fbpx

Milyen az ideális kabát a testalkat típusodat figyelembe véve – Útmutató 2. rész

Milyen az ideális kabát a testalkat típusodat figyelembe véve – Útmutató 2. rész

Ha még nem találtad meg a tökéletes kabátot az őszi-téli szezonra, érdemes itt megnézned, hogy hogyan válassz az alaktípusodhoz megfelelő darabokat! Kabátot viselve is tökéletesen látszik, hogy milyen alakod van. Természetesen olyan fazont érdemes  választanod, amit optikailag az előnyeidet hangsúlyozza ki.

 

KÖRTE testalkat

Körte alkat esetén az alsó testrész, így a csípő és a combok szélesebbek, ezzel szemben a felsőtest vékony, keskenyek a vállak. Így ennél az alaktípusnál a figyelmet a vékony felsőtestre érdemes irányítani. Javasolt a rövidebb, egyenes fazonú kabát, mely nagyméretű gallérral és övvel rendelkezik. Körte alkat esetén érdemes olyan részleteket alkalmazni, amelyek a tekintetet felfelé húzzák, ilyenek lehetnek a fodrok, hangsúlyos vállpántok, szőrmés gallérmegoldások, kapucnik.  A nagy gallér vagy széles hajtókájú kabát a felsőtestet helyezi előtérbe, így segít kiegyensúlyozni a szélesebb csípőt. Az egyenes vonalvezetés pedig megakadályozza, hogy a kabát tovább szélesítse a csípőt.
A derékon megkötött öv jó választás lehet a karcsú derekad hangsúlyozására. Ebben az esetben nem igazán jó az olyan fazon, ami csak a csípőd vonaláig ér, mert attól még szélesebbnek tűnsz. Válassz inkább hosszabbat!
Ideális tehát a rövidebb kabát, vagy a háromnegyedes, ami erősítés nélkül fedi el a csípőt.
Ha el akarod rejteni az alsó feledet, vegyél kicsit bővebb szabású kabátot. Az A-vonalú kabátok neked jól állnak, mert kiemelik a felsőtestet, viszont elfedik a csípő környékét.
Fontos! Jobb elkerülni a külső nagy zsebeket oldalt a csípő környékén.
A színek hatását is ki lehet használni: alulra sötét tónusú szoknyát, nadrágot érdemes választani, míg a kabát, vagy a galléron levő prém legyen világos, élénk színű.
Körte alkaton jól mutat a karcsúsított kabát dupla, lefelé keskenyedő gombsorral, mert ez optikailag kicsinyíti a csípőt.

 

ALMA testalkat

Az alma testalkatnál a felsőtest erős, szélesek a vállak, nagyobb a mellméret, van egy kis has, ugyanakkor a csípő karcsúbb. A kabát szabásával lehet korrigálni az arányokat
A kabát kiválasztásakor a legjobb elkerülni azokat a szabásokat, amelyek a figyelmet a nem kívánt középső részre viszik. Nagyon jó választás a V-alakú nyakmegoldás, mely eltereli a figyelmet a hasi területről.
Az alma alkatúak, jobb, ha kerülik a derékig érő kabátokat. A hosszabb kabát megnyújtja az alkatodat és karcsúsító hatású. Az övvel ellátott kabátok elegánsak és előnyösek a legtöbb nő számára, azonban az alma alkatúaknak érdemes vékony, klasszikus, szabott kabátot választani, amely hasonló hatású, de mivel nincs öv, jobban néz ki rajtuk.
Ha az erősebb felsőtested mellett a lábaid formásak és vékonyabbak, nem érdemes túlságosan hosszított fazonú kabátot választanod. Ilyenkor a lefelé bővülő A-vonalú kabát tökéletes választás, mert az optikai karcsúsítás mellett ez a fazon igazán nőies és divatos.

Érdemes olyan egy gombsoros vagy gomb nélküli kabátot választani, amely egyszerűsíti a megjelenésedet, és a figyelmet hosszában vezeti lefelé. Hasonlóan jó lehet egy aszimmetrikus szabásvonal.
Testre szabott A-vonalú kabát, illetve poncsó és pelerin is jó megoldás lehet. Valamint számodra előnyös lehet a mell alatti empire szabásvonal, mely kihangsúlyozza a női test legvékonyabb részét.

 

EGYENES testalkat

Ha a váll- és derékbőséged, valamint a csípőszélességed nagyjából megegyezik, akkor az egyenes, vagy másnéven a téglalap típusba tartozol. Téglalap alakzat esetében a kulcsfontosságú dolog, hogy válassz olyan megoldásokat, amivel létrehozhatod a kialakítani vágyott homokóra alakot.
Keresd azokat a kabátokat, amelyek övvel vannak ellátva, így a derék hangsúlyozásával az öv létrehozza a nagyobb csípő illúzióját. Továbbá egy peplum vagy kétsoros gombolásos stílus is segít egy kicsit még jobban kitölteni úgy a figurádat, hogy ne legyen az alkat egyenes és keskeny.
Kísérletezzünk olyan mintákkal, mennyiségekkel és textúrákkal, amelyek megadják a kerek, nőiesebb idomok illúzióját. Minden fazon jól néz ki rajtad, de a gallérral ellátott kabát, illetve a derékrészt hangsúlyozó mintázat igazán cool lesz.
A kis kebelméretű nők keressenek szabott kabátokat túlzott gallérral, kettős gombolássorral. A kabát felső részén elhelyezett nagy gallér, fodor, prémes kihajtók kiemelik a mellkas területét, ugyanakkor a csípő környékén elhelyezett peplum, valamint nagy zsebek elhelyezése a test alsó részét egyensúlyozza ki úgy, hogy a téglalapformától elmozdulás történjen a homokóra testalkat irányába.
Ha az egyenes testalkaton belül kimondottan vékony, fiús alkatod van, a pufianyagú kabátokban csinos leszel, különösen, ha még öv is van rajtuk!

 

EPER – Fordított háromszög

Ha szélesek a vállaid, erős a mellkasod, ugyanakkor keskeny derék és csípőrésszel rendelkezel, akkor a fordított háromszög, vagy szív/eper testalkatúak közé tartozol.
Ennél a testalkatnál érdemes olyan kabátokat választanod, amelyek nem felsőtestet erősítő, vállakat hangsúlyozó megoldásokkal rendelkeznek.
A kabát felső részén minimális részletek legyenek, egyszerű nyakmegoldással rendelkezzen, illetve a vállmegoldás legyen jól strukturált, testreszabott, lágyabb.
A vállról tereld el a figyelmet a test alsó felére! A kabát alsó felén elhelyezett részletek és nagyméretű alsó zsebek optikailag növelik a csípőrészt.
Jók lehetnek a kabát alján, illetve ujjakon elhelyezett díszítés a szegélyeken, lehetnek ezek csíkok, minták, szőrmék.
Nem ideálisak a vaskos kabátok, mert azok a széles felsőrészt is erősítik.
Hosszúságban válassz vagy térd alá érő, vagy egy kicsivel a csípő felett végződő kabátot, a kettő közti hossz számodra nem szerencsés.

 

HOMOKÓRA testalkat

A homokóra alkat esetén a mellrész és a csípő nagyjából egyforma lesz, míg a derék nagyon hangsúlyos. A homokóra alkat az egyik legszerencsésebb, hiszen nekik szinte minden tökéletesen áll. Ha homokóra alakod van, szerencsés vagy, mert szinte bármilyen fazon jól fog állni. Hangsúlyozd a derekad, ha hangsúlyosabbak a kerek idomaid, ám ha erősebb a mellkasod, akkor kerüld el a kétsoros gombolást.
A legjobb választás a test alakját követő, jól szabott kabát. Bármilyen fazon mellett dönthetsz, azonban hangsúlyozd a nőiességedet, ezáltal lesz igazán tökéletes a megjelenésed. Csak arra figyelj, hogy a megfelelő legyen a kabát méretezése és az arányok.
Számos hosszúságból lehet választani, mivel egy homokóra alak tökéletes. Az egysoros kabátok nagyon jól ki tudják emelni ezt az alakot. Nincs szükség túl sok zavaró részletre, amelyek csak elvonnák a figyelmet a csodálatos formádról.
Terjedelmes kabátba se rejtsd el az alakodat, és feltétlenül hangsúlyozd a derekad övvel! Ha viszont olyan kabáttal rendelkezel, amelyhez nem tartozik öv, bátran társítsál hozzá egy másik övet.

 

PLUS SIZE 

Ha az átlagosnak nevezettnél nagyobb, szélesebb méretekkel, akkor legjobb egy olyan kabát számodra, amely tökéletesen illeszkedik és jól szabott – ne félj megmutatni a kerek idomaidat!  A nagy gallérok, hangsúlyos nyakmegoldások jól működnek rajtad, mert a figyelmet az arcodra terelik.
Kerüld a rövid pufidzsekiket, inkább olyan kabátokat keress, amelyek optikailag nyújtanak, hosszúságban érjenek a csípődig vagy kevéssel a csípővonalad alá.
A háromnegyedes kabát nem túl rövid – hiszen az valószínűleg nem a megfelelő helyen vágna keresztbe -, és nem túl hosszú – amitől viszont csak még vastagabb lennél.
Választhatsz modernebb, sportosabb megoldásokat is, valamint ne félj játszani a különböző mintákkal, textúrákkal!
Jó lehetőséget biztosítanak az alakformálásra a függőleges vonalak és az aszimmetrikus vágások, melyek optikailag karcsúsítják az alakot. Karcsúsító, magasító hatása van az egyetlen sor függőleges gombolásnak is.
Színek közül a sötét színeket érdemes használni, például a szénszürke, fekete vagy sötétbarna színekkel nem lehet hibázni. 

 

MELLMÉRET  Válassz az adottságaidnak megfelelően!

Nagyobb mellmérettel rendelkezőknek a magas nyakú, zárt megoldások helyett nyitott előlapú galléros, V-nyakkivágású megoldásokat érdemes választani. Egyszerűsítsd a megjelenésedet keresztben átlapolt megoldásokkal, amelyek nem zárnak be!
Kerüld el a mellkas területén lévő extrákat, mint például a plusz lapokat, fodrokat vagy zsebeket. Ennek megfelelően kerüld el a duplasoros gombolású megoldásokat is, amelyek megnövelik a mellkasodat. Ezeket a megoldásokat hagyd meg a kis keblű hölgyeknek, akiknek érdemes növelniük a felsőtestüket.
Olyan kabátokat viselj, amelyek strukturáltak és a csípő vonala alá érnek, nagyjából a comb középső-felső részéig, így érvényesülnek a lábaid is, valamint nem elhanyagolható tény, hogy egy hosszabb kabát segít egyensúlyba hozni a testalkatodat.
Keress olyan stílusú kabátokat, amelyek segítenek a homokóra alak kialakításában. Nagyon szexi a jól szabott, karcsú derekat hangsúlyozó, öves megoldások alkalmazása.

Remélem, hogy ez a két cikk válaszolt az összes, vagy a legtöbb kérdésre, amit meg kell fontolnod vásárlás előtt!
Hiszen az a cél, hogy pontosan tudd, hogyan válassz  olyan kabátot, ami számodra megfelelő stílusú és remekül illeszkedik a testalkatodhoz!

 

Hogyan válasszunk kabátot cikkünk első részét itt találod meg

Ha fejlesztenéd a személyes stílusodat, gyere el stílustanácsadásra!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 

 

 

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Stílustanácsadó

Párkapcsolati coach, Mediátor

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék