fbpx

Miért fontosak a színek a megjelenésünkben?

Miért fontosak a színek a megjelenésünkben?

A látásunk az első domináns minőség, amelyre életünk minden észlelését alapozzuk.

Nem meglepő tehát, hogy amikor valakivel találkozunk, először külső tulajdonságai, -a bőre, a ruházata, a kiegészítői és a sminkje – alapján vizsgáljuk és ítéljük meg, mielőtt valós belső értékeit megismerhetnék.

A színek információközlő szerepük révén kiemelkedő szereppel bírnak az életünkben, az első benyomásokért felelnek, legyen szó akár személyes megjelenésről, akár lakberendezésről vagy bármi másról.
Biztosan tudatában vagy annak, hogy az emberekben már az első percekben kialakul a másikkal kapcsolatos benyomás. Azt azonban tudtad-e, hogy egyes vizsgálatok szerint ezek a benyomások akár 90%-ban a színeken alapulnak?
Éppen ezért van kiemelt jelentősége azoknak a színeknek, amelyeket ruházatunk és kiegészítőink révén magunkon viselünk.
A velünk született adottságaink, mint a szemünk, hajunk és bőrünk színe tökéletes összhangban van velünk. A felvett ruháink színével azonban nem biztos, hogy harmonizálnak.

Mit tesznek veled a színek?

Az adottságainkkal harmonizáló színek életet és vitalitást kölcsönöznek számunkra. Arcunk bőrszíne frissebb, tisztább és ragyogóbb lesz, szemünk csillog, kisebb bőrhibák, ráncok kevésbé látszódnak. Az ellentétes színek viszont megerősítik és kisebb esztétikai hibáinkra irányítják a figyelmet.
Ha nem megfelelő színeket viseled, amelyek nincsenek összhangban az arcod természetes árnyalataival, akkor fáradtnak, nyúzottnak, sápadtnak tűnhetsz, szemed csillogása eltompul, arcod öregebbnek hat, megjelennek a finom ráncok, sötét karikák, foltok.
Akár túl erős, akár túl gyenge a szín, az arcodat elnyomja, és a háttérbe szorítja. A ruha feltűnőbb lesz, mint az arcod.

A veled született, természetes, „genetikai” színeidtől függ, hogy mely árnyalatok állnak jól és milyen típusba tartozol.
A következő szempontok vizsgálatával fényt deríthetsz rá, milyen a színkaraktered:

1., hideg vagy meleg színek állnak jobban? Meleg színek – hűvös színek
Hogyan lehet megkülönböztetni a meleg színt a hűvöstől?
Képzeljünk magunk elé két piros színt, ha összehasonlítjuk a paradicsom vörös színét a piros retekkel, látható, hogy a retek színe kékes, míg a paradicsom pedig sárgásabbnak tűnik.  A hűvös színekben egy kicsit kékesebb tónusúak, a melegek sárgásak. A hideg és meleg tónus nem jelent egyet a világos és sötét bőrszínnel, egy igazán fehér bőrű lány is lehet meleg színtípusba tartozó, és sötét bőrrel is lehet valaki hideg színcsoportba tartozó.

2., színek világossága, sötétsége (attól függően, hogy egy szín inkább a fehérhez vagy feketéhez közelít)

3., színek telítettsége – a telítettség azt mutatja meg, hogy az adott szín mennyire szürkés. Minél kevesebb a szürke mennyisége, annál tisztább, telítettebb a szín: A telített színek nem tartalmaznak szürkét vagy feketét.
Tompított, tört színek vagy tiszta élénk színekkel rendelkezel?
Tört színek úgy néznek ki, mintha köd mögött lennének, diszkrétek, visszafogottak.

Ezzel szemben a tiszta színek nagyon telítettek, erőteljesek, energiát sugároznak:
Vannak, akik elkezdenek ragyogni az élénk színek hatására, míg mások természetes finom eleganciáját viszont túlharsogják ezek a színek, “eltűnnek” ezek mellett.

Évszakelmélet

Alapvetően 4 típust különböztetünk meg, melyeket az évszakokról neveztek el:

Tél típus: hideg és sötét, élénk, telített
Nyár típus: hideg és világos, tört, telítetlen
Ősz típus: meleg és sötét, tört, telítetlen
Tavasz típus: meleg és világos élénk, telített

A Tél és a Nyár színei hidegek, kékes tónusúak, az Ősz és a Tavasz színei melegek, sárgás tónusúak.

 

Nagyon sokszor megjelenésünk a helytelen tónusú színek használata miatt előnytelenné válik.

A hideg színtípusba tartozó személyeknek a hűvös színekben bőrük kellemesen rózsaszínű lesz, ezzel szemben a meleg típusba tartozó személyektől ilyenkor sűrűbben kérdezik meg, hogy beteg vagy? – „Olyan nyúzottnak látszol …. „

Minden színnek megvan a hideg és meleg tónusa, így – néhány kivétellel – minden szín mindenki számára viselhető, természetesen a megfelelő árnyalat megválasztásával.

Szeretnénk mindenkit arra ösztönözni, hogy ismerje meg a karakteréhez tökéletesen illő színeket, tónusokat, mert az elsajátított tudás minden esetben hasznos segítséget nyújt ruhavásárlások során.

Ha tudatában vagy, hogy melyek a számodra előnyös színek, árnyalatok, megújul az önbizalmad is a megjelenésedet illetően. A színtanácsadás során megismerhetitek azokat a színeket, amelyek a személyes átalakulás eszközeként segítenek abban, hogy látványosabb és hitelesebb legyen a személyes képetek, amit a világban magatokról mutattok.

Ha nehezen megy a saját stílusod kialakítása, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik stílus tanácsadó programunkon.
Itt találhatsz róla bővebb információt: Stílustanácsadás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

Ladányi Beáta
Önbizalom mentor, Stíluskommunikátor
Párkapcsolati coach, Mediátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék