fbpx

A fehér szín pszichológiai hatása és szimbolikája -színtanácsadás

A fehér szín pszichológiai hatása és szimbolikája -színtanácsadás

Pszichológiai szerepe a színeknek:
Kutatások szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz. A színek érzelmeket befolyásolnak, hatást gyakorolnak érzékelésünkre, érzelmeinkre, közérzetünkre, figyelmünkre, viselkedésünkre.

A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is.
A lakásunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A minket körülvevő színek le tudják csillapítani az elménket vagy éppen energetizálnak.

 

Ha pontosan szeretnénk tudni, hogy melyik hogyan hat, érdemes rákeresni az interneten a színterápiára – és a különböző színek hatásaira. Bár azt hihetnénk, hogy a fehérnek nincs semmilyen hatása, mégis más színekkel kombinálva a legjótékonyabb választás.
Mivel a fehér egyik színhez sem viszonyul különösebb kiváltsággal (hiszen mindegyik színt tartalmazza), különösen kellemes viselet: vitalitást sugároz, gyógyító, (meg)világító, nyugtató hatású. Megnyitja, lenyugtatja az elmét, támogatja a szellemi tisztaságot, az akadályok elgörgetésére, rendetlenség felszámolására és a gondolataink megtisztítására ösztönöz.

A fehér szín viselete

Ha sokszor viselünk fehéret, az például azt üzeni, hogy készen állunk helyet adni valami újnak az életünkben, nyitottak vagyunk az új ötletekre, új tudásra és új hódításokra.

 

Domináljon az öltözékedben a fehér szín, ha tisztázni akarsz egy ügyet, és azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek! A testünk pozitívan reagál a fehér színre, ugyanis az magába foglalja az összes színt, viselőjének vonzerejét növeli. Mivel a fehér szín az összes többi szín összevonása, így semleges és konzervatívnak tekinthető, és a hagyományos üzleti ruházatban használják, gondoljunk csak a hagyományos fehér ingre.

 

A szép ruhát mindig szerettem. Ez az egy női vonás kiirthatatlan maradt bennem. Ha magamnak kellett is mosnom, de volt mindig fehér ruhám, és illatszert is mindig szereztem, ha egyebet nem, szagos füveket.  Gárdonyi Géza

A színek a pszichológiai reakcióit befolyásoló hatást a marketingesek is sokat tanulmányozzák és az eredményeket munkájuk során felhasználják.

 

Tudtátok, hogy a vásárlók  85%-a dönt a termékek színe alapján és 80 %-a véli úgy, hogy a szín segít a márka felismerésben? 

 

A fehér színhasználat döntően modernséget és letisztultságot sugall, a frissességet, egyszerűséget és biztonságot szimbolizálja. Olykor a semleges bézs vagy a krémszínek is a fehérhez hasonló tulajdonságokkal bírnak, csak mérsékeltebbek, kevésbé csillogóak.

 

Egyszer azt mondtam neki, van az úgy, hogy az ember előtt letérdel a fehér elefánt, azaz eljön egy olyan pillanat, amikor valaminek az elvetése vagy elfogadása évtizedekre, esetleg örökre megszab az életünkben valamit, ritkán térdel le a fehér elefánt, de akkor helyesen kell dönteni, különben ég tudja, meddig kell várni, míg ismét arra jár, ahol mi vagyunk.
Szabó Magda

A fehér szín szimbolikája

A színek hierarchiájának csúcsán, szinte minden kultúrában: a fehér állt, a tisztaság, tökéletesség, az élet jelképe. A Fehér a tiszta fényt jelenti, a világosságot, legfelső hatalmat, az Istent, (minden vallásban a fény és tisztaság jelképe), továbbá az elitet, és a felsőbbrendű dolgokat, az új kezdetet is szimbolizálja.

  • szimbolikus értelemben a fehér ártatlanságot, tisztaságot áraszt magából, ezért is fehér a menyasszonyok ruhája
  • Keleten viszont a gyász színe
  • az orvosok fehér köpenyt viselnek, azonban a szokás eredete még másfélszáz évre sem nyúlik vissza. Korábban a tudósok még többnyire bézs színű öltözéket hordtak, az orvosok a 19. század végén választották a fehér színt, melyre a gyógyulás és a felépülés reményében esett a választás.
  • a fehér szín számos buddhista legendában is megjelenik, az egyik legismertebb Buddha születésének története, miszerint Buddha édesanyja egy repülő fehér elefánttal álmodott, ami megérintette a királynő jobb oldalát. Úgy tartják, hogy az elefánt képében Buddha maga szállt le a földre, hogy megszülethessen. Ezért az álom Mája királynő számára a szeplőtlen születést reprezentálja, vagyis a szellem diadalát a test felett.
  • az ősi Egyiptomban a fehér szín a mindenhatóságot és a tisztaságot idézte és a szent dolgok színe volt. A szent város, Memphis neve „fehér falakat” jelentett. A szent szertartásokon a papok fehér szandálokat viseltek. Felső-Egyiptom címer színe is fehér volt.
  • a kereszténységben a fehér liliom Madonnát reprezentálja, de a szentháromság szimbolikája is többnyire a fehér, a hét szentség közül pedig a keresztségé

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

Ladányi Beáta

Önbizalom mentor, Stíluskommunikátor
Párkapcsolati coach, Mediátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék