fbpx

A személyiség szerepe a stílusban – tippek a stílusod javításához

A személyiség szerepe a stílusban – tippek a stílusod javításához

Tippek a személyes stílusod javításához

Ebben a blogcikkben körbejárjuk, hogy mi is az a stílusszemélyiség és miért fontos a személyiségünk ismerete.

„A ruha teszi az embert”

Nagyon sokszor foglalkozunk azzal, hogy milyen színek állnak jól nekünk, milyen a testalkatunk, hogyan tudunk előnyösebben öltözni az alkatunknak megfelelően. Pedig van még egy nagyon fontos tényező, a személyes stílusunk.

A divat azt mondja: “Te is”, a stílus azt mondja: “Csak én”.

A stílus egy kommunikációs eszköz

A stílus nemcsak felhatalmazhat bennünket és növeli az önbizalmat, hanem egyben hatékony kommunikációs eszköz is.
A stílus meghatározása fontos, mivel lehetővé teszi, hogy megmutasd a világnak pusztán a megjelenésed segítségével, hogy ki vagy.

Hiszen a stílusod bemutat még azelőtt, mielőtt megszólalnál.
A jól meghatározott személyes stílus lehetővé teszi, hogy kifejezd magad.

„A stílus mély személyes kifejezése annak, hogy ki vagy, és minden alkalommal, amikor felöltözöl, önmagad egy részét érvényesíted.” Nina Garcia

De hogyan határozd meg a stílusod? Hogyan  fejlesztheted a személyes stílusod?

A személyes stílus megtalálásának nem az a célja, hogy meghatározd, hogy mit viselhetsz és mit nem. Érdemes kicsit mélyebbre ásni és nemcsak azt azonosítani, hogy mit jelent a stílus számodra, hanem hogy felfedezd, hogyan használhatod ezt az eszközt, ami segítséget nyújt abban is, hogy magabiztos és büszke legyél az egyediségedre.

Megnövekedett önbizalom

Ne felejtsd el, hogy a stílus egy utazás. Ahogy te változol, úgy változik a stílusod is. A stílusodnak dinamikusnak kell lennie. A stílusod időnként megváltozik, és tükrözi az életmódodban bekövetkezett változásokat.

A személyiségünk és befolyásoló hatásának megértése segít meghatározni a személyes stílusod. A személyiség meghatározó mértékben befolyásolja azt, hogy mit viselsz, miben érzed jól magad,
és milyen öltözéket viselve növelheted meg az önbizalmad.
A személyes stílusod kialakításához tehát fontos, hogy megfelelő önismerettel rendelkezz.

Milyen előnyei lesznek?
 • Az önismeret segíthet egységes képet alkotni az öltözéken keresztül.
 • Segít, hogy kifejezd magad, kivetíthesd a személyiséged a megjelenésed segítségével.
 • Kényelmes érzés a ruhákban, magabiztosság és önbizalom növekedés.
 • Önmagad megismerése, valamint a különféle divatstílusok megértése egyszerűsítheti vásárlásaid és a ruhatárad.

Saját személyes stílus létrehozása tulajdonképpen az ízlés, az életmód, az érdekek, vágyak és inspirációk ötvözésének művészete.

Az öltözködési stílusunk az, ahogyan kifejezzük magunkat egy bizonyos stílusválasztással.

A legjobb módja annak, hogy egy hiteles, egységes képet alkoss magadról, ha megtalálod és finomítod a személyes stílusod. Ez a folyamat azzal kezdődik, hogy megismerkedsz a stílus-személyiségeddel.

Mi az a stílusszemélyiség?
Egyedi stílusszemélyiséggel rendelkezünk

A stílusszemélyiség – az a hangulat, érzések és tulajdonságok halmaza, amelyeket átadsz a viselt ruhadarabokon keresztül. A stílusszemélyiség az a bennünk rejlő egyedülálló karakter, aki bizonyos stílusválasztások révén fejeződik ki.

És csakúgy, mint mindenkinek van személyisége, mindenkinek van stílusszemélyisége.
Általa személyiségünket és egyediségünket közvetítjük azoknak az embereknek, akikkel napi kapcsolatban állunk.

Ideális esetben a stílusszemélyiséged egybeesik majd az ízléseddel és preferenciáddal, valamint az életmódoddal. De még akkor is, ha be kell tartanod egy bizonyos öltözködési kódot (például munkahelyen, üzleti életben) az öltözékedbe továbbra is beépíthetsz olyan elemeket, amelyek tükrözik a személyiségedet. Tegyük fel, hogy vállalati környezetben dolgozol, de hajlasz a kreatív, kifejező, extravagáns személyiség felé. Választhatsz egy merészebb táskát, nyakláncot vagy más kiegészítőt, ami lehetővé teszi a személyiséged megvillanását a szabályok áthágása nélkül.

Az öltözködési stílusunk pont annyira egyedi, mint a személyiségünk. Így lehet, hogy nem lehet egy csoportosításba szorítani az öltözködési stílusodat. Az öltözködési stílusokat, stílusszemélyiségeket lehet többféle kategóriába, illetve azok alkategóriájába sorolni. Valamelyikbe, vagy valamelyik öltözködési stílus alkategóriájába beletartozol.

Milyen a stílusod?
Ha valaki megkérdezi tőled: “Milyen a stílusod?”

Lehet, hogy nehezen tudsz válaszolni rá.
Bár felismerjük és csodálhatjuk mások stílusát, meglepően nehéz azonosítani a saját stílusszemélyiségünket!

Íme, néhány öltözködési stílus kategória:

Milyen az öltözködési stílusod? (Többfélét is választhatsz!)
 • Klasszikus stílus (minőség, egyszerűség, elegancia)
 • Időtlen stílus (kényelem és elegancia)
 • Romantikus és nőies stílus (lágy anyagok, kiegészítők, ékszerek)
 • Drámai, feltűnő stílus (élénk színek, nagy minták, feltűnő ékszerek)
 • Laza, sportosan elegáns, casual stílus (igényes, mégis kényelmes, laza)
 • Kreatív, eklektikus, lázadó, extravagáns stílus (harsány színek, meglepő kombinációk)

Lehet, hogy nem illeszkedsz bele egy kategóriába, de a fenti csoportosítás segíthet, hogy megfogalmazd, hogy melyik stílus tetszik és melyik nem.

Elképzelhető, hogy két vagy akár három különböző megjelenéssel is rokonszenvet érzel – elvégre különböző emberek vagyunk más-más helyzetekben, időpontokban!

“Arra a kérdésre: Mit vegyek fel? – csak akkor lehet helyes választ adni, ha előbb tisztázzuk, milyen alkalomra, kivel fogok találkozni, milyen okból és mit akarok elérni. ” Inge Wolf

Egy nőnek 1000 arca van, így neked is. Ezért a hangulatodnak, az alkalomnak, a társaságnak, stb. megfelelően több stílus is illik hozzád.

Különböző öltözködési stílusok

Természetesen több stílusirányzat is jelen lehet az életedben, kisebb nagyobb mértékben.
Könnyen lehet, hogy összekevered a különféle típusokat a saját ízlésed és preferenciáid szerint.

Mégis van valószínűleg egy fő stílusirány, amit a legtöbb esetben választani szoktál.
Érdemes ezt alapként tekinteni, és ezt figyelembe véve kialakítani a gardróbszekrényed. A sűrűn váltogatott egymásnak ellentmondó stílusok alkalmazását jobb elkerülni, ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek minket az üzleti életben.

Stílusszemélyiséged – milyen az ízlésed?

Az ízlésed, az életmódod és az anyagi lehetőségeid mind befolyásolják a stílusszemélyiségedet. Azok a nők, akiket felsorolnál, hogy stílusosak, valószínűleg olyan stílusszemélyiséggel rendelkeznek, amelyet könnyű azonosítani.

Lehet, hogy olyan személy ugrik be neked, aki nem a legdivatosabb nő, de meglepően konzisztens a ruhái megválasztásában. Megtalálta a testalkatának, életmódjának, személyiségének megfelelő megjelenést, tudja, hogy milyen ruhát viselve érzi magát kényelmesen és magabiztosan.

A stílusszemélyiség az, ahol találkozik az ösztönös ízlésed és egyéniségeddel.
Ez az, ami egyedivé tesz téged! Nem kell a legújabb divatot követned, hogy elegáns legyél – de legyen számodra kényelmes, feleljen meg az életmódodnak és érezd magabiztosnak magad abban, amit viselsz.

Biztosan vannak olyan öltözékek, melyeket szívesen viselsz, természetesnek érzed magadon őket, míg mások idegenek, távol állnak tőled.

Eltérés a személyes stílusodtól

Előfordulhat, hogy az alkalom megköveteli például klasszikusabb ruhák viselését a vállalati,üzleti környezetben, vagy egy laza, sportosabb ruhák viselését sportjátékok megtekintésén, szabadidős programokon. Számos különféle módszer létezik a személyiség kifejezésére valami olyan egyszerű módon, mint pld. színek, érdekes nyomatok, minták használata, ékszerek és egyéb ki

egészítők viselése.

Hogyan fejezd ki személyiséged a személyes stílusodon keresztül?

A személyiséged befolyásolja, hogy milyen ruhadarabokat választasz, ezért szeretsz egyes dolgokat, míg más ruhadarabokat nem.

Előfordult már, hogy megcsodáltál egy öltözéket valaki máson? Amikor viszont te viselted ugyanazt a ruhadarabot, akkor kényelmetlenül érezted magad. Biztosan neked is volt már ilyen tapasztalatod, amikor felpróbáltál egy ruhát, hiába volt egyébként méretben hozzád i

llő a ruha. Egyszerűen úgy érezted, hogy ebben a ruhában nem vagy önmagad.

Anyagok, szövetek, minták választása

A személyes stílus érvényesül a minták, ékszerek, kiegészítők, az anyagok, szövetek kiválasztásában, a ruhadarabok felépítéséb

en, szabászati megoldásaiban, a ruhák elemeinek összeállításában. Különbségek jelennek meg abban is, hogy milyen cipőstílusokat, kényelmi szinteket szeretsz. Jelentősége van annak is, hogy milyen fehérneműket kedvelsz.

Lehetnek a minták, nyomtatások virágosak, csíkosak, absztrakt minták, különböző méretűek. Ugyanígy a részletekben is lehetnek különbségek, kicsi, finom részletek vagy merész, kihívó megoldások. A stílusszemélyiségünk befolyásolja azt is, hogy milyen szövettípusokat kedvelünk, sima, lágyan omló, elasztikus vagy merev, tartást biztosító anyagokat választunk.

Valamint hozzátartozik a stílusnak megfelelő frizura és smink kiválasztása is. Ebből a felsorolásból is lehet látni, hogy lehetőségek széles skálája illeszkedik a személyiség öltözködési stílusához.

A személyiség meghatározó szerepe a stílusunkban

A testalkattípusunk ismerete segíthet abban, hogy hova érdemes világos, sötét színeket alkalmazni, hova érdemes különböző részletekkel, mintákkal irányítani a figyelmet. Segít annak meghatározásában, hogy hol érdemes függőleges vagy vízszintes szabásvonalakat alkalmaznunk.

Viszont a személyiséged mutatja meg, hogy

 • csíkokat, klasszikus pöttyöket, virágos mintákat, absztrakt nyomatokat vagy állatmintákat viselsz szívesebben.
 • milyen anyagtípusokat választasz, természetes szálakból vagy szintetikus anyagból készült szöveteket választasz.
 • sportcipőben, balettcipőben vagy tűsarkúban érzed jól magad.
 • a választott ékszerstílusok – gyémántok, kis finom ékszerek, vagy hatalmas, színes statement ékszerek.
 • mennyi időt töltesz szépségápolással? Haj, smink, köröm. Erős vörös rúzs vagy finom ajakfény.
 • milyen fehérneműt választasz? Csipkés, mikro szálas, pamut, mintás vagy egyszerű? A választott fehérnemű is árulkodik a személyiségedről!

Ahogy a testalkatunk ismerete még nem határozza meg az öltözködésünket, ugyanígy a színpalettánk ismerete sem. Mert lehet, hogy tisztában vagy azzal, hogy milyen színek állnak jól, meg hogy az általad használt színek egymáshoz viszonyítva milyen kontrasztban legyenek, de szereted megtörni a szabályok egy részét. Lehet, hogy a színpalettád pasztell, semleges vagy világosabb színeit szereted csak viselni. Az ezzel kapcsolatos döntéseidet megint csak a személyiséged határozza meg.

Személyiséged határozza meg, hogy mit viselsz

Elmondható tehát, hogy az, amit végül választasz, az nem azon múlik, hogy milyen színtípusba tartozol, és milyen testalkattal rendelkezel, hanem hogy ki vagy és milyen személyiséggel és stílusszemélyiséggel rendelkezel.

Arra bátorítalak, hogy merj kipróbálni új öltözékeket, ruhadarabokat, kiegészítőket, és közben vizsgáld meg, hogy milyen érzések támadnak benned. Ilyenkor figyelj a belső hangra, a személyiséged visszajelzésére. Érdemes figyelni arra, hogy amikor öltözünk, autentikus módon fejezzük ki magunkat, miközben a lehető legkényelmesebben és magabiztosabban érezzük magunkat.

Végezetül néhány összegző kérdés:
 • Mit fedeztél fel arról, hogy a személyiség miként befolyásolja a választott ruházati stílusodat?
 • Mit szeretsz és utálsz?
 • Milyen hibákat ejtettél korábban olyan ruhák vásárlásakor, amelyekről most rájöttél, hogy személyiséged járult hozzá, hogy később nem viselted szívesen?

Ha fejlesztenéd a személyes stílusodat, gyere el stílustanácsadásra!

További stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod:Stílus tippek.  Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék