fbpx

Elegancia – hogyan lehetünk elegánsak?

Elegancia – hogyan lehetünk elegánsak?

Az elegancia több annál, mint hogy mennyire harmonikus valakinek az öltözéke. Az elegáns nő – az elegancia elvei betartásával – önmaga legjobb változatát mutatja be, miközben hiteles marad.

Számtalan divatos hírességet sorolhatnánk fel, de ha arról van szó, hogy kit tartanak stílusosnak és elegánsnak az emberek, akkor nagy eséllyel Audrey Hepburn, Katherine Hepburn, Grace Kelly, Diana hercegnő, Carolina Herrera, Helen Mirren neve merül fel többek között. Ők azok az ikonok, akik egyesítették a szemet gyönyörködtető külső szépséget és ízléses kifinomultságot az intelligenciával és empátiával, mely utóbbiak a belső elegancia alkotóelemei.
A szív és lélek kérdéséről van szó, mely belülről sugárzik kifelé. Ez így volt Audrey Hepburn esetében is, aki 38 évig dolgozott az UNICEF-nél. Soha nem gondolta magáról, hogy gyönyörű vagy méltó lenne arra, hogy stílusikonnak hívják. De mégis így alakult…

Elegancia és sikk – Mit is jelentenek ezek a kifejezések?

Sikk könnyed elegancia főleg az öltözködésben, de megjelenik a mozdulatokban, modorban, föllépésben, viselkedésben, egyfajta könnyedség, finomság.

sikk– ‘kellem, báj’; ‘divatosság, ízlés ‹öltözködésben, megjelenésben›’; ‘divatos (társasági) szokás’

Mit jelent az elegancia?
Mit jelent a sikk és az elegancia kifejezés?

Nemzetközi szó a francia chic (‘elegancia, ízlés, könnyedség’) nyomán. A francia szó a német schicken (‘irányít, rendez’) tövének átvétele a visszaható sich schicken alak ‘illik’ jelentése alapján. Az ausztriai német visszakölcsönözte a francia szót, s az így jutott nyelvünkbe; itt főnév lett (a franciának megfelelően), míg az átadó nyelvben melléknévi (‘sikkes’) jelentésben használják.

Az elegancia sokféle meghatározással rendelkezik. Az elegancia értelmezése ugyanis rendkívül homályos. A kifejezésről sokaknak elsősorban az jut eszébe, hogy valaki az öltözködésben, megjelenésében, netalán viselkedésében elegáns.

Elegancia  jelentése

 1. Ízléses választékosság, amely megjelenésben, ruházkodásban, szóhasználatban, kifejezésmódban nyilvánul meg.
 2. Előkelőség, könnyed finomság, amely egy hely, helyiség, személy kisugárzásában jelentkezik.
 3. Választékos öltözködés, ízléses társasági megjelenés.

Eredet – francia: élégance (választékosság) és a latin elegantia (ízlés) kifejezésből származik.

Az igazi elegancia a latin eleganciából, „ízlés, jóság vagy kifinomultság” kifejezésből származik. Tehát a kecsesség és jó ízlés kifinomult minősége.

Az ízléses hölgyként való viselkedés, az elegancia és kifinomultság magába foglalja a nőies tulajdonságokat, mindeközben a képességeinek, készségeinek megnyilvánulása el is választja a nőies nőt a tömegtől.

Elegancia idézet

Elegancia sokkal több, mint megjelenés

Az elegancia sokkal több annál, mint hogy mit viselsz, és nincs köze ahhoz, hogy milyen drága az öltözéked. Az elegancia, a stílusosság, a varázslatos vonzerő tehát nem az, hogy nagynevű márkás vagy haute couture ruhákat viselsz. Bármely nő lehet elegáns, bájos és stílusos, miközben olcsó ruhákat visel.

Az elegancia nem a ruháidról szól, vagy hogy hol élsz, és nem arról, hogy mekkora összeg van a bankszámládon, bár ezek a területek is lehetnek nagyon elegánsak az életedben.

Az igazi elegancia még csak arról sem szól, hogy külső megjelenésünkkel másokat lenyűgözzünk. Az elegancia sokkal inkább szól a belsőről.
Az elegancia leginkább egyfajta lelkiállapot. Az elegancia a létezés egyik módja.

A stílus és az elegancia nem velünk született adottság, és nem is olyan, ami a gazdag családi háttérből származó pénzhez vagy státuszhoz kapcsolódik.

Az elegancia azonban sokkal inkább a gondolkodásmódban rejlik.

Azonban, ha úgy gondolod, elegánsan élni nehéz, …

 • mert többet/sokat kell tenni érte;
 • mert az örömöd valahol máshol van, amit meg kell találnod;
 • hogy meg kell várnod, hogy élvezhesd az életed, mert az élet majd egyszer a jövőben lesz jobb, de még véletlenül sem ma vagy holnap;
 • és majd valaki eljön és megment (a herceg a fehér paripán);
 • hogy az önértékelésed bizonyos számhoz (testalkat, életkor, bankszámlaösszeg vagy statisztikai egyenlet) van kötve;
 • hogy a múltad meghatároz;
 • nem választhatsz, hogy ki szeretnél lenni, és hogyan akarsz élni.

Ezek a gondolatok és más variációik egy korlátozó hiedelemvilágot hoztak létre, amelyben nem is csoda, hogy félnek a nők, és túl keményen ítélik meg magukat.

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a pénz megegyezik az eleganciával. A pénz segíthet, de az emberen múlik, hogy meg akarja-e testesíteni vagy sem az eleganciát. Lehet, hogy megvásárolhatod a legdrágább kis fekete ruhát, de ha nem vagy kifinomult viselkedéssel megáldott kedves személyiség, akkor csak egy kellemetlen nő leszel gyönyörű ruhában. De dönthetsz úgy, hogy az elegancia útját választod. Hogy jobbá válsz! Az elegancia jobb emberré tesz! Légy önmagad legjobb változata!

Az elegancia esetében az ember minősége az, amely megkülönbözteti a többiektől, vagyis az ízlése és visszafogottsága.  Így az elegáns személy nemcsak kecses, kifinomult és jól öltözött, hanem tapintatosan kommunikál, eleganciája megmutatkozik modorának minőségében is. Viselkedése erkölcsi különbözőséget mutat, ami nemcsak a cselekedeteinek, hanem a létezésének módja is.

Az elegancia képessége elsajátítható

Elegáns nő

Az elegancia és a „charm” nem egy olyan gén, amellyel csak néhányan rendelkeznek.
Szerencsére ez egy képesség, amelyet bárki elsajátíthat.

Mi nők nagyon sok mindent elsajátítunk, de senki sem tanítja nekünk az egyik legfontosabb készséget, amely életünk minden területére ki tud hatni. Mert függetlenül attól, hogy mit szeretnél – új állást vagy párkapcsolatot, esetleg üzleti sikerességet, jövedelmezőséget – a szándék és az eredményesség egyenletének egyik oldalán mindig az áll, hogyan kapcsolódsz másokhoz.

Sokan úgy gondolják, hogy a megjelenés, a tehetség vagy az IQ mozdítja elő a karrierjüket és az életüket. Tudjuk azonban, hogy sok szép, okos és tehetséges ember van, akik nem képesek elérni, amit akarnak.

Miért van ez? Mert hiányoznak azok a társadalmi képességek, melyek segítségével befolyásolhatják és megnyerhetik maguknak az embereket.

Az elegánssá válás során három területtel kell foglalkoznunk:

 • Belső elegancia – Szeresd magad!
 • Külső elegancia – Fedezd fel szépséged!
 • Elegáns élet – Élj ragyogóan!

Először a belső elegancia működéséből kell kiindulnunk, mert az igazi elegancia valójában a tudatunkban és a lelkünk mélyén kezdődik. Nézzük, hogyan működik a változás útja az önmegvalósításig.

Belső világ (Lélek charmok)

Belülről indulva – önismeret

Az elegancia megszerzésének egyik szakasza az önbizalom kialakítása. Az elegáns önbizalom megszerzése érdekében jobban meg kell ismerned magad. Sokan gondolják úgy, hogy alaposan ismerik magukat. Azonban önmagunk megismerése egy véget nem érő folyamat.

Fontos, hogy légy önmagad, légy hiteles! Úgy gondolom, hogy az elegáns önbizalom megszerzésének sok köze van a hitelességhez. Ehhez pedig önismeret szükséges. Fel kell fedezned, hogy ki vagy, milyen adottságokkal, képességekkel, gyengébb pontokkal és előnyökkel rendelkezel. Hozz létre kapcsolatot magaddal. Szánj magadra egy kis időt, egyébként is sok szempontból fontos az önismeret! Ez tehát az elegáns önbizalom alapja.

Negatív gondolatok – az elegancia akadályai

Előfordult már veled, hogy egy próbafülkében a tükörbe nézve elgondolkodtál, hogy ki az a nő, aki szembe néz veled? Meg tudtad csodálni a tested körvonalait? Adottságaidat? Vagy elindultak az ismétlődő, saját magadat megítélő negatív gondolataid?

 • Hogy nézek ki? Túl kövér/öreg vagyok!
 • Milyen nagy a fenekem/hasam/…. Hogy áll rajtam ez a ruha?
 • Mit gondolnak az emberek?
 • Nem vagyok elég jó! Nem fognak elfogadni engem olyannak, mint aki vagyok!
 • Nem engedhetem meg magamnak!
 • Nincs időm arra, hogy…
 • Senki sem fog szeretni…!

A nők negatív gondolatai a megjelenésükkel, testképükkel kapcsolatban korosztálytól, testalkattípustól és testsúlytól függetlenül megjelennek. Ilyen gyakori gondolatok például:

 • Nem vehetek fel csinos ruhát, amíg nem leszek … méretű!
 • Nem viselhetek kétrészes bikinit, amíg látszódnak a terhességi csíkjaim!

Az ilyen negatív gondolatok egy idő után olyan hangosak lesznek, hogy elnyomják a természetes kíváncsiságból fakadó vágyat a saját pompás stílus kialakítására. Kifogások formájában eluralkodnak rajtunk a félelmek és meggátolják, hogy jobban nézzünk ki, és hogy megmutassuk igazi önmagunkat…

Ez korunk legnagyobb betegsége, a „Nem vagyok elég jó”-érzés, amivel nagyon sokan küzdenek, éppen ezért a negatív gondolatok témájával való foglalkozást itt a könyvben is nagyon fontosnak tartom.

Úgy gondolom, hogy az elegancia az önszeretettel kezdődik. Azok az emberek, akik szeretik magukat, tudják, hogy kik is ők, rendelkeznek valódi önismerettel.

Külső változás (Stílus charmok)

Mindannyian álmodtunk gyerekként, majd kamaszként egy olyan különleges nőről, akivé válni szerettünk volna. Ha a jövőben szeretnél létrehozni önmagadból egy stílusosabb nőt, el kell gondolkodnod azon, hogy milyen is legyen ez az új nő.

A stílus abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt három tényező közt:
kik vagyunk, mi áll jól nekünk, és hová tartunk.
Ezt az egyensúlyt tükrözze az öltözködésünk.
Giorgio Armani

Légy tehát az, aki szeretnél lenni! Tervezd újra az életed, a viselkedésed, bíráld felül a hiedelmeid, hogy minél közelebb kerülhess céljaidhoz! Fejlesztheted gondolkodásmódodat és leküzdheted a sikerrel kapcsolatos félelmeidet és bűntudatodat! Ez nem egyszerre fog megtörténni, de lépésenként egyre közelebb kerülsz majd az elképzeléseid megvalósításához!

Növekedj, fejlődj, változz! Kerülj közelebb minden nap céljaidhoz az életed összes területén! Az életben bármit is szeretnél elérni – stílusos megjelenés, sikeres karrier, harmonikus házasság, valódi elégedettséggel járó élet – ahhoz a megfelelő alapok adják a kulcsot.

Hajlandó vagy radikálisan megváltoztatni az életed és felfedezni saját ideális változatodat?

Elegancia összetevői:
Számos összetevő befolyásolja a rólad kialakult véleményt (öltözködés, arckifejezés, beszéd és hang, hogyan jársz, ülsz, milyen a viselkedésed), a megjelenés csak a jéghegy csúcsa, mégis kiemelt jelentőségű.

elegancia idézet

Az első pillanatokban kialakul a vélemény bennünk a másik emberről, akivel találkozunk. Elképzeljük, hogy mivel foglalkozik, milyen anyagi körülményei vannak, milyen lehet a vallása, politikai hovatartozása. Komoly és ambiciózus, vagy vidám és szórakoztató, esetleg, csöndes, visszafogott? Az agyunk folyamatosan gyűjti a vizuális jeleket és azokat mintákba rendezi, melyek aztán feltételezésekké válnak.

Ugyanez történik velünk is, amikor mások találkoznak velünk, ilyenkor minket értékelnek és ítélnek meg. Ezért minden, amit magunkon viselünk, olyan, mint egyfajta nyilatkozattétel. Megjelenésünk minden egyes eleme mondanivalóval bír. Éppen ezért érdemes törekedni rá, hogy öltözékünk kiválasztásánál minél tudatosabb döntéseket hozzunk.

Az elegáns megjelenés jellemzői:

 • Személyes ápoltság, tisztaság
 • Testalkatnak, színtípusnak, személyes stílusnak megfelelő ruházat  (megfelelő stílus kialakítása: Stílustanácsadás oldalunk)
 • Minőségi ruhák viselése
 • Az alkalomnak megfelelő öltözködés

A személyes stílus megalkotásának másik része komoly erőfeszítést kíván, de végül ez vezet az önszeretethez.

A te döntésed, hogy használod-e vagy nem a stílust. Rajtad múlik, hogy a stílus barát vagy ellenség, eszköz vagy akadály. Olyan sok dolog van az életben, amelyet nem tudsz ellenőrizni vagy kézben tartani – miért ne használnád ki tehát azt, amit tudsz?

Az elegáns élet művészete

Elegáns élet művészete? Mit is jelent ez? A legjobb énünk felfedezését, és azt, hogy rendkívülivé tesszük a mindennapi életünket.

Az elegánssá váláshoz hozzátartozik, hogy az életedet is elegánssá alakítod!

Ez így rendben is lenne, de most próbáljuk egy kicsit kívülről nézni mindezt! Láthatjuk, hogy sokszor úgy éljük az életünket, hogy szinte azt érezzük, nem állunk le egy pillanatra sem, folyamatosan teljesítünk és teljesítünk. Ez azonban nem biztos, hogy megadja mindazt, amire igazán vágyunk – több eleganciát, szépséget és boldogságot a mindennapi életben. Túl gyakran merülünk bele a megszokott feladatokba, futunk körbe-körbe és elfelejtünk úgy élni, ahogy valójában szeretnénk.

Gondolom, hogy olvastál már számtalan olyan jó tanácsot, hogy légy boldog, érezd magad jól a bőrödben, stb. Uhh… De hogyan?

A boldogságod végül is valóban a te felelősséged. Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem más, mint egy döntés. Ez egy választás. Te irányítod az elmédet, és az elméd irányítja az érzéseidet, így az érzéseidet tükrözi a viselkedésed. Ez vezethet a boldogsághoz. A boldogság az igazi elegancia gyökere.

Armani elegancia idézet

Elegáns nőnek lenni az egyik módja annak, hogy szép életet élj.

Az egyszerűen elegáns életmód tulajdonképpen választás. Ehhez kritikusan kell gondolkodni, és bátornak kell lenni. Ahogy megtanulsz így élni a mindennapokban, és felismered, hogy mi működik számodra, és mi nem, akkor ezzel a tudással elengeded a felesleget, ezáltal egyszerűsíted az életed, és elkezded megélni az igazi elégedettséget.

Képzeld el, hogy szereted az életed, igazi elégedettséggel élvezed, függetlenül a külvilág körülményeitől! Ténylegesen hunyd be a szemed, és lásd magad egy olyan élet mindennapjaiban, amelyekben örömmel látsz neki a céljaid teljesítésének! Miért késleltetnéd a boldogságod?!

Eleganciáról szóló könyv

Eleganciáról szóló könyv
Elegancia a gyöngyökön túl című könyv

Az eleganciáról, annak eléréséről bővebben olvashatsz az Elegancia a gyöngyökön túl című könyvben.

Ez a könyv mindazoknak szól, akik úgy érzik, hogy útmutatásra van szükségük, hogyan lehetnek egy kicsit elegánsabbak, hogyan juthatnak több önbizalomhoz és vonzerőhöz. Olvasás közben még arra is ráébredhetsz, hogy az ehhez szükséges tulajdonságokkal, részben te is rendelkezel, míg a többit megszerezheted, kifejlesztheted magadnak.

Mindenkit bátorítok, hogy legyen kortalanul vonzó, és éljen kifinomult életet költségvetéstől és körülményektől függetlenül. A könyvet megtalálod itt.

 

A stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod: Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék