fbpx

Rendezőnők, női témák: Röviden arról, hogy miért fontos a 71.Cannes-i Filmfesztivál számunkra?

Rendezőnők, női témák: Röviden arról, hogy miért fontos a 71.Cannes-i Filmfesztivál számunkra?

Kissé rendhagyó módon, de 2018-ban is jelen van a magyar film Cannes-ban. Ráadásul női témával, női rendezővel, egy olyan zsűri előtt, amelynek a női jogok mellett kiálló Cate Blanchett az elnöke!

Cannes Beach (Pixabay.com)

Cannes egész évben nem tud olyan izgalmas lenni, mint abban a néhány napban, 8-a és 19-e között, ami a filmfesztiválról szól. Gyönyörű a táj, és a tenger is csábít, hogy csak a pihenésre és a feltöltődésre koncentráljunk, de a 71. filmfesztivál idén is jelentőségteljes lesz, több okból.

Számunkra az idei alkalom azért különleges, mert a Kritikusok Hete rendezvényen, amely párhuzamosan fut a filmfesztivállal, egy magyar rendezőnő alkotását is megnézhette a közönség, ez Szilágyi Zsófia filmdrámája, az Egy nap. A mű egy magyar anyuka életébe enged bepillantást.

 

Ladányi Beáta: Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de magam részéről nagyon örülök, hogy előtérbe kerülnek a női témák.
A weinsteini szexuális bántalmazási vádak sokkoló hatással voltak Cannes-ra, és arra kényszerítették a fesztivált, hogy vizsgálja meg saját gyakorlatát, és tegyen többet a nemek közötti egyenlőség javítására, így ennek megfelelően 5 nőt is találhatunk a zsűri  tagjai között. 🙂
A magyar film főhőse is a háromgyerekes anyuka, akiben a saját mintáinkra is ráismerhetünk, hogy milyen nehéz is mindenkinek egyszerre megfelelni, hány szerepben áll helyt egy nő.
Ugyanakkor nagyon tetszik a rendezőnek az a megfogalmazása a filmje kapcsán, hogy bár a film főszereplője nő és a létrehozásában sok nő működött közre, nem tekinti feminista filmnek, mert univerzális problémákkal foglalkozik.

 

A fesztivál nyitónapján a sajtókonferencián emelte ki Cate Blanchett, a zsűrielnök:
„ Jónéhány nő versenyez, és ők nem a nemi hovatartozásuk miatt, hanem a munkájuk színvonala okán vannak itt…”

– azt hiszem, elég is ennyit idézni, hiszen pár nap múlva lezáruló esemény zsűritagjai közt helyet foglaló öt nő garantálja, hogy értő szakmai figyelem övezi majd a magyar női sorsról szóló alkotást is. Cate Blanchett szavainak pedig külön örülünk, ugyanakkor tudjuk, hogy a 2017-es októberi In Style gálaesten elmondott beszéde alapján egyértelmű, hogy továbbra is kiáll majd a női jogok mellett.

Cate Blanchett

Cate Blanchett amúgy azon kevés színésznő közé tartozik, aki szinte tökéletesen átlényegül egy-egy szerep kedvéért, s érdemes róla pár szót szólnunk, hiszen május 14-én tölti a következő születésnapját is.

Értékelték már úgy őt, mint a saját generációja Meryl Streep-jét, ezzel is utalva adottságaira.

Számomra például feledhetetlen marad Elizabeth-ként, azaz lángvörös hajú angol királynőként (1998), s ezzel a filmmel is vált ismertté.

Szerepeiről Galadriel-től (2010) kezdve Carol-ig(2015) biztosan sokan őrzünk emlékeket, azt azonban talán azonban kevesebben tudják róla, hogy nagy horror-rajongó, a Halloween sorozat kedvelője, illetve a Rémálmok háza (1976) is a kedvencei közt van. Nicole Kidman-nel nemcsak földik, de jó barátnők is, valamint hogy egyike annak a négy ausztrál színésznek, akiket bélyegen is megörökítettek szerepben és azon kívül is, 2009-ben. Négy gyermeke közül a negyediket örökbefogadták a férjével, és hogy valami egészen hétköznapi tulajdonságát is bemutassuk: szeret listákat készíteni, majd kipipálni, amit már elvégzett a feladatok közül.

 

Ladányi Beáta:
Cate Blanchett az igazi gyönyörű pasztell nő. Nyár színtípusba sorolható a világos, finom elegáns színei miatt.
Azonban a Nyár-Tavasz típusának megfelelően a semleges színei lehetővé teszik, hogy a tavaszi színpaletta világos színeit is előnyösek legyenek az öltözködésében.

(Marieclaire.com)

 

 

A következő még ami eszembe jutott stílustanácsadóként nézve a képeket:
Ki mondja, hogy csak ruhában lehet megjelenni a vörös szőnyegen?

Elnézve a szép világos nőies nadrágkosztümöket kijelenthetjük, hogy nemcsak hosszú ruhában lehetünk igazán elegánsak és nőiesek.
Nézzük, hogy bizonyítják ezt öltözékükkel ezek a csodálatos hölgyek.

 

(Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

De visszatérve a filmfesztivál magyar vonatkozásához, nézzük, mit érdemes tudnunk a hazai filmdráma rendezőnőjéről?
Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett, 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd még két évig itt maradt és tanársegédként dolgozott Enyedi Ildikó mellett, s eközben elvégezte a színháztudományi szakot is.

Közreműködött az Oscar-díjra felterjesztett Testről és lélekről című film elkészítésében, és Enyedi Ildikó segített neki megtalálni az Egy nap főszereplőnőjét. Szilágyi Zsófiára egyébként  2006-ban figyelt fel a filmes szakma, Semleges hely című, 15 perces kisfilmje hatására.

Az Egy nap az első nagyjátékfilmje, és emiatt az a különleges helyzet állt elő, hogy nemcsak a Kritikusok Heté-n vesz részt – amelynek díjait május 17-én adják majd át -, hanem versenyben van az Arany Kamera-díjért is, amelyet a filmfesztivál összes többi szekciójában szereplő első film közül a legjobbnak ítél oda a zsűri, s ez utóbbi elismerést a záróesten fogják kiosztani.

Ami pedig a magyar alkotást illeti: az Egy nap egy háromgyermekes édesanya átlagos hétköznapját mutatja be, az előtérben a kötelező napi teendőkkel, a történet hátterében pedig egy személyes válsággal, amely megváltoztatja a főhősnő életét. Mint megtudtuk, a május 9-i vetítésen nagy tapsot kapott az előadás.
Ennek tudatában mi is nagyon szurkolunk, hogy a film mondanivalója eljusson a nézők lelkéig (is)!

Részlet az Egy nap filmből: Egy nap c. film trailer

Ladányi Beáta:
Melyikünk ne küzdene a filmben látható hajszoltsággal és szorongásokkal? Ugye Te is?
Párkapcsolati tanácsadóként hányszor, meg hányszor látom, hogy a kapcsolatokban a hétköznapi problémákkal (munka, gyerekek, házi munka, időhiány) küzdve már nem is tudunk kellő figyelmet fordítani a saját párkapcsolatunkra, és nagyon sokszor felbukkan a filmhez hasonlóan a megcsalás vagy nem megcsalás kérdése is.
Nagyon sokszor a harmadik személy egy többgyermekes családból is elragadja az apát, legutóbb egy edzés után az öltözőben kellett lelket tartanom egy 4 gyerekes anyukában, ahol a férj bejelentette, hogy szerelmes és válni szeretnének.
A jó hír azonban az, hogy számtalan példát tudok hozni, amikor megcsalás után  a kapcsolat helyrehozható volt, a belépő harmadik, mint egyfajta katalizátor inkább csak segítette a párost, hogy új alapokra emelve kapcsolatukat megújítsák házasságukat, szerelmüket. 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

Fábián Anikó Újságíró, művészettörténész
Ladányi Beáta Önbizalom mentor, Párkapcsolati coach, Stílustanácsadó

 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék