és lezser stílus jellemezte Coco Chanel ruháit.

Nagy szerelme és pártfogója hatására szerette meg az irodalmat, Capel segítette és garantálta, hogy a megfelelő körökben mozoghasson.

A divattervezőnő művészek és arisztokraták alkotta baráti körben építette kapcsolatait, esténként színházba és túlfűtött partikra járt, ugyanakkor tökéletes érzékkel fejlesztett ki saját stílusát.

1918-ban azonban szakított szerelmével, mert Capel összeházasodott egy arisztokrata lánnyal, s alig egy évvel később autóbalesetben halt meg: Coco itt vesztette el élete központi alakját.

Nem véletlenül idézzük most ezt a mondatát:

”Minden férfi életében csak egy nő létezik, a többi csupán az árnyéka.”

Chanel első nagy vesztesége minden bizonnyal ez volt, amit későbbi szerelmei és szakmai sikerei sem tudtak feledtetni. Mégis, mint alkotó ember szárnyalt, mert pontosan érezte, milyen igényei vannak a háború utáni időszak nőalakjának: a nőiesség és a függetlenség szimbólumait kínálta fel, divatba hozta a napbarnított bőrt, feltalálta az ingruhát és a kis fekete ruhát, s piacra dobta a saját parfümjét, szerencseszámával, az 5-össel megjelölve, valamint a híres steppelt Chanel-táskát is.

Rövidre vágott, akkoriban botrányosnak számító, fiús frizurájával ugyancsak üzent a nőknek: Merjenek akár így is mutatkozni, ha jólesik nekik!

Na és emellé még nadrágban is járt, a fűzőt kiiktatta a ruhatárából….gyakorlatilag minden korábbi öltözködési szabályt felrúgott és mindezt hittel és magabiztossággal tette.

 

Winston Churchill és Coco Chanel

Ugyanez jellemezte a magánéletben is. Szerelmi kapcsolatai férfiakkal és – mostanság úgy hírlik – nőkkel is voltak.
Igor Sztravinszkijtól kezdve Winston Churchill-en át Salvador Dalíig sokak szívét meghódította, de nem ment férjhez soha, s karcsú alakját is őrizte, haláláig.

Akárcsak függetlenségét és humorát. Sokat flörtölt, egy időben Westminster herceggel állt szeretői kapcsolatban.
Miután kapcsolata véget ért Westminster hercegével és megkérdezték tőle, hogy miért nem házasodott meg, ezt a kijelentést tette:

“Westminster hercegnő több volt – Chanel csak egy van”

 

A háború alatt gondoskodott róla, hogy megmaradjon az üzlete. Nem sok híja volt, hogy 1944-ben letartóztassák, ám befolyásos barátainak köszönhetően Svájcba menekült, és ezután csak 1954-ben döntött úgy, újra visszatér a divat területére.

A szerencse mellette állt. Nagy túlélőként sikerült újra a divatszakmában a helyére lépnie, és 71 évesen még a franciák bizalmát is visszanyerte. A Chanel-parfüm és maga a Chanel-divatház is újra a nők figyelmének középpontjába került. Mademoiselle Coco végül 87 évesen halt meg.

 

Feledhetetlen az a merészség és nyitottság, ami elkísérte mindenhová és a róla készült fotókon a tartásán vagy az arckifejezésén mutatkozik meg.

Miért ne követhetnénk?
Tanácsait, gondolatait sikerrel használhatjuk inspirációnak a mindennapokban.

A franciás lazaság, az önmagát elfogadó és tiszteletben tartó nő szellemisége egyaránt segíthet nekünk a saját stílusunk és utunk keresésében.


A róla készített filmek, színdarabok, őt középpontba helyező kötetek mind egy-egy részletet villantanak fel a Coco Chanel-jelenségből. Használjuk, alkalmazzuk ezt az örökséget kreatívan és szabadon mi is!

Hiszen pontosan tudta ő is önmagáról:

„Nem én diktálom a divatot, én magam vagyok a divat.”

 

Chanel bemutató videó

Hogy ki volt Chanel egyik legnagyobb vetélytársa? itt találod meg

 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen színek, fazonok állnak jól neked, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik stílus tanácsadó programunkon.

Itt találhatsz róla bővebb információt:  Stílustanácsadás

 

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, Művészettörténész

 

 

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék