fbpx

Donna Karan – hetvenévesen is érezheted úgy, hogy még csak most kezdődik minden…

Donna Karan – hetvenévesen is érezheted úgy, hogy még csak most kezdődik minden…

Donna Karan, aki az egyik legbefolyásosabb divattervező a világon, a héten lett 70 éves.
Lássuk, mit tanulhatunk tőle?

Donna és Barbra Streisand

A divattervező által tervezett ruhák tökéletes időtlen modellek, azonban Donna nem csak az általa megálmodott ruhákkal tud inspirációt nyújtani mindenkinek, hanem életével és nézeteivel is.

Donna Karan azok közé a megállíthatatlan és életörömmel teli nők közé tartozik, mint Barbra Streisand (aki vásárlójából lett egyik legjobb barátnője), vagy Maye Musk, Diane von Fürstenberg vagy éppen Vivienne Westwood.

A nők különleges erejének méltó képviselői mindannyian. Mindegyikük túllépett „az örök nő a fiatal nő” mítoszán, és megmutatják, mennyi minden rejlik bennünk, mennyire sokoldalúak és energikusak tudunk lenni, ha hiszünk önmagunkban.

Barbra Streisandnak számos öltözéket tervezett, nemcsak a koncertekre, hanem például a menyasszonyi ruháját is Donna tervezte. A divattervező azt nyilatkozta, hogy a ruhákat tulajdonképpen mindig közösen tervezték meg.

Donna Karan 2018. október 2-án töltötte be a 70. évét.

Donna Karan 70 éves

 

 

Ha a róla készített képeket végignézzük, egy fiatalos és ragyogó, alkotó ember néz vissza ránk. Élete számos fordulatot hozott, és hamar megtanította őt arra, hogy ne visszafele nézzen, hanem mindig csak előre.

Szülei mellett a divattervezés alapismereteit sajátíthatta el, édesanyja modell volt, édesapja szabó.
Bár édesapját kiskorában elvesztette, nagyon sok területen kipróbálhatta magát, ám mivel az örökség adott volt, így az öltözködés és a stílusformálás mellett tette le a voksát.  

Az 1970- es évek elején ment hozzá Mark Karan-hoz, akinek egy kislányt és a ma már ismert nevet köszönheti (lánykori neve Donna Ivy Faske volt), majd ’78-ban elvált és öt évvel később Stephan Weiss felesége lett.
Weiss volt Donna nagy szerelme, akivel már véletlenszerűen 1967-ben összetalálkozott, ám életük ekkor még más utakon haladt. 

Weiss, a festő és szobrász férj később tökéletesen kiegészítette Donna Karan életét: nemcsak inspirálta Donna munkáit, hanem egyben szellemi társak is voltak, valamint üzleti partnerek.

 

 ,,A személyes stílus belülről fakad. Ez az, amikor a nő személyisége és lelke találkozik.
IIyenkor a nő ruhákat használ arra, hogy kifejezze, hogy ki is ő és hogyan is érez.”

 

Donna lelki világa

Donna ösztönös tervezőnek mondja magát, és bár kezdetben viharosan alakult Anne Klein mellett a szakmai indulása, jól variálható, elegáns és egymással kiválóan harmonizáló kollekciók kerültek ki a keze alól, elsősorban a jómódú hölgyek részére.

Donna Karan életének része a joga

Később a fiataloknak szóló Donna Karan New York (DKNY) is megérkezett, majd a famerdivízió, 1992-ben pedig a férfiaknak készített kollekció.  A további fejlesztéseket követően Donna Karan végül 2001-ben az LMVH cégcsoportnak adta el a cégét.

A sok éve aktívan jógázó divattervezőnő ugyanis nemcsak a külső szépséggel törődik. Karan divattervezőként ismert több milliárd dolláros céggel, de ő is egy jógi, aki 18 éves korában kezdett érdeklődni az alternatív gyógymódok iránt.


“Szellemi utat választottam” – mondja -, mert anélkül az életnek nincs értelme számomra.”

 

Donna, Richard Gere és a Zen mesterek

Az egészségre törekvés és a test-lélek-szellem gondozása a Karan által vezetett Urban Zen Központ és Alapítvány célja – amely ugyanakkor lakberendezési tárgyak tervezésével, afrikai oktatási és egészségmegőrzési programmal is dolgozik.

A tervezőnőt élete tragikus eseményeinek sora, – többek között mentor-barátnője, Anne Klein, majd második férje elvesztése 2001-ben – ébresztette rá, hogy az egészség, és a bennünket körülvevő szeretteinkről való gondoskodás mennyire meghatározó.

Karan második férje betegsége idején, valamint az AIDS előretörése kapcsán döntötte el, hogy a ruhatervezés mellett más feladatokat is felvállal.

Dalai Láma és Donna Karan

Gyógyító, rákkutatást támogató és oktatási alapítványok létrehozásával kezdett foglalkozni, 1999-ben életre hívta a Karan és Weiss Alapítványt.
Jó barátságot ápol a Dalai Lámával, akit 2006-ban meg is hívott az Urban Zen Központba előadást tartani.

2007-ben született meg végül az Urban Zen Alapítvány, melynek élén Karan az utóbbi években tevékenykedik, s amely a hagyományok és kultúrák megőrzése mellett a jóllét testi-lelki kialakításával és az új nemzedékek, a gyerekek támogatásával foglalkozik.

 

Boldog születésnapot kívánunk mi is, Donna Karan!

,,Mindig azt vallottam, hogy amit a ruha alatt viselünk, az ugyanolyan fontos, mint amit felül.”

 

Több érdekességet és hasznos tanácsot tudhatsz majd meg az öltözködéssel kapcsolatban  is az írásunk folytatásában. 

 

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, Művészettörténész

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék