fbpx

Madonna – a nő aki sosem fog leállni

Madonna – a nő aki sosem fog leállni

Önmagunknak lenni, felvállalni magunkat nem is olyan könnyű. Íme egy 60 éves nő, aki nem csak hogy nem fog csöndben maradni, de fel is vállalja magát.

 

Az olasz származású self-made woman, aki hiába lett nagymamakorú, esze ágában sincs ezen keseregni. Ugyanakkor pontosan tisztában van azzal, amit a kora és a mostani világ elvár tőle.

 

Mindig is tudta, hogy ha önmaga akar lenni, a legkisebb megalkuvás nélkül, akkor ezért mindent be kell vállalnia, és csak a jelenre szabad koncentrálnia. Úgy tűnik –  nyert.

 

Madonna Louise Ciccone hihetetlen példája annak, hogy ha jó érzéke van valakinek a korjelenségekhez, a divatot ő fogja diktálni – nem számít, hogy közepesen jó-e a hangja, vagy vannak-e nála csinosabbak…

 

És az sem számít, hogy az éneklés mellett gyakran kipróbált másik területen, a film világában tudott-e igazán kiemelkedőt alkotni.

Kisugárzása, hatása, drámai arculatváltásai és elképesztő ismertsége jól mutatja, hogy ő valóban elérte, amit szeretett volna.

Madonna egy jelenség, aki hű marad a saját dalszövegeihez is: ha csak a Don’t stop című dalának sorait olvassuk a Bedtime Stories albumról:
„Ne állj meg, tedd amit teszel…” tudjuk, hogy róla van szó.

Gyerekkorom ikonja volt, miatta akartunk énekesnők lenni a barátnőmmel… – most pedig, annyi év elteltével azt tapasztalom, hogy Madonna nemcsak énekesnőként tudott kiteljesedni, hiszen, előadóművész és alkotó ember, de megélhette, hogy feleség és anya lehessen. (Lányát, Lourdest elnézve, aki 21, hamarosan talán nagymama is lesz…J)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a fajta sokszínűség, a hihetetlen önfegyelemmel és tudatossággal felépített imidzs, a mai napig csak rá jellemző.

A színésznőket elnézve, talán Meryl Streep esetében láthatjuk ezt a fajta tökéletesen irányított és tudatos tevékenységet, ám azt hiszem, a férfi előadók esetében egyszerűen nincs ilyen típusú példa, nincs ilyen személyiség. Talán Prince volt hozzá hasonlóan kaméleon-szerűen izgalmas és nyitott figurája a pop világának. Nem véletlenül izzott köztük a levegő annakidején…

Valójában Madonna a maga életútjával ahhoz is adhat nekünk, nőknek, inspirációt, hogy nyíltabban, merészebben vállaljuk fel önmagunkat: az igényeinket, a külsőnket, a belső értékeinket.
Vagy a korunkat!

És itt most nem arra gondolok, hogy könnyű neki, a plasztikai műtétek nélkül már nem nézne ki így – ez nyilván pénzkérdés is. Azonban tény, hogy alig huszonévesen már készült róla fotósorozat, s ezeket a képeket elnézve is elmondhatjuk, hogy sem az összenőtt szemöldöke, sem az eredeti hajszíne, vagy más akkori jellemző nem befolyásolta azt a természetességet és kisugárzást, amivel rendelkezett, s ugyanez volt felismerhető a fiatal Marylin Monroe első fotóin, jónéhány évvel korábban.

 

A mély hit a szabadságban, az olasz és az amerikai gondolkodásmód együttese, az Oroszlán napjegy energikussága és szerepelni vágyása, valamint az a rugalmasság, ahogy változtatni mer önmagán, igazi példaképpé emelik.

Hozzátenném még, hogy az énekesnők között a korábbi generációkat képviselő Cher vagy Tina Turner volt képes hasonlóan ikonná válni.

 

A Madonnát követő előadók közül pedig valóban kiemelhetjük Lady Gagát, de egészen más volt a tévé hőskorában ismertté válni, mint most. Madonna azonban még most is képes felhívni magára a figyelmet, mindig tartogat meglepetéseket…

Világszerte több mint 300 millió eladott lemez, a Billboard-listákon legtöbbször elért első helyezés, elképesztő vagyon, valahol 600 és 800 millió dollár között – ez is az énekesnőhöz tartozik, ami a számokat illeti.

A fentiek mellett azonban jónéhány éve már, hogy Malawit, örökbefogadott lányainak szülőföldjét igyekszik komoly adományokkal támogatni, valamint számtalanszor hallatja hangját, ha a nők jogairól van szó, és bátran politizál.
Nem lepne meg, ha komolyabb szerep várná a közeljövőben ezeken a területeken is. Ismerjük: ő nem fog leállni!

 

Isten éltesse a pop nagyasszonyát!

 

Madonna arról, hogy mit jelent számára, ha feministának nevezi magát valaki:

” Ez azt jelenti, hogy mind emberi lények vagyunk és megérdemeljük, hogy tiszteljenek és méltósággal bánjanak velünk.”

 

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Fábián Anikó Újságíró, művészettörténész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék