fbpx

A tudatosság újabb előnye az öltözködésben – avagy a divatipar átka I.

A tudatosság újabb előnye az öltözködésben – avagy a divatipar átka I.

Gondolkodtam rajta, hogy behozzuk-e ezt a kicsit szomorúbb témát a blogra, de vannak dolgok, amiknek nem lehet hátat fordítani.


Míg egyre csak terjed a tudatosság „vallása” az emberek között, a világ minden iparágában a felgyorsult folyamatok egyre nagyobb teret nyernek. Ez talán elsőre nem mindenkinek tűnik két egymással ellentétes dolognak, de a ruhaipar egy tökéletes mintapéldány arra, hogy szemléltesse ezt az abszurd folyamatot, aminek akarva vagy akaratlanul mi is a részesei vagyunk.

Divatipar körforgása

A divatipar alapvetően szezonális felosztású, ez eddig egész egyértelmű, hiszen szükség van téli és nyári ruhákra is külön-külön. Hagyományosan ebből kifolyólag két szezont különböztetünk meg, ezek az Autumn/Winter és Spring/Summer. A nagy divatmárkák hagyományosan! évente kétszer mutatták be a fél év alatt elkészült kollekciójukat a 4 nagy Fashion Week keretein belül, és hivatalosan e köré épül fel az alap ruhaipar.

Nem véletlenül ismételgetem, hogy hagyományosan, mivel mára ez a rendszer teljesen felborult a fast fashion megjelenése következtében. Ez egy rendkívül felgyorsult divatfogyasztási folyamat, melynél a kultúrának és a művészetnek a szerepe elvész és a vásárlás hobbivá válik és megjelenik az átgondolatlan „ruhafogyasztás”.

 

Hiszen a minden plázában megtalálható fast fashion üzletekben nem félévente, hanem hetente jelenik meg új kollekció. Az ebből következő túlfogyasztás túltermelést eredményez, a túltermelés pedig további lehetőség a túlfogyasztásra – igazi ördögi kör, ami igazából se nekünk, a fogyasztóknak nem jó, se a környezetünknek. Mára a divatipar a 2. legszennyezőbb iparág a világon és ezért van szükség a mi tudatosságunkra.

 

Tudatos öltözködés – fast fashion helyett

Sajnos a fast fashion világa mindenkit beszippant, minket is pont ugyanúgy, mint bárki mást, hiába próbálunk a lehető legtudatosabban öltözködni, be kell látni, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb egy ilyen boltban megvenni egy kabátot, mint varratni egyet, luxusmárkát keresni vagy designer-eknél vásárolni.
A kínálatról nem is beszélve, hiszen azért 1 boltban 20 fajta kabátból 1-et kiválasztani egyszerűbb, mint napokon keresztül mindenhol kajtatni és 20 lehetséges boltban 1-1 kabát közül választani. Bár bevallom nekem sokáig ez az előny egyben egy átok is volt, hiszen fogalmam sem volt, hogy abból a 20-ból melyiket szeretném és tél végére 2 kabát helyett minimum 5 teljesen új fast fashion boltban vásárolt kabát állt a gardróbomban. Ami ennél is szomorúbb, hogy végeredményben egyik se volt igazán jó, de azért kettőt tudtam hordani az 5 újból (és arról nem is beszéltünk mennyi maradt az előző évekből).
Hát akárhogy is nézem, ezzel támogattam azt a ruhaipari borzalmat, ami ellen mára a tudatossággal próbálunk harcolni.

 

Érdemes a témában olvasgatni, ha érdekel, hiszen van nagyon sok igazi élharcos (újságírók, designerek, bloggerek), akik a fenntarthatósággal foglalkoznak.
Mi azzal próbálunk segíteni, hogy megmutatjuk azoknak, akik eljönnek hozzánk, hogy mik azok a ruhadarabok, amiket tényleg megéri beszerezni. Melyik az a szín, amihez biztonsággal nyúlhat, milyen szabást keressen, amiben jól fogja magát érezni, ezzel is csökkentve a feleslegesen legyártott, megvett és utána kidobott ruhadarabok számát.

 

Hiszen, ha a világon minden ember ott tud hagyni akár csak egy olyan ruhát egy hónapban, ami később a szemétben vagy a ruhagyűjtőkben végezné, már tettünk egy lépést előre a szűk és a tág környezetünk érdekében egyaránt!

 

Ha szeretnéd Te is védeni a környezetedet és tudatosabbá tenni a vásárlásaidat, jelentkezz stílustanácsadásra

 

Hamarosan folytatjuk a témát!

 

 

 

 

 

 

 

Sift Karina
Stílustanácsadó
Pszichológus hallgató

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék