fbpx

Belső hang – hogyan lehetek Micimackó

Belső hang – hogyan lehetek Micimackó

Hogyan lehetek Micimackó?

Miért éppen ez a kérdés fogalmazódott meg bennem?
És miért éppen Micimackó?

Voltak különböző szakaszai az életemnek, amikor nehézségekkel küzdöttem, nem szerettem azt a tevékenységet, amit éppen csináltam, a mindennapjaimat folyamatos sorscsapásként éltem meg/értelmeztem. Folyton azon tűnődtem, hogy miért vagyok ilyen szerencsétlen, miért megy nekem ennyire nehézkesen minden, miért nem sikerülnek a terveim/ miért vagyok képtelen elérni az általam kitűzött célokat.

 

Voltak azonban olyan pillanatok is, amikor minden csodásnak tűnt, remekül éreztem magam és a maguk teljességében megéltem a mindennapjaimat. Visszagondolva, nem is voltak ezek olyan rövid momentumok, csak az éppen aktuális feladataimat annyira élveztem, annyira áramlásban voltam, hogy szinte megállt az idő körülöttem és észre se vettem, hogy órák, napok telnek el miközben rajzolok vagy megálmodok, tervezek valamit. Teljesen átszellemültem, belefeledkeztem az adott tevékenységekbe.

 

Nagyon sokszor megtörtént, hogy amikor valamit a belső hangomra hallgatva szívvel-lélekkel végeztem, belülről fakadó, őszinte elszántsággal, az nemcsak hogy könnyedén ment, hanem komoly sikereket eredményezett. (pl.: sikeres kapcsolatteremtést, építést, akár anyagi elismerést) Úgy éltem meg, mintha a jó szerencse és a sors is támogatott volna a törekvéseimben, ha jött is némi nehézség, rövid idő alatt megtaláltam a megoldást, egy lehetőség formájában szembe jött valaki vagy valami, mint egyfajta jel, ami segített a tovább jutásban.

Szemléletmód

Hogy mégis mikor, melyik szemléletmód dominált az életemben?
Így utólag visszanézve és megvizsgálva látnom kell, hogy akkor voltak jobb időszakaim, amikor a belső hangjaimra, megérzéseimre hallgatva hoztam meg a döntéseket és nem erőlködtem, amikor hagytam lazán, könnyedén alakulni a dolgokat. Amikor viszont a külső nyomásnak próbáltam eleget tenni vagy megfelelési kényszer vezetett, hogy „elég jó legyek”, hogy azt tegyem, amit a környezetem elvár – válasszak olyan foglalkozást, ami mások szerint jó életet biztosít, vagy úgy öltözzek, viselkedjek, ahogy a partnerem gondolja … – mindig nehézkesebbé tette az életem és nem éreztem komfortosan, felszabadultnak magam az adott helyzetekben.


Visszakanyarodva a címhez, miért éppen Micimackó?

Micimackó megtestesíti az erőlködésmentes tevékenység kifinomult művészetét. Az Egyik kedvenc olvasmányom: Micimackó és a tao.  A tao működése a világban szimbolizálja a tevékenységet.

Lao-ce a taoizmus alapítója szerint a vu vei annak művészete, hogy mikor kell cselekedni és mikor nem. A vu vei szó szerinti jelentése, cselekedet nélkül, erőfeszítés nélkül. Az az állapot, amelyben erőfeszítés nélkül tesszük a dolgunk, zajtalan, észrevétlen, presszura nélküli, a tao által irányított önkifejlődés. Olyan egyensúlyban és harmóniában lenni a világmindenséggel, hogy egyáltalán ne legyen kényszerítő cselekedet, hanem engedni, hogy az univerzum tökéletes egyensúlyban rajtunk keresztül jöjjön létre.

Micimackó a vu vei filozófiáját testesíti meg, hiszen különösebb igyekezet nélkül minden jól alakul számára.
Ha voltál már Micimackóhoz hasonló állapotban, tudod, hogy nem kell küszködnöd és azon töprengened, hogy merre menj tovább. A belső hangodra hallgatva tudatosan hagyod, hogy minden csak úgy legyen, magától menjen, az életeseményeiden keresztül vigyen, szállítson a jótékony flow áramlat.

Hallgatva a belső hangunkra

Figyelek arra, hogy különbséget tudjak tenni a között, amit tennem kell és a között, amit gondolok, hogy tennem kell. Fontos megtalálni a helyünket, azt cselekedni, ami belülről fakad, amire a lelkünk hív, mert ha ennek megfelelően cselekszünk akkor észre vehetjük, hogy az életet nem mi „csináljuk”, erőltetetten, hanem akadálytalanul „megtörténik” velünk – ahogy Micimackóval az éppen adódó nehézségek ellenére is.

Hallgassunk a lelkünk szavára még akkor is, ha a külső környezet, vagy olykor mi magunk próbáljuk túlzott racionalitásunk által letéríteni az életünk a nekünk szánt útról, ösvényről.

 

Hányszor fordult elő Veled, hogy utólag azt mondtad valamire, hogy  “tudtam, de nem hallgattam magamra?”

Te hallgatsz a belső hangodra?

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 

 

Ladányi Beáta
Önbizalom mentor, Stíluskommunikátor
Párkapcsolati coach, Mediátor

 

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék