fbpx

5+1 tévhit a stílustanácsadással kapcsolatban

5+1 tévhit a stílustanácsadással kapcsolatban

(Alaptalan) Félelmek, tévhitek a személyes stílustanácsadással kapcsolatban

Bár mindenki szereti szépnek és energiával telinek látni magát, néhányan óvatosak, és kérdések merülnek fel bennük, ha a személyes stílustanácsadás kerül szóba.


Mi azonban eloszlatjuk ezeket a tévhiteket, mert a célunk épp az, hogy elégedetten és boldogan távozzatok a jó hangulatú, csajos alkalmainkról!

Nézzük, miért is jó velünk dolgozni?

Az egyik legaranyosabb tévhit, amivel találkoztunk, az az volt, hogy a stílustanácsadás során meghatározott évszaktípus összefüggésben van a születési dátummal. Ma már szerencsére nagyon sokan tudják, hogy ez nem így van, mégis, nagyon sok a hiányos ismeret a munkánkkal kapcsolatban.

Vegyünk tehát sorra néhány általános tévhitet a stílustanácsadás témaköréből, hogy mindenki lássa, a „Charmina” – csapat a valóban magabiztos és ragyogó nőkért jött létre:

 

Tévhit 1: Stylisthoz érdemes menni, mert szakmailag nagyobb tudással rendelkezik.

“Mi a különbség köztük? Ti mit csináltok?”

A stylistok is a külső megjelenéssel foglalkoznak, azonban többnyire egy bemutatóra, tv- műsorhoz, vagy fotózáshoz állítanak össze egy látványtervet. A stylistok nagyon sokszor –hasonlóan az „Átváltoztatjuk” jellegű műsorokhoz -, úgy dolgoznak, hogy létrehoznak egy egyszeri, látványos végeredményt. Azonban hiába adnak rá valakire egy olyan öltözéket, ami egyébként csinos és jól is áll neki, ha az illető nem tud vele azonosulni, ha úgy érzi, hogy egy idegen néz vissza rá a tükörből. Ilyenkor nem veszik figyelembe sem az élethelyzetet, sem azt, hogy milyen személyiséggel rendelkezik az ember.

Ezzel szemben stílustanácsadóként mi az ügyfeleinkkel együttműködve, közösen alakítjuk ki a személyes megjelenésüket, ami nem egyszeri alkalomra szól, hanem egy hosszabb távú, tartós változást érünk el: ilyenkor az ügyfeleink saját fejlődési ütemét is figyelembe véve haladunk. Stílustanácsadás során számunkra a legfontosabb, hogy olyan ötleteket, javaslatokat adjunk, amit az ügyfeleink be tudnak építeni az öltözködésükbe, és megjelenésük ezáltal teljesen önazonos lesz.

Nemcsak megmutatjuk, hogy mi áll jól neked, hanem azzal is foglalkozunk, hogy hogy állsz az önelfogadással, milyen a testeddel való kapcsolatod. Van-e esetleg olyan korlátozó hiedelmed, ami csökkenti az önbizalmad?
Előfordul, hogy számodra hosszabb idő szükséges, hogy egyes ruhadarabokat be tudj építeni a ruhatáradba. Értve ezalatt, hogy nemcsak megveszed, hanem mered is azokat magabiztosan viselni.  Sokan nem merik megmutatni a saját nőies formáikat, ezért nekik időbe telik, mire egy nőiességet hangsúlyozó szoknyát úgy tudnak felvenni, hogy nem okoz idegen érzést a viselete. Minderre együtt fogunk válaszokat kapni!

 

Tévhit 2. Stílustanácsadáson biztos mindenki jól néz ki!

“én meg szégyenkeznék a testalkatom miatt, inkább nem is megyek oda”

ssHibás az a sztereotípia, hogy csak tökéletes testű nők vesznek részt a tanácsadáson.

Nagyon sokan önbizalomhiány, szégyenlősség miatt nem mernek eljönni személyes stílustanácsadásra, mert attól félnek, hogy az alakjuk nem megfelelő.

 

Számtalanszor hangzik el, hogy „majd ha lefogytam, akkor megyek”. Ilyenkor gyakran szembesülünk azzal, hogy mélyen gyökerező problémák vannak a háttérben, s ebben az esetben a testsúly probléma, vagy egyéb, külsőnkben látni vélt hiba csak a felszínt mutatja. Ezeket is segítünk feloldani és meg is van hozzá a megfelelő szakmai hátterünk.
Arról nem is beszélve, hogy ha rendelkezünk is súlyfelesleggel, akkor is érdemes odafigyelni az öltözködésünkre és lehetünk csinosak!

Mi magunk sem tartozunk a nádszálvékony, tökéletes modell alkatú hölgyek közé, és tudjuk, hogy milyen nehézségekkel is tud járni egy ruhavásárlás, ha nem felelsz meg a konfekció méretnek, vagy mondjuk éppen nem 36-38-as a méreted.

Viszont a helyzet nem reménytelen, mert mi segítünk megtalálni mindenkinek a hozzá illő stílust, illetve közös vásárlás során a megfelelő ruhadarabokat.

Az a lényeg, hogy testalkattól függetlenül te önazonosan, hitelesen érezd jól magad a bőrödben és a ruháidban.

aNőként imponálni és tetszeni akarunk.
Ehhez hasznos, ha tisztában vagyunk fizikai adottságainkkal, hogy milyen a testünk sziluettje, arányaink, mik az előnyös tulajdonságaink és hátrányaink.

Azonban ez csak kis részlet, ami hangsúlyt kap a tréningjeinken: személyre szabott alkalmainkon számos további tudnivalót megosztunk minden érdeklődővel, így a végeredmény garantált: Öltözködésed segítségével megmutathatod a kifinomult nőiességed!

A csoportos tréningjeink előnye, hogy rajtunk kívül a többi résztvevőtől is közvetlen visszajelzést kapsz, hiszen tudjuk, hogy az őszinte, pozitív dicséretek nagyon inspirálóak tudnak lenni.
No és az sem utolsó szempont, hogyha kialakítod a számodra előnyös ruhatáradat, akkor a magabiztos külső megjelenéseddel az élet számos más területén is előnyre tehetsz szert…

 

Tévhit 3. Ezt csak a felsőbb réteg engedheti meg magának 

„Attól félek, hogy ez nagyon sokba fog kerülni, hiszen nem csak a tanácsadás díjára kell összeget szánni, hanem mi lesz, ha mindent ki kell dobnom és új ruhatárra lesz szükségem, ráadásul biztos divatos, drága ruhákból?”

Nem így van! Gondoljunk csak bele, hogy a stílus valójában nem pénz kérdése! Az az igazság, hogy kis összegből is lehetünk már stílusosak, egyediek.
Erre tökéletes példa Kate Middleton, akinek hercegnéként is, anyuként is kell többek között helyt állnia, nem rest egy párezer forintot érő ruhában játszóterezni a gyerekeivel. Kate szokásos módon lenyűgöző ebben a megfizethető kék nyári Zara ruhában.  Érdemes körbenézni a világban, tanulhatunk a példákból. A sokak által irigyelt királyi családok közül a brit család fiatal tagjai remek megoldásokat kínálnak nekünk!
A személyes stílustanácsadás során megismerheted az adottságaidnak előnyös színeket és fazonokat, személyiségedhez illő stílust. Utána egyszerűbben és tudatosabban fogsz vásárolni, hosszabb távon sokat tudsz spórolni, mivel már nem vásárolsz impulzívan olyan ruhákat, amik utána csak állnak a szekrényben.
Döbbenetes, de a legtöbb ember szekrényében a hely több mint 60%-át olyan ruhák teszik ki, amelyek előnytelenek számukra, így általában nem is hordják azokat.

Veled is elfordult már, mint sok más nőtársaddal, hogy szerettél volna változtatni a külsődön és befestetted a hajad? Aminek eredményeként lehet, hogy nem is lett előnyös a hajszíned, majd ehhez igazítva próbáltál meg ruhákat vásárolni.
És valahogy nem érezted jól magad a bőrödben….

Mennyit költöttél hajfestésre? Valamint a hajszínedhez igazított ruhatár kialakítására?

Ezért említjük meg itt is, hogy a személyes stílustanácsadásunkon, a színtípus-meghatározásod során beszélünk a számodra előnyös hajszínekről is.

 

Tévhit 4.  Nincs erre szükségem

“Ez az egész túl sok időmet venné el, különben is, nekem jelen élethelyzetemben (kisgyerekes anyukaként stb.) nincs erre szükségem” 

Sex And The City Wtf GIF - Find & Share on GIPHY

Miért érezhetsz így? Nagyon sokan azt gondolják, hogy mivel otthon vannak a gyerekekkel, nekik most nincs is szükségük tanácsadásra, mert azt feltételezik, hogy a személyes stílustanácsadáson csak arról van szó, hogy milyen kiskosztümben menjenek dolgozni. Meg amúgy sincs idejük öltözködésre és csak egy kényelmes ruhára van szükségük, amit nem is féltenek a gyerek mellett. A nők hajlamosak magukat háttérbe szorítani, miközben segítik, ellátják az egész családot.
Sajnos nagyon sokszor megtörténik, hogy a férfi elvesz egy csinos, önmagára adó nőt, aki viszont a gyerek(ek) születése után elkezd formátlan pólókban és kényelmes nadrágokban járni.
Valahogy elfelejti a saját nőiességét és aztán egyszer csak ott meséli összetört önbizalommal a párkapcsolati tanácsadáson, hogy lehet, hogy válnak, mert a férfi beleszeretett egy másik nőbe…

A megoldás egyszerű:

Oda kell figyelnünk magunkra, nemcsak a párunk miatt, hanem magunk miatt is. Lehetsz nőies és csinos pici gyerekek mellett is, valamint lehetsz stílusos egyszerű és kényelmes ruhákban is.
Tanácsadásunk során mindenképpen figyelemmel vagyunk az igényeidre és élethelyzetedre. Az itt megszerezett tudás előnyös, mert már azzal is sokat javíthatsz a megjelenéseden, hogy a kényelmes ruhatáradban olyan színek jelennek meg, amelyek kiemelik a természetes szépségedet és adottságaidat. Jó, ha tudja az ember lánya, hogy egy rosszul kiválasztott, hozzánk nem illő színárnyalat mellett fáradtabbnak, nyúzottabbnak látszunk – kisgyerek mellett vagy nélkül is.
Ugyanakkor a személyes stílustanácsadáson szerzett tudással egy egymással jól variálható ruhatárat állíthatsz össze magadnak, melynek köszönhetően időt takarítasz meg, és nem okoz gondot reggelente a kérdés, hogy „Mit vegyek fel?”.

 

Tévhit 5. Nekem saját kialakult stílusom van

“Nem akarom, hogy mást erőltessenek rám. Ráadásul besorolnak majd valami kategóriába és nem hordhatom utána a kedvenc színeimet”

Az nagyon jó, ha van kialakult stílusod, tulajdonképpen mindenkinek van. A stílus folyamatosan fejleszthető, finomítható, de hogy teljes legyen, kell hozzá a saját személyes részed, amitől egyedi lesz, éppen ezért jó, ha már van kialakult személyes stílusod.
Nem mi határozzuk meg, hogy innentől kezdve mit hordj, hanem csak javaslatot teszünk, hogy milyen színárnyalatok, fazonok előnyösebbek számodra.

A legfőbb szempont, hogy Te jól érezd magad az öltözékedben, hiszen a stílus lényege az önazonosság.
Számtalan öltözködési stílus határozható meg, valaki jobban érzi magát, ha nőies ruhákat, kiskosztümöket hord, valaki viszont a laza sportos, farmer-bőrkabát együttesben érzi jól magát. Mi, stílustanácsadóként nem szólunk ebbe bele….

Szoktuk ugyan biztatni a hölgyeket a személyes stílustanácsadásokon, hogy merjenek szoknyát hordani és nőiesen öltözni, de csak annyit építenek be ezekből a tanácsokból az ügyfeleink a saját stílusukba, amennyi még komfortos számukra. A változás, fejlődés együtt jár persze azzal, hogy merjünk kilépni a megszokottból.
Mit fogunk tehát csinálni? Megmutatjuk a lehetőségeket és az alternatívákat, ezek azonban javaslatok. Hogy mindezek után mennyit hasznosítasz ezekből a tanácsokból, és hogy hogyan alakítod ki az öltözködésed, az már rajtad múlik. Végül mindig Te döntesz!

Színek kapcsán egyébként inkább az a tapasztalat, hogy kellemesen csalódnak az ügyfeleink, amikor egy addig általuk nem kedvelt színnek megmutatjuk azt az árnyalatát, ami jól áll nekik.

Ilyenkor új választási lehetőségek nyílnak meg előttük, és elkezdenek színesebben öltözködni!

Természetesen előfordul az is, hogy továbbra sem építesz be egy adott színt a ruhatáradba, ha nem kedveled.

Mi történik, ha valamelyik kedvenc színed nem szerepel a javasoltak között?

Tapasztalatunk szerint azok, akik érdeklődnek a jobb megjelenésük iránt, szeretnék tudni, hogy mik a számukra előnyös színek. A színelemzés pedig arról szól, hogy megmutatjuk a legjobb színváltozatokat, amelyek megfelelnek a személyes színtípusodnak. A jól megválasztottak kiemelik a természetes szépségedet, fiatalabbnak tűnhetsz, kevésbé lesz nyúzott az arcod, eltűnnek, halványodnak a ráncok és bőrhibák. Természetesen mindenkinek joga van bármilyen színt viselni.
Ha nem szerepel a színtípusod kategóriái közt a kedvenc színed, nem kell végleg lemondanod róla, érdemes ilyenkor az arctól távolabb viselni ezt, vagy, csak kisebb felületen alkalmazni, esetleg kiegészítőként.

 

+ 1 tévhit: Személyes stílustanácsadás? Ugyan, ez csak a fiataloknak való!

 

Míg néhányszor nem alaptalanul azt érezzük, hogy a divat sokszor a fiatalokra épít, addig a stílusnál ez nem így van.
Stílusos lehet a megjelenésed kortól függetlenül. Általános tapasztalat azonban, hogy egy érett, önazonos, magabiztos, önmagát megfelelően értékelő személyiségnek sokkal kifinomultabbá válik az öltözködése.
Minél idősebbek vagyunk, annál inkább tisztában vagyunk vele, hogy kik vagyunk, mik az erősségeink és hogy mit szeretnénk mutatni magunkról a világnak. Ettől pedig garantáltan vonzóak leszünk!

 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen színek, fazonok állnak jól neked, akkor gyere el, vegyél részt valamelyik egyéni vagy csoportos személyes stílustanácsadás programunkon.
Itt találhatsz róla bővebb információt:  Stílustanácsadás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 

 


Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Stílustanácsadó

Párkapcsolati coach, Mediátor


Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék