fbpx

A gyengébb nem újra megerősödik – a nők világa

A gyengébb nem újra megerősödik – a nők világa

A gyengébb nem újra megerősödik – a nők világa

Valami erőteljes változás indult el a világban. A nők egyre több esetben kerülnek előtérbe: egyéni és kollektív szinten egyaránt.

Talán a tavalyi Me Too mozgalom indított be valamit – bár asztrológiai szempontból máris alá lehet támasztani az idei év különlegességét a Vénusz bolygó főszereplésével – de lényegében fontos szerepváltozás előtt áll a női nem.

Mindjárt be is mutatunk néhány, elgondolkodtató példát, elsősorban a kultúra területéről: öt, kiemelkedő filmről, három kiállításról, és két, ambiciózus és példaértékű utat járó nőről fogunk röviden beszélni.

Hollywood 2017 ősze óta nemcsak a filmek miatt áll az érdeklődés középpontjában. A nőkkel való bánásmód kiugróan negatív példái miatt elindított mozgalom felhívta a világ figyelmét arra, hogy ezt ideje lenne kibeszélni, nem a szőnyeg alá söpörni, főképp a színház, a média területén, ugyanakkor a zene és a sport világából is felszínre kerültek mindkét nemet érő atrocitásokról szóló történetek.

 

Szinte párhuzamosan a Me Too-botrány beindulásával, mutatták be 2017 októberében Darren Aronofsky anyám! című filmjét, amely a rendező szerint a Földanyát állítja a rendhagyó alkotás középpontjába, mindazonáltal Jennifer Lawrence alakjába elementáris fájdalmat sikerült belesűríteni – mintha a női nem minden fájdalmát hordozná el.  Párhuzamba állítható ezzel az idén márciusban Mária Magdolna sorsát ismertető dráma, Rooney Mara főszereplésével. Ki lehetett Mária Magdolna, hogyan jutott el Jézushoz – az ő életét, tanítványi szerepét igyekszik újraértelmezni a film.


Ugyanitt említhetjük meg a magyar Örök tél című alkotást. Szász Attila filmje a nők sokaságának összekapcsolódó sorsáról, a túlélésről, az újrakezdés értelméről beszél, emléket állítva a kétszázötvenezer Szovjetunióba deportált magyarnak, Gera Marinával a címszerepben.

 

Mindhárom, előbb említett mű a terheket cipelő, mély fájdalmakat átélő, mégis emberfeletti erővel rendelkező nő(k) portréját rajzolja meg a maga módján.


“A nő olyan, mint egy teafilter. Csak akkor látod az erejét, ha forró vízbe teszed.”
Eleanor Roosevelt

 

Fontosnak látjuk ugyanakkor, hogy az anyává válás nehézségeiről is őszintén szóljon egy film, persze a humort sem nélkülözve. Bízunk benne, hogy ilyen lesz a Tully, a főhősnő pedig a kiemelkedően teljesítő Charlize Theron, mert az előzetesek nagyon bíztatóak.

 

 

Ami pedig a hazai filmes elismeréseket illeti, a nők világa iránti figyelem és komoly értékelés számunkra Enyedi Ildikó különlegesen érzékeny filmjén keresztül is érzékelhető: eljutottunk az Oscar-díjra nevezésig, és a Testről és lélekről főhősnője, Borbély Alexandra, a Berlinálé legjobb európai színésznőjének járó elismerését is megkapta.

 

Ha a képzőművészet felől keresünk kulcsot a női univerzumhoz, akkor örömmel üdvözölhetjük 2018 nyarán a hazánkba „látogató” Frida Kahlo mexikói festőnőt, akinek alkotásait az újra nyíló Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában láthatjuk majd. A különösen kemény sorsú, hihetetlen küzdeni akarással teli nőművész példája az övé, akinek szürrealista munkáit még sosem láthattuk eddig itthon.

 

Most tavasszal a Budapest Fotó Fesztivál-on is ott van a nő, a test tárgyiasításával, az örök érték és szépség kérdéskörével foglalkozó tárlaton (Marge Monko: Diamonds Against Stones, Stones Against Diamonds; Molnár Ani Galéria); valamint az Object of Desire tárlaton, a RANDOM kortárs fotóművészeti alkotócsoport kiállításán (BBB Office and Open Space).

 

Végül pedig, hogy az önálló női kezdeményezésekről is szó essen, amelyek szintén fontos szegmensét képezik a változásnak, két nevet fogunk említeni. Itthon Lászlóffy Vivien, az ÁERON divatcég ügyvezető igazgatójának nevét érdemes kiemelni, aki rajta van a Forbes Magazin „30 év alatti sikeres fiatalok” listáján, illetve Nahema Mehta nevét, aki egy new yorki kortárs művészeti klubot, egyben egy ismert galériákat és művészeket összekapcsoló közösségi portált alapított (Art Remba).

Remélhetőleg egyre több ide tartozó eseménnyel, névvel, újdonsággal fogjuk folytatni hamarosan!

Olvasd el további blogbejegyzéseinket is:
Nők a politikában
Költészet napja alkalmából – nők az irodalom területén
Nők a fedélzeten – űrhajósnők

Ha nem szeretnél lemaradni további stílus tippjeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, művészettörténész

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék