fbpx

Az új first lady – Ki az a dr. Jill Biden, aki az Egyesült Államok következő első hölgye lesz?

Az új first lady – Ki az a dr. Jill Biden, aki az Egyesült Államok következő első hölgye lesz?

Ki az a dr. Jill Biden, aki az Egyesült Államok következő first ladyje lesz?

Itt van minden, amit tudnod kell dr. Jill Bidenről, aki következő first lady lesz

Most 2021. januárjában felavatják az Amerikai Egyesült Államok 46-ik elnökét.
Mi most a feleségével, és az új first lady tulajdonságaival, aztán a stílus kommunikációjával fogunk foglalkozni.

Vakrandi a szenátorral

Volt már férjnél, nagyon fiatalon ment feleségül Bill Stevensonhoz, de 4 év házasság után elváltak.  Miután az első házassága csalódást okozott neki, a bátyja döntött úgy, hogy vakrandit szervez neki az akkori szenátorral, Joe Bidennel.

Jill és Joe Biden és a két fiú, még a kapcsolatuk elején

Joe Biden ekkor már özvegy volt, és két fiút nevelt. Joe 1972-ben elvesztette első feleségét és egy éves lányát egy autóbalesetben. Joe és Jill két évig jártak, és ötször kérte meg Joe a kezét, mielőtt elfogadta volna. Jill biztos akart lenni abban, hogy a kapcsolat szilárd, és hogy jó mostohaanyja lehet a két fiúnak. 1977-ben házasodtak össze, és négy évvel később megszületett a lányuk, Ashley. Ma már 5 unokájuk van.

Dr. Jill Bidennek már van némi tapasztalata a Fehér Házról, miután a férje alelnökként szolgált korábban Barack Obama alatt. Akkor ő volt a második hölgy, most pedig first ladyként tér vissza.

A 21. századi sikeres dolgozó nő

Azonban nem is ez a különlegessége, hanem hogy minden bizonnyal ő lesz a legbefolyásosabb first lady.

Jill lesz az új first lady

És hogy miért? Mert, az első alkalom az ország közel 250 éves történetében, hogy az elnök házastársa azt tervezi, hogy miközben ellátja a hivatalos feladatait a Fehér Házban, megtartja a jelenlegi munkáját, mint angol tanár az egyetemen. Kifejtette, hogy a mentális jóléte miatt is fontos, hogy dolgozzon, hogy saját céljai legyenek az életben.

Korábban a legtöbb tanítványa nem volt tisztában “dr. Biden” személyazonosságával, hogy ő a szenátor, majd az alelnök felesége. Megkérte a titkosszolgálat ügynökeit, hogy öltözzenek úgy, mint az egyetemisták, és üljenek a folyosón laptopokkal, és ez bevált. Első hölgyként valószínűleg elveszíti ezt a relatív névtelenséget.

Dr Jill Biden négy diplomás angol professzor, alapdiplomával, két mesterdiplomával és doktori fokozattal rendelkezik, és professzorként dolgozott Joe alelnöki megbízatása alatt. Tanárként dolgozott élete nagy részében, Jill helyi közösségi iskolákban, valamint pszichiátriai kórházban dolgozik jelenleg is, segítve a fogyatékkal élő serdülőket olvasni tanulni.

Jill Biden szenvedéllyel tanít

Mivel szívügye a tanítás, így nagy valószínűséggel  kezdeményezni fogja a szükséges oktatási reformokat.

“Azt szeretném, hogy az emberek értékeljék a tanárokat”.

Eredetileg a divatiparban szeretett volna dolgozni, de hamarosan rájött, hogy az oktatás világa közelebb áll hozzá.

“A tanítás nem az, amit csinálok, hanem az, aki vagyok” – Jill Biden

Figyelembe véve Jill oktatás iránti szenvedélyét, logikus, hogy felhívja a figyelmet a közösségi főiskolák fontosságára Amerika jövőjében. Tanárként azt látja, hogy a közösségi főiskolák jobbá változtatták sok diákja életét.

Jill emellett részt vesz számtalan jótékonysági ügyben, nagyon sok nonprofit szervezetet támogat. Mostohafia, Beau rákos lett, agydaganat miatt halt meg 2015-ben, így szívügye, hogy támogassa a rák elleni kutatásokat. A rák betegség sajnos többször megjelent az életében, több barátjánál is mellrákot diagnosztizáltak. Ennek köszönhetően alapított egy szervezetet, ami a nők egészségének megőrzésével foglalkozik korai szűrések révén, valamint a Jill által alapított szervezet több ezer középiskolás lányt oktat az emlőrák korai felismerésének fontosságáról.

Jill számára hasonlóképpen fontos a katonacsaládok támogatása, ezzel kapcsolatban Michell Obamával közösen indítottak egy kezdeményezést, hogy segítsenek a visszatérő katonáknak újra normális életet élni.
Mindezek mellett Jill írt már könyvet is gyerekeknek.

A nőiesség új példaképe lehet a first lady

Jill több lesz, mint egy szép díszletbaba, aki vonakodva végzi a hagyományos feladatait a keleti szárnyban. Ez az első alkalom a történelemben, amikor a first lady a Fehér Házon kívül folytatná a munkáját, mint angol professzor az észak-virginiai közösségi főiskolán.

Létezik egy elterjedt elvárás, hogy a first lady megfeleljen egy idealizált amerikai nőiesség példaképének.

Jill mindig a férje mögött állt

Persze az utóbbi években a nőiesség példaképe egyre jobban eltér egymástól a különböző politikai oldalaknál.
A konzervatívok számára ez egy sztereotip szerepet jelent, a patriarchális társadalom szabályainak betartását (értsd: anyaság, és alárendeltség a háztartás vezetőjének, még akkor is, ha a férj és a feleség is dolgozik).

Az első hölgyektől gyakran elvárták, hogy karrierjüket feláldozzák a hivatalos szerepük miatt.

Dr. Jill Biden újra definiálhatja a nők, és a first lady szerepét. Véget vet annak a feminizmus előtti elvárásnak is, miszerint a first lady elsődleges szerepe csak az, hogy hostess legyen. Jill már férje indulásakor bejelentette, hogy folytatja az egyetemi tanári pályafutását, ahogyan ezt az alelnöki időszakban is tette.

Jill Biden a férje mellett, itt még mint második hölgy

Jill Biden ezzel azt üzeni, hogy modern feleségnek, anyának vagy first ladynek lennie nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondani a saját ambíciókról.

Végülis, ha meggondoljuk, amikor az emberek elnököt választanak, akkor nem a házastársát választják a politikai szerepre.

Az amerikaiak nagyon sokáig azt akarták, hogy az első hölgyeik a Fehér Házban és az elnök oldalán legyenek, amikor csak lehetséges, de talán eljött az idő, amikor jobban elfogadják azt az elképzelést, hogy az elnök felesége egyszerre lehet first lady és dolgozó szakember. Hiszen minden nő, Jillhez hasonlóan egyensúlyoz a sok szerepe (feleség, anya, dolgozó) között, és törekednek az egyensúly megteremtésére.

Jill Biden, a first lady a férje mellett kampányolt

Jill egyébként mindazok mellett, hogy imád tanítani, feleségként is támogatja a férjét. Szabadságot vett ki, amikor a férje mellett kampányolt.

Mivel a férje is mindig támogatta őt a karrierje építésében, így most számára is fontos volt, hogy támogassa a férjét a változás elérése érdekében.

 

A nem hagyományos női szerep fenyegető lehet

Dr. Jill Biden nem lesz „hagyományos” amerikai first lady. Már elavult az az elvárás, hogy egy nő számára csak az anyaság, a hosstess szerepe, a süti sütés, valamint a Fehér Ház karácsonyi díszeinek kiválasztása juthat szerepként.

Néhány férfit fenyeget az, hogy a nők saját karriert futnak be, és ezért támadásba lendülnek…
Ezt jól mutatják az elmúlt hetek történései. Míg sokan el vannak ragadtatva attól, hogy a következő first lady tovább dolgozik, addig mások fenyegetést éreznek.

Az a tény, hogy Biden olyan nő, akinek szakmai ambíciói elég fontosak ahhoz, hogy folytassa munkáját, annak ellenére, hogy az ország leghatalmasabb férfija lett az, akivel házasságban él. Joe Biden egyébként rendkívül tiszteli a feleségét, novemberi beszédében is, mint megválasztott elnök is ezt mondta: “Ahogy korábban már sokszor mondtam, Jill férje vagyok”. Ezzel is megköszönte feleségének a kampányban végzett kemény munkáját, és természetesen nem feledkezve meg arról a egyértelmű hatásról sem, amit Jill az amerikaiakra gyakorolt.

Mindez igazán zavarhatta Joseph Epsteint, aki közzétett egy írást a Wall Street Journalban, amelyben becsmérelte a jövendőbeli first ladyt, amiért a neve előtt használja a doktori címet.

Ezáltal mintegy tiszteletbeli diplomához hasonlította végzettségét, és felszólította, hogy hagyja el ezt a címet, és érje be azzal, hogy first ladynek fogják szólítani, valamint azt javasolta, hogy inkább a férje támogatására koncentráljon a Fehér Házban töltött ideje alatt.

Epstein megpróbálta csökkenteni egy olyan nő eredményeit, akit tisztelni és csodálni kell. A véleménye felrobbantott egy kulturális puskaporos hordót. A cikk nagy visszhangot kapott, sok orvos és politikus szerint szexista volt.

Dr. Biden 2007-ben 55 éves korában doktori fokozatot szerzett a Delaware Egyetemen. Két mesterképzéssel is rendelkezik. Négy diplomával rendelkezik, köztük PhD-vel, és több mint 40 éve tanít, beleértve a nyolcat is, amikor férje Barack Obama alelnökeként tevékenykedett.

Szexizmus – amivel nemcsak a first ladynek kell szembe néznie

A nők tagadhatatlanul hátrányos helyzetben vannak, különösen amikor a munkaerőpiac vezetői pozícióira pályáznak, és az elért eredményeiket nem ismerik el sokszor.

Egy  2018-as tanulmány megállapította, hogy a férfiak 72%-ban használtak hivatalos címeket, amikor más férfiakra hivatkoztak, de csak 49% -ban, amikor nőkről beszéltek. A nők viszont az esetek 96% -ában használták a hivatalos címeket, függetlenül a kollégáik nemétől.

Sok más esetben is akadnak eltérések, hogyan használnak különböző címeket. Az egyik amerikai elnöki 2008-as előválasztási tanulmány szerint a férfi újságírók inkább Hillary Clintonra hivatkoztak, vagy csak a keresztnevére, és nem hivatkoztak a szenátor címre.

A szexizmus jelen van  társadalmunkban, és a nőket más mérce alapján ítélik meg, különös tekintettel akkor, amikor egy nő a reflektorfénybe kerül. Sokkal több ellenőrzés és megfigyelés alatt áll, mint egy férfi általában.

Jill Biden tanár és first lady

A jövő nemzedékei számára kritikus fontosságú, hogy elismerjük azt a teljesítményt, amit a nők a tanulmányaikért tesznek. Ugyanígy hihetetlenül fontos, hogy egy nő saját identitással rendelkezhessen, még akkor is, ha politikussal él házasságban. Nagyon elavultnak tűnik az az ötlet, hogy egy nőnek az egész életét fel kellene áldoznia a házastársáért.

A leendő first lady példát mutathat minden nőnek, és ez nagyon fontos.

Visszavágás – ahogy a nők reagáltak a cikkre

Epstein úr a 800 szavas véleményével hihetetlen eredményt ért el, több tucat oktatót is feldühített. Egy csapásra megsértette a bölcsész- és társadalomtudományok doktorait, és a nőket.

A visszavágás gyors volt, a Twitter szinte felrobbant a dr Jill Bidennel szolidaritást vállaló hozzászólásoktól.  Nagyon sokan reagáltak a cikkre.  A Twitteren a nők bíztatták a többi diplomával rendelkező nőt, hogy adják hozzá a nevükhöz a doktori címüket.

“Doktori fokozattal rendelkező nő vagy? Függetlenül a tudományágtól, dobj ide egy megjegyzést, hogy megmutassuk, itt vagyunk, létezünk, és egyetlen férfi miatt sem dobjuk el a címünket”

Bernice King, az állampolgári jogi aktivista, dr. Martin Luther King lánya szintén támogatásáról írt bejegyzést. Emlékeztette az embereket, hogy édesapja, aki Ph.D. fokozatot szerzett a bostoni egyetemen, szintén használta a doktori címet, annak ellenére, hogy nem orvos. „És a munkája nagy hasznot hajtott az emberiség számára. A tiéd is” – írta Jillnek a Twitteren.

Michelle korábbi first lady és dr. Jill Biden, a jövőbeni first lady

A volt first ladyk, Hillary Clinton és Michelle Obama is Jill védelmére keltek. Michelle Obama is instagram bejegyzésben mutatta meg a támogatását, a következő véleményt fogalmazta meg:
„Nyolc éven át láttam, hogy Dr. Jill Biden azt csinálja, amit sok profi nő végez… Kételkednek bennünk azok, akik a gúny gyengeségét választják a tisztelet erejével szemben.
Tényleg ez az a példa, amelyet a következő generációnak akarunk mutatni?”

A leendő first lady pedig ezt írta válaszként Epstein művére: “Együtt felépítünk egy olyan világot, ahol a lányaink eredményeit inkább ünnepelni fogják, mint kissebbíteni.”
A leendő first lady elmondta egy vele készült interjúban, hogy doktori címe, amely a Wall Street Journak véleménycikkének lett a témája , az egyik olyan eredmény, amelyre a legbüszkébb, mert a doktori címéért keményen megdolgozott. Jill azt is nyilatkozta, hogy nagyon várja, hogy első hölgy legyen, és folytassa azokat a tevékenységeket, amiket második hölgyként tett. Folytatja a katonai családok támogatását, az oktatás és az ingyenes közösségi főiskolák ügyének képviselését, valamint a rákkutatások támogatását, hogy minél jobban megelőzhető legyen a betegség.

Bízom benne, hogy tényleg eljön az az időszak, amikor mindenki elkezdi értékelni a nők teljesítményét.

Kérdések

  • Neked milyen személyes céljaid vannak, amit nem adnál fel semmilyen helyzetben?
  • Okozott neked hátrányt, nehézséget az, hogy nő vagy?
  • Te mennyire tudod összeegyeztetni az életed több szerepét?

A következő bejegyzésinkben jobban megvizsgáljuk Jill Biden stílusát

Ha szeretnéd te is minél tudatosabban építeni a saját karriered, és növelni a magabiztosságod, akkor nézd meg a szolgáltatásainkat: személyes imázs építés és önbizalom fejlesztés

Hamarosan jön egy következő blogbejegyzés a leendő first lady stílusának elemzéséről. A cikkből majd nagyon sok tanulságot levonhatunk  saját öltözködésünkkel kapcsolatban is, példákat hozok majd benne, hogy a megjelenésünk kialakítása igenis fontos, mert az öltözék, a stílus egy jelentős kommunikációs eszköz.

 

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék