fbpx

Stílusmustra – Melania Trump és Jill Biden stílusa

Stílusmustra – Melania Trump és Jill Biden stílusa

Nézzük meg, hogy milyen Melania Trump és Jill Biden stílusa.

 Az előző blogbejegyzésünkben (Jill Bidenről itt olvashatsz) részletesebben foglalkoztunk az új first lady életével, tevékenységével, jellemével, és hogy milyen példát mutat nekünk, mit tanulhatunk tőle. Most nézzük meg a stílusát, hogy hogyan öltözködik, és hogyan használja kommunikációs eszközként a megjelenését, hogy ezzel is támogassa a férje tevékenységét.

A 69 éves Jill Biden hamarosan átveszi az 50 éves Melania Trump-tól az Egyesült Államok első hölgyének szerepét. Vizsgáljuk meg a stílusukat. Jill Biden és Melania Trump nagyon különböző politikai nézeteket vallanak, de több alkalommal is lefényképezték őket, amint hasonló stílusban öltözködtek.
Íme, néhány szett, amikor hasonló típusú öltözékben szerepeltek.

  

 

Bár a két nő stílusa minőségben nem annyira különbözik, sokkal inkább megkülönböztethetők abban, hogy hogyan használják a személyes stílus bravúrjait, és ahogyan a megjelenés elemein keresztül megmutatják személyiségüket, véleményüket.

Melania Trump stílusa

Melania stílusa hasonlóan kifinomult lett az idő múlásával, mint Amal Clooney vagy Meghan Markle öltözködése, de ennek kialakulása nem egyik napról a másikra történt. Mint korábbi modell, már tisztában volt a különböző neves tervezők munkáival, és lassan elhagyta a korábbi, kevésbé stílusos megjelenés elemeit, mint a túldíszített ruhák, szőrmék, a túlságosan merész kivágások és a túl rövid szoknyák.

Melania Trump stílusa

Ennek ellenére szerény véleményem szerint az öltözködése sokszor inkább a szép designer ruhák mutogatása maradt, mintsem a személyiségének megfelelő tükrözése.

Érdekes, hogy a választási küzdelemben mit mutatott a két esélyes jelölt feleségének a stílusa. Melania egy üzleti életbe illő csíkos fekete öltönyt viselt fehér, galléros Dolce&Gabbana inggel, amit haditengerészkék Christian Louboutin cipővel és fehér arcmaszkkal egészített ki.
Eközben Jill újra felvette az egyik kedvenc ruháját – egy kifinomult, hosszú ujjú zöld ruhát, amit korábban viselt már számos alkalommal. (Még lesz bővebben szó a választási kampány során viselt öltözékeik összehasonlításáról a cikk további részében).

Jill Biden és Melania Trump stílusa a kampány során

Máris láthatunk egy alapvető különbséget Melania és Jill között: ahelyett, hogy Jill megpróbálna alkalmazkodni az amerikai nő konzervatív eszményképéhez, ő egyszerűen egy amerikai nő. Amikor Melania Trumpot és Jill Bident egymás mellé helyezzük, az olyan, mintha a spektrum két végét néznénk.

Itt van Melania, akinek csinos, stagnáló és mégis feltűnő megjelenései miatt a közönség aligha tud mást tenni, mint rutinszerűen elemzi, véleményezi Melania extravagáns ruháit. Aztán ott van Jill, aki szókimondó, és nyíltan támogatják egymást a férjével. Jill finom, de nem feltűnő ruhákat visel a férje mellett, melyek megerősítik a férj jelenlétét.

Melania Trump rejtélyes divatöröksége

Négy évig, amikor első hölgy volt, stílusválasztása több kérdést vetett fel, mint amennyi választ adott.

Donald Trump elnök „maradandó stílusörökséget” hagy maga után. Az óriási piros nyakkendőktől és a harmonikázó nadrágszáraktól kezdve a Make America Great Again baseball sapkáig következetes volt. 😀

Ugyanez nem mondható el feleségéről, Melániáról. Divatmodell múltja ellenére az elmúlt négy évben Melania Trump inkább szekrénye inkonzisztenciája miatt figyelemre méltó.

Melania mindig tökéletesen összeállított stílusúnak tűnik. Talán jobban, mint bármelyik előtte levő first lady.
Elegáns ruhafazonok, makulátlan Dior öltönyök és a Christian Louboutin tűsarkú cipők.

Az első hölgyek stílusa

A történelem során az első hölgyek azt a hozzáállást tanúsítottak a ruhatáruk kialakításukkal kapcsolatban, hogy Amerika az első, és szoros kapcsolatot ápoltak az amerikai divatmárkákkal: Kennedy óta minden első hölgy viselte  Oscar de la Renta ruháit. Melania nagyon csinos megjelenései között viszont nem találunk olyat, amikor Oscar de la Renta ruhát viselt volna.

A többi first lady közül kitűnik amiatt, amit nem tett meg. És hogy mit nem tett meg?

Nem alakult ki olyan jól felismerhető stílusa, mint amit megfigyelhettünk előtte sok first lady öltözködésénél. Gondoljunk csak Jackie Kennedy stílusára, vagy az emlékezetes Nancy Reagan pirosra, vagy Michelle Obama kardigánjaira.

Bár Melaniának volt háttértapasztalata a divatiparban, de úgy tűnik, hogy nem sikerült olyan példaképként feltűnni, mint ahogy Michelle Obama tette. Obama tudta, hogy megjelenése, tevékenysége egyaránt a férje politikai márkájának kiterjesztése, és divatválasztása ezt megfelelően tükrözte. A korai jelek arra utalnak , hogy hasonló stratégiát láthatunk Jill Biden esetében.

Tehát összességében nem alakult ki egyfajta maghatározott ikonikusság Melania stílusában. Melania Trump öltözködésére mondhatjuk, hogy egy kihagyott lehetőség.

Hogyan működött Melania politikai üzenetküldése az öltözékével?

Vizsgáljuk meg, hogy működött Melania politikai üzenetküldése az öltözékeivel. Eleinte úgy tűnt, hogy a divatválasztása magában foglalja férje ígéretét, hogy újra nagyszerűvé tegye Amerikát.

  

A 2017. januári beiktatáson az amerikai tervező, Ralph Lauren égszínkék kasmírruháját viselte.

A hosszú, fehér beiktatási ruhája elkészítésénél Hervé Pierre francia származású amerikai bevándorlóval működött együtt.

Melania fehér beiktatási ruhája

Voltak más öltözködési döntései, amelyek miatt időnként úgy tűnt, hogy férje politikája nem állt összefüggésben a ruhatára kiválasztásával.
Az elnök ígéretet tett az amerikai ipar újjáélesztésére, és buzdította az országot amerikai termékek vásárlására, ugyanakkor felesége 2017 áprilisában hivatalos first lady portréjához az olasz tervező, Dolce & Gabbana elegáns fekete szmoking öltönyében pózolt. Melania úgy öltözik, ahogy szerinte egy első hölgynek kellene öltöznie. Vajon ez volt az ő értelmezése erről?

Nem megfelelő öltözködés, vagy tudatos stílus választás?

Néha úgy tűnt, mintha nem lett volna különösebben fogalma arról, hogy mi lenne a helyzetnek megfelelő öltözködés. Ugyanakkor egyes stílusszakértők szerint nem is voltak olyan véletlenek a hibás ruhaválasztásai. A CNN riporter és Melania szakértő, Kate Bennett szerint a first lady öltözködéssel kapcsolatos döntései tudatosak, erről írt a Free, Melania című könyvében.

Melania nadrágkosztümben

Kate Bennett szakértő véleménye szerint, azok az esetek, amikor Melania férfiasabb stílusban öltözött, az a tiltakozása jele.
Donald Trump közismerten szereti a nagyon nőies nőket, és az ennek megfelelő öltözködést, azaz szereti a nőket szűk, rövid, szexi és nőies ruhákban látni.

Így amikor Melania öltönyt visel, az azt mutatja, hogy nem ért egyet valamiben, és Melania a saját véleményét, és a függetlenségét jelzi.
Ugyanígy értelmezi a szakértő azokat a megjelenéseket, amikor fehér, rózsaszín színű öltözékkel reagált Melania a különböző férjével kapcsolatosa hírekre.

Nem egyértelmű, hogy mindezek a választások véletlenek voltak, vagy tudatosak, és hogy vajon valóban a ruhaválasztásaival tiltakozott a férje ellen. Nem kizárt, hiszen sokszor a közös megjelenéseiken Melania testbeszéde elég árulkodó volt.

Ugyanakkor a first lady ritkán nyilatkozott arról, hogy mi is állt a ruhaválasztásai mögött. A saját stylistja azt nyilatkozta egy 2019 elején Melania egyik megjelenésével kapcsolatban, hogy inkább a megjelenésre koncentrál, mintsem az öltözködés politikai üzenetére.

Ki tudja? Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy Melania Trump valójában mit akart mondani kétértelműen a ruhaválasztásaival.

De csakúgy, mint sok elődje esetében is volt, őt is folyamatosan vizsgálták a ruha választásai szempontjából, és így szembesülhetünk azzal a valósággal, hogy a divat és megjelenés szerepet játszik a politikában.

Melania Trump – Üzenetküldés egy Zara kabáttál

Az egyik olyan alkalom, amikor Melania nyilatkozott a megjelenésével, az az egyik leghírhedtebb ruhaválasztása. Ez az eset, amikor Melania Trump egy 39 dolláros feliratos Zara-dzsekit viselt 2018. júniusában. A kabáton “I Really Don’t Care, Do U?”  „Igazán nem érdekel, téged?” felirat volt látható, miközben meglátogatta a migráns családok gyermekeivel foglalkozó központot az amerikai-mexikói határon. Kabátválasztása miatt kritizálták, és megkérdőjelezték az elszakadt családok gyermekei iránti aggodalmát.

Az eset után Melania szóvivője elutasította a találgatásokat: „Ez egy kabát. Nem volt rejtett üzenet ”.

Melania Trump és a feliratos Zara kabát

Mégis az emberek érzéketlennek és sértőnek találták Melania ruhaválasztását, hogy ebben látogatta meg a bevándorló gyerekeket, akiket egy texasi határmenti létesítményben tartottak 2018-ban.

Később Melania azt nyilatkozta, hogy a kabát választása szándékos volt, valóban egyfajta üzenetként viselte. Azonban nem a gyermekeknek szólt, hanem a kabát feliratával a médiának üzent. Meg akarta mutatni, hogy nem érdekli, ha kritizálják. Valamint jobban szeretné, ha a média arra koncentrálna, amit csinál, nem pedig arra, hogy mit visel.
Tekintve, hogy általában a 39 dolláros Zara kabátnál jóval drágább ruhákat viselt, talán még hihető is, hogy tényleg üzenetküldésként választotta ezt a kabátot.

Sokszor mondtam már, hogy az, amit viselünk, az hatalmas hatással van arra, hogy mások milyen véleményt alkotnak rólunk. És ha te vagy a first lady, akkor ez még jobban felerősödik!

Nézzük meg most a választást megelőző eseményeken viselt ruháikat:

Jill Biden és Melania Trump választási küzdelemben viselt ruháik:

Szeptember 30 első elnöki vita

Donald Trump és Melania Trump az első elnöki vitán.

Ahogy már szó volt róla, Melania szeptember 30-án egy krétacsíkos öltönyt vett fel az első elnöki vitán. Ekkor is Dolce & Gabbana ruha volt rajta, ami az egyik kedvenc tervezői márkája, amelyet gyakran visel üzleti megjelenései során. A nadrágkosztüm ára egyébként 3340 USD.

Az első elnöki vitán Jill egy smaragdzöld, hosszú ujjú, elöl rojtokkal díszített Gabriela Hearst selyemruhát választott a tervező 2017. őszi kollekciójából. A ruha gyakorlatilag „kiabált”, rengeteg szimbólumon keresztül üzent. Eleve a ruha zöld színe már szimbólikus. Jill ruhaválasztása a fenntarthatóságra hívta fel a figyelmet, utalva a férje tiszta energiával kapcsolatos kezdeményezéseire.

  

A ruha a klímaváltozással kapcsolatos környezetvédelemről küld üzenetet, mivel Hearst, egy olyan tervező, aki elkötelezte magát a hulladék csökkentésére, gondosan figyel a tervezési folyamata során felhasznált anyagokra. A ruha nemcsak újrahasznosított anyagokból készül, mint Hearst összes munkája, de Biden is legalább két korábbi kiemelt eseményen viselte már.

Ezzel Jill az egyik leghatásosabb üzenetet tette, hogy a fenntarthatósághoz kapcsolt ruhát ő maga is újrahasznosította a saját gardróbjában. Lehetne jobb módszer arra, hogy némán közvetítse a hallgatóság felé, hogy törődik a bolygó jövőjével?

Ki öltözött a legjobban a 2020-as utolsó amerikai elnökvita során?

Október 23-án tartották a 2020-as amerikai választások utolsó elnöki vitáját. Ki öltözött jobban? Melania a Christian Dior ruhában vagy Jill a Dolce&Gabbana ruhában?

Ahogy az várható volt, Trump ezen az alkalmon piros nyakkendőt viselt, Biden pedig kéket. Családtagjaik öltözködése nem volt már ennyire kiszámítható. A Trump család tagjai szinte tetőtől-talpig fekete színben jelentek meg, mintha a vita, temetkezés lenne. Melania fekete ujjatlan midiruhája és Jill színes virágos öltözéke feltűnő kontrasztot teremtett a két hölgy között – és mint mindannyian tudjuk, az öltözködést gyakran használják finom politikai szándéküzenetek küldésére.
De melyiknek öltözékének volt nagyobb hatása?

Melania ruhája

Melania egy minimalista midi ruhában lépett a színpadra, egy keskeny övvel díszítve. A megjelenését az által olya kedvelt, magassarkú Christian Louboutin cipővel egészítette ki.

Érdemes megjegyezni, hogy egy fekete maszkot is viselt, ellentétben maszk nélküli férjével.

Jill ruhája

Ezzel szemben dr. Jill Biden sokkal színesebb együttest választott, egy térdig érő világoskék alapú virágmintás ruhában jelent meg. Jill a feltűnő, de szerény megjelenés mellett döntött a 2020 októberében tartott utolsó amerikai elnöki vita során. Dr. Biden ruhája négyszögletes nyakú és könyökig érő ujjú volt. Ami az ékszereket illeti, gyöngyöket és karkötőket viselt. A ruhát és a hozzáillő maszkot az olasz designer duó, a Dolce & Gabbana készítette, öltözékét egy nude Jimmy Choo cipővel társította.

 

Kezdettől fogva férjével példát mutattak abban, hogy arcmaszkot viseltek a kampány során. A ruhához illő maszknál még jobb volt a minta és színválasztása, mert a jelöltek feleségei jellemzően monokróm együttesekbe öltöznek, amelyekben ritkán tűnnek ki. A first lady vagy a potenciális következő first lady ritkán tér el a tónusos egyenruhától, így dr. Biden vibráló virágmintája különösen örvendetesnek tűnik a vita színpadán.

Bár ez spekuláció, de olvastam olyan szakértői véleményezést is, ami még további értelmezést gondoltak arról , hogy dr. Biden virágmintás ruhát viselt.

  • A rózsaszínű rózsa, amely kiemelkedően megjelenik a ruhán, a „kegyelem és az elegancia” szimbóluma, amelyet gyakran a „csodálat és megbecsülés” jeleként használnak, amelyet a vitát követően meg is testesített, amikor a színpadon meleg öleléssel és csókkal gratulált férjének (persze a közösségi média azt is megfigyelte, hogy Donald Trump és Melania fagyottan álltak egymás mellett).
  • A másik ilyen spekuláció a következő: a Fehér Ház rózsáskertjét átalakították Melania döntése alapján. Az 1962-ben Jackie Kennedy által létrehozott egykor élénk színekben pompázó virágos kert az átalakítás után sok kritikát kapott. Így páran Jill virágos ruhái láttán abban kezdtek el reménykedni, hogy kertet majd újra helyreállítják, ha Biden kerül ki győztesként.

Egyébként érdemes a két pár testbeszédét is megfigyelni a két választási vita során:

 

Hamarosan jön egy következő blogbejegyzés a leendő first lady stílusának elemzéséről. A cikkből majd nagyon sok tanulságot levonhatunk  saját öltözködésünkkel kapcsolatban is, példákat hozok majd benne, hogy a megjelenésünk kialakítása igenis fontos, mert az öltözék, a stílus egy jelentős kommunikációs eszköz.

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

 

További stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod:Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Ha fejlesztenéd a stílusodat, akkor nézd meg a Stílustanácsadás oldalunkat. Most már segítséget kaphatsz a stílusod fejlesztéséhez kényelmesen is: online konzultációk

Ha szeretnéd te is minél tudatosabban építeni a saját karriered, és növelni a magabiztosságod, akkor nézd meg a szolgáltatásainkat: személyes imázs építés és önbizalom fejlesztés

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék