fbpx

7 ellesett stílustipp Donna Karantól – hogyan befolyásolja a személyes ruhatárunkat?

7 ellesett stílustipp Donna Karantól – hogyan befolyásolja a személyes ruhatárunkat?

 

Stílusleckék – Hogyan befolyásolja a személyes ruhatárunkat Donna Karan?

A tervezőnő egy igazán különleges személyiség, élete is rendkívül érdekes, illetve fontos kiemelni a társadalmi célú tevékenységeit is, azonban most nézzük meg munkásságát stílustanácsadói szemszögből, hogy mit leshetünk el tőle az öltözködésünk során?

 

Donna Karan fiatalon egy modellel

Egy szabó és egy modell gyerekeként hiába akart balett-táncos vagy énekesnő lenni, a sors a divattervezést jelölte ki neki. Ralph Lauren, Calvin Klein és Donna Karan a divat világának mesterhármasa. A legbefolyásosabb divattervezők közül emelkedik ki nőként Donna, az amerikai divattervezőnő, aki erőteljes hatást gyakorolt a divat világára és a nők öltözködésére. 

Ami Donnát igazán egyedülállóvá tette, az az volt, hogy a férfi tervezőkkel ellentétben a nőket nem öltöztethető papírbabaként kezelte.
Frissítő változás volt ez sok olyan férfi alkotótársához képest, akik nem mindig vették figyelembe a ruházat viselhetőségét. Donna Karan csak olyan ruhadarabokat volt hajlandó tervezni, amit ő is felvenne.

A divattervezőnő a ruhái megálmodásakor mindig gondosan ügyelt rá, hogy a dolgozó nők jól érezzek majd magukat az öltözékeikben.
Úgy érezte, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy a munkahelyükön is helytálló nőket nőként kezeljék, hiszen ezek a nők munkában vagy férfiruhákat viseltek (öltöny, ing, nyakkendő), illetve nőies koktélruhákat vacsoraidőben az esti rendezvényeken.

Felmerült a kérdés, hogy akkor tehát mit viseljen egy dolgozó nő?

 

Donna Karan korai tervei

Donna nagyon jó érzékkel kezdett el foglalkozni az amerikai öltözködési stílus egyik legfontosabb területével, a dolgozó nők ruhásszekrényével. A jersey és más puha szövetek iránti szeretete azt mutatja, hogy a kényelmet és a praktikumot a kezdetekkor kiemelten kezelte.
A városi nőknek kifinomult, nappali és esti öltözködési rendszert biztosításához olyan ruhákat akart tervezni, amelyek kényelmesek nappal, és megfelelőek estére is.

“Olyan ruhákat akartam, amik attól a pillanattól kezdve jól használhatóak, hogy reggel felkeltem, egészen addig a pillanatig, hogy este lefeküdtem. Meg kell feleljenek az egész napi menetrendjének, mert ráébredtem, hogy nincs időm arra, hogy haza menjek átöltözni”

Stílusa alapelemei tehát az egyszerűség és az elegancia.

Donna Karan modellek – Elegancia és nőiesség

Donna Karan és a kapszulagardrób ötlete

Karan olyan gardróbot álmodott meg a nőknek, amelyben a ruhák egymással, valamint a kiegészítőkkel könnyen variálhatók, és ezáltal a nők egyedinek érezhették magukat a ruháiban, ahogy neked is annak kelleneérezned magad!

Kim Karadashian kerek idomai DK ruhában

Mivel Karan soha nem volt tipikus vékony modellalkat, mindig természetesen kezelte, hogy a csípője és a combjai szélesebbek.
Felismerte, hogy lényeges a különbség a kifutón látható divatmodellek és a valóság között, így ezek tudatában tervezte meg a ruhákat is.

Nem csak azt mondta ki, hogy az életkor és a méret csak egy-egy szám, hanem azt is fontosnak tartotta, hogy olyan ruhákat tervezzen, amelyek jobban illenek a nőies formákhoz és akár ő is szívesen viselje őket.

Nevetve mesélte egy nyilatkozatában, hogy számára a ruhák tervezése elég önző tevékenység volt, mert igazi nőként megtervezett mindent, amire neki magának szüksége volt.

,,A nőknek modern összeállítású ruhatár kell, amelynek darabjai jól variálhatók, viselőjük ezáltal időt takaríthat meg magának. Olyan ruhákra van szükségük, melyekben nemcsak külsőre látszanak öntudatosnak, hanem annak is érzik magukat.”

 

Nézzünk néhány jellegzetes stílusjegyet Donna Karan munkáiból:

1., Monokróm öltözékek

Monokróm öltözékek nem csak fekete színben

Karan tökéletesen alkalmazta ezt a kifinomult öltözködési módot, amikor tetőtől talpig gyakorlatilag azonos színű a ruházat. Ettől a nő teste nyúlánkabbnak, karcsúbbnak látszik. Annak ellenére, hogy a fekete a legegyszerűbb szín, amit alkalmaznak -legtöbben karcsúsító hatása és eleganciája miatt-, a koncepció ugyanúgy működik a többi semleges árnyalat esetében is, mint a szürke, kék, barna, olajzöld, az elefántcsont vagy a bézs.

A ruhadarabok egymással való variálhatóságának egyik módszere is a semleges színek palettájához kapcsolódik.

Izgalmas játékosságot lehet belevinni abba, ha a különböző textúrákat keverjük, például a pamut, kasmír, bőr, selyem és kötött anyagokat, mert ezek élenkítik a monokróm megjelenés egységességét.

Másik lehetőségként használta az öltözék izgalmassá tételéhez, hogy ezeket a neutrális színeket néhány élénk színnel dobta fel. Így építette be a modern ruhatárba többek között a gránátvörös, a kobaltkék vagy a mélyszilva árnyalatot.

,,Nagyon egyszerű a színeket helyesen alkalmazni. Viszont kihívás a feketét – és a többi semleges árnyalatot – jól kezelni. A fekete kétségkívül egy szín, de közben illúzió is.”

Játék a különböző textúrákkal

 

2., Alak kiemelés – Mutassák meg a nők az alakjukat!

Donna Karan fontosnak tartotta, hogy a nők ne rejtsék el a kerek, íves formáikat, hanem mutassák meg, és ehhez mesterien alkalmazta az anyagok redőzését. A szövetek hajtogatásaival kiemelte a női testalkaton, ami szép, és elrejtette a kisebb hibákat.

Nem csoda, hogy olyan formás idomokkal rendelkező hírességek, mint Barbra Streisand és Susan Sarandon, a márka rajongóivá váltak.

Sztárok Donna Karan nőies ruháiban

Donna tisztában volt azzal is, hogy a nőknek vannak bizonyos elképzeléseik arról, hogyan öltözködjenek.

Viszont megfigyelte, hogy sokszor tévesen azt gondolják, hogy egy kis súlyfelesleget azzal rejthetnek el, ha minél nagyobb méretű a ruha. 

Mivel mindenkit arra bátorított, hogy mutassa meg az alakját, mert véleménye szerint a kerek, íves sziluett a természet egyik leghatásosabb és csodás eszköze, ezért nagy kedvence volt a ceruzaszoknya, ami szépen követi az alak vonalát, ezáltal vékonyabbnak tűnhetünk benne. Minél keskenyebb egy ruha, annál inkább tud karcsúsítani véleménye szerint.

 

3., Donna Karan kedvence: A kényelem stílusa

,,Hiszek a kényelemben. Ha nem érzed jól magad a ruhádban, nehéz másra gondolni.”

Karan azon dolgozott, hogy megértsék a nők, különösen a dolgozó nők, hogy . Nem kell kényelmetlen és férfias gombos öltönyöket hordaniuk, hogy megjelenésük professzionálisnak tűnjön.
A hivatalos business munkaruhákat keménynek és unalmasnak tartotta a gyakori férfias vonalvezetéssel és szerkezettel. Donna olyan gyönyörű, női öltönydarabokat, zakókat, nadrágokat és szoknyákat tervezett, amelyek különböző módon kombinálhatóak a tökéletes megjelenés érdekében. Szeretett játszani a nőies elemekkel, hogy vizuálisan lenyűgöző kontrasztokat hozzon létre.

Szívesen használt rugalmas szöveteket, ezzel jelezve, hogy az elegáns öltözék is lehet kényelmes. Valamint az egyik kedvenc anyaga a kasmír volt, ebből készült Donna kedvenc fekete kasmír pulóvere is.

Elasztikus anyagok a kényelemért, redőzések a formás testalak kialakítására

Az elasztikus szövetanyagokból létrehozott ruhák lehetővé tették, hogy mind a munkában, mind az esti kiemelt programokon megfelelőek és kényelmesen érezzék benne magukat a nők. Így vált lehetővé hogy a szakmaiság mellett a nőies oldalunkat is hangsúlyozhassák.

,,Manapság a divat egyfajta érzékenység, arról szól, ami a nőben zajlik. A nyolcvanas években a nők öltönyöket vetettek be, hogy eltúlozzák a vállak és a derék vonalát, így keltve erős benyomást. A nők ma már jobban érzik magukat a bőrükben, így nem fontos, hogy a ruhájuk mögé rejtőzzenek.”

 

Hillary Clinton nyitott vállmegoldású ruhában

4., Nyitott vállmegoldások:

 

Előszeretettel tervezett olyan ruhákat, amelyekben a vállak csupaszon látszódtak. Donna Karan szerint egy nő válla mesés, így elegáns megjelenés esetében is megmutatható kortól függetlenül, lehet akár 50, akár 70 éves valaki.

Kifejtette, hogy mivel a formás vállakon nem látható a túlsúly, így érdemes azokat kiemelni és bátran megmutatni, ezáltal magabiztosabb lehet a nők megjelenése.

 

 

5., Különleges nyakkivágások

Nemcsak a csupasz vállmegoldásokat kedvelte, hanem létrehozta a mutatós dekoltázsokat is. Ennek érdekében a felsők, ruhák, pulóverek nyakkivágásánál előszeretettel alkalmazott lágyan omló drapériákat, széles V-kivágásokat, aszimmetrikus vonalakat, csónak nyakkivágást, mert ezeknek köszönhetően a nyakak hosszabbnak és elegánsabbnak tűnnek. Ezek a különleges nyakmegoldások is mind hozzátartoznak Karan védjegyéhez.

Donna Karan különleges nyak és vállmegoldásai

6., Sálak használata

Imádta a sálakat, véleménye szerint a sál az egyik legfontosabb dolog egy nő ruhatárában. „Nincs semmi fontosabb, mint a sál, mert befedheted vele magad, elrejtheted magad benne, párnának hajtogatva aludhatsz vele a repülőgépen. Mindenkinek kell, hogy legyen sálkendője, függetlenül attól, hogy hol van!”
Öltözéke elmaradhatatlan kiegészítője a fekete kasmír sál, melyet az egyik személyes stílusjegyének tekint.

„A sál életmód számomra; ez egy biztonságos takaró, ugyanakkor egy fényűző ruhadarab, melyet a vállamra dobhatok, ha hideg van.”

 

7., Egyéb kiegészítők

Miket leshetünk el még a tervezőnő műhelytitkaiból? Ne féljünk az öltözékünket feldobni valami különleges kiegészítővel Donna szerint, legyen ez egy érdekes szabásrészlet a ruhán, mint egy túl méretezett gallér, tulipán alakú szoknya, vagy érdekes vágások a ruha szabásán. Ahhoz, hogy időtlen legyen a megjelenésünk, válasszunk a különleges részletekből egyet vagy kettőt.

Donna Karan Etiópiában

Donna Karan további jellegzetes stílusjegye a feltűnő kézműves nyaklánc fából, bőrből vagy kőből.
Ehhez jó inspirációt adtak a jótékonysági útjain a bennszülött törzsekkel való találkozásai.

Amikor ékszerekről van szó, Karan azt a régi mondást idézi fel, mely szerint „Válassz egy ütős darabot, vagy inkább ne is viselj semmit!” (A „Go big or go home! ” mondást az ékszerviselésre aktualizálva….)

Tehát bátran viseljünk nagyméretű fülbevalókat és nyakláncokat, amelyek akár a világ minden részéről származhatnak. Hiszen a nagy ékszereket az öltözködésben már az ókorban is alkalmazták!

A tervezőnő kedveli a különleges, merész öveket is, akár a derékrészen elhelyezve vagy akár lejjebb, lazán a csípőn. Ezek mindegyike stílusossá tesz, és odavonzza a szemet, ahol a legcsinosabbak a testrészeid.

Válassz egy túlméretes darabot és legyen ez az egyetlen kiegészítő tartozék rajtad! A divattervezőnőhöz hasonlóan bátran használj természetes anyagokat, bőr, fa, fém, kő is lehet ez, vagy akár mindet vegyesen, és segítségükkel alakítsd ki egyedi stílusodat!

Donna Karan és a kiegészítők

Végignézve a trükköket, ötleteket, stílustippeket, elmondhatjuk, hogy Donna Karan a tervezésnél mindig arra törekedett, hogy a személyiség mutatkozzon meg, ne a ruha. Munkamódszere inspiráló hátteret ad arra, hogy létrehozd a személyes stílusodat ezeknek a finom részleteknek a segítségével!

,,A személyes stílus belülről fakad. Ez az, amikor a nő személyisége és lelke találkozik. IIyenkor a nő ruhákat használ arra, hogy kifejezze, hogy ki is ő és hogyan is érez.”

 

Olvasd el Donna Karan életéről szóló írásunkat is!

Ha fejlesztenéd a személyes stílusodat, gyere el stílustanácsadásra!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, stílustanácsadó
Integrál tanácsadó

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék