fbpx

Frida Kahlo – mint Barbie baba? – Milyen példaképet mutat?

Frida Kahlo – mint Barbie baba? – Milyen példaképet mutat?

Frida Kahlo hagyatéka

Milyen példaképet mutat gyermekeinknek? ez a különleges nő a minden nehézséget leküzdeni akaró személyiséggel

“Semmi sem abszolút. Minden változik, minden mozog, minden forgásban van, minden elszáll és eltűnik.” (Frida Kahlo, 1907-1954)

 

Mindig elfogja az embert valami kellemes érzés, ha olyan hírességről olvas vagy hall, látja a műveit vagy találkozik vele a színházban, aki magyar származású. Jelentsen ez bármilyen aprócska kapcsolatot Magyarországgal, a rokonszenv azonnal feltámad bennünk. A mexikói festőnő esetében is megvolt ez a vonzóerő, hiszen édesapja révén magyar rokonsággal rendelkezett. Legalábbis Frida ezt állította, de egy későbbi kutatás során kiderült, hogy valójában egy német lutheránus családból származott, így ezt a kapcsolódási pontot már nem emlegethetjük lelkesen. De vigasztaljon bennünket, hogy idén júliusban végre megnézhetjük, hogy a Szépművészeti Múzeum mely alkotásait hozza el a számunkra. Épp ideje volt, hiszen 111 éve született, és sohasem volt még itthon kiállítva tőle semmi.
Alakja ugyanakkor nagy hatással volt az utókorra.

 

Személyisége, az erős, önálló alkotónő kisugárzása a róla készült fotókon is átsüt. Különös szerelmi viszonya férjével, a szintén festő Diego Riverával, felvállalt biszexualitása hasonlóan legendás és hatott irodalmi művekre, színházi előadásokra, valamint Frida-féle viselet is divatossá tett bizonyos ruhadarabokat, kiegészítőket.

A nagyon erőteljes színvilág, a tradicionális díszítésű ruhadarabok, vagy akár a vastag és erős hajzuhatagból készített konty virágdíszei, és az ékszerek legalább olyan magnetikus hatást gyakoroltak a külvilágra, mint a közelmúltban elhunyt Amy Winehouse hajviselete, sminkje, vagy a 80-as évek óta divatikonnak is tekinthető Madonna öltözködési kultúrája.

 

Ez a hatássorozat talán abban csúcsosodik ki, hogy tény, Frida arcával, hajával díszített Barbie baba is készült. A baba potom 30 dollár, és rendelhető a neten. Ezzel az „örökséggel” csak néhány ikonikus színész vagy énekes dicsekedhetett eddig, de képzőművész bizonyosan egy sem, ám a Mattel aktuális kollekciója, amelyet március 8-ra időzítettek tizenkét híres nőalakot vonultat fel: köztük például a kerekded modellről, Ashley Graham-ről mintázott babát vagy a matematikusnőt, Katherine Johnsont bemutató Barbie-t.

Az ötletnek igencsak van helye a nap alatt, s akárcsak az „Esti mesék lázadó lányoknak-100 különleges nő története” kötetet, ezt is fontosnak tartjuk, de a dolog nem ennyire egyszerű. Frida kapott tehát egy babatestet, méghozzá pont a Barbie-ét, idealizált méretekkel, persze az arca és a haja alapján azonosíthatjuk.

Ám jól tudjuk, hogy a valóságban a festőnő nem így nézett ki. Gyermekkorában jobb lába paralízis miatt gyengébben fejlődött a másiknál, ezt tornával próbálta ellensúlyozni, de bicegése megmaradt. Később, alig húszévesen egy gerincbaleset következtében először egy életmentő, majd élete végéig gyakori további műtétekre szorult, valamint a jobb lába, mivel tizenegy helyen eltört, csoda, hogy megmenthető volt egyáltalán. Idővel pedig felcsatolható műlábat kellett hordania, 1950-től végleg tolószékbe is kényszerült.

Barbie azonban egy teljesen más világot képvisel. Elgondolkodtató, hogy mi kapcsolta mégis össze Fridát és az amerikai álom asszonyát. Hiszen a Barbie generációkon át a kislányok mintája volt. És vajon milyen mintát adtunk át ezzel a lányainknak? Hiszen ilyen méretekkel csak egy műanyag baba rendelkezik, de mi, hús-vér nők, bizonyosan nem. És ugyan hiteles lett volna, de milyen döbbenetes, egy Frida Barbie mondjuk cserélhető műlábbal, nem? Nos, ezt nem vállalná be egy akkora cég, mint a Barbie-t gyártó vállalat. Mégis, Frida arcára és hajára szükségük volt – ebben volt üzlet. Frida teste azonban már nem volt „piacképes”.

 

Aledi vidám baba figurái

Motanában a Barbie kissé mintha háttérbe szorult volna, és bár igyekeztek több verzióval kísérletezni, a kisiskolás lányok lassan más játékokat választanak. És egyre többen adnak a gyermekeik kezébe klasszikus babát, rongybabát, vagy saját készítésű mesefigurákat, amelyek valóban talán nem olyan tökéletes arányúak és kifogástalan megjelenésűek, mint egy Barbie, de talán közelebb kerülhetnek a gyerekek lelkéhez, és tovább megmaradhatnak emlékként.

Mi is tudunk néhány példával szolgálni Nektek ezekre, például a gyönyörű virágokat, növényeket megörökítő Annydesign ékszereivel, hajdíszeivel, amelyek garantáltan ilyen szépek maradnak jó sokáig.

Minimi babái

 

Babakészítőkből kiemelnénk két készítőt is, akiknek a babáik igazán tüneményesek, vidámak, és emberiek.
Itt található az elérhetőségük: Minimi babái és Aledi babái

 

 

De Mesi is pontosan tudja, hogy egy Disney-hercegnő, horgolt baba alakjában, mennyire illik egy kislány kezébe, akárcsak egy kis ölelnivaló bagolyfigura.  Mesi világ

 


És a hatás még fokozható: Emcsi fababáival vagy a közelgő húsvét kapcsán a nyuszifiguráival.  
Emcsi fa figurái

 

Húsvét és nyuszik kapcsán itt vannak még Bori design édes nyuszijai.
Bori design

Komoly konkurencia ez Barbie-nak és társainak, még akkor is, ha az ikonikus nőalakok egy része már elindult a példaképpé válás kereskedelmi útján…

 

 

Itt található a korábbi kulturális ajánló poszt Frida Kahlo kiállítása kapcsán Nők filmekben, kiállításokban

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, művészettörténész

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék