fbpx

Stílusváltozások évszakváltáskor – hogyan állítsuk össze praktikusan a gardróbszekrényünket

Stílusváltozások évszakváltáskor – hogyan állítsuk össze praktikusan a gardróbszekrényünket

Öltözködési stílusnak megfelelő praktikus ruhatár?

Igen, lehetséges. Mindig elképzeltem, hogy milyen jó lenne egy olyan letisztult stílusú szekrény.
Egy ilyen szekrényben nagyon kevés, tényleg csak a szükséges számú ruhadarab található, amelyekből a kiegészítők segítségével merész és kreatív kombinációkat tudok készíteni. Sajnos a testalkattípusomnak jobban kedveznek az egybeszabott ruhák, mint az egymással variálható alsók és felsők. Ehhez persze kellett már a stílussal kapcsolatos tudás és egyfajta tudatosság, hogy belássam.

Most azonban járjuk körbe azt a témát, hogy mit tehetünk, hogyan alakítsunk ki minél kisebb ruhatárat, és hogyan változtathatjuk ezt az évszakoknak megfelelően.

Alakítsunk ki jól működő ruhatárat:
Francia öltözködési stílus
Francia öltözködési stílus

Sokszor tapasztalható, hogy az évszakoknak megfelelően változtatjuk az öltözködési stílusunkat, pld. tavasszal előtérbe kerül a francia breton stílus, így a kék, piros, fehér színekből, könnyed pulóverekből és szűk farmerekből, csíkos felsőkből álló ruhákhoz nyúlnak szívesen az emberek.

Nyáron ez kiegészül a riviéra stílussal, és az ahhoz tartozó nagyon világos színekkel.

Én magam is szívesen változtatok a különböző öltözködési stílusok között az évszakok változásával. Mivel ősz színtípusú vagyok, ősz folyamán nálam még jobban előtérbe kerülnek az őszi erdő színpompás árnyalatai, és ilyenkor inkább hajlok követni a brit öltözködési stílust.

Ilyenkor elgondolkodtató, hogy vajon ez a többféle stílus kedvelése egy olyan hatalmas szekrényhez vezet, ahol sok minden nem felel meg egymásnak. Ha túl sokféle stílust szeretünk, és váltogatunk egymás után, akkor ebben természetesen van némi kockázat, de nem feltétlenül szükséges, hogy túl sokat költsünk, miközben a gardróbszekrényünket hatalmasra duzzasztjuk.

Nézzük együtt lépésről lépésre, hogyan lehet ezt elérni:

Bármelyik stílust kedveled, elsősorban ugyanazokra lesz szükséged, ezek az alapruhadarabok.

A fehér póló remek alapdarab
A fehér póló remek alapdarab különböző öltözködési stílus létrehozásához

Ilyen alapdarabok pld: fehér pólók és felsők, kardigánok, kék farmernadrágok, sima pulóverek.
Ezek az alapdarabok veled maradhatnak, amikor egyik stílusról a másikra váltasz.

A fehér pólót is a különböző darabokkal társíthatod a különböző évszakokban, szoknyával, farmerrel, bőrholmikkal, könnyed cigarettafazonú nadrágokkal.

Nem minden stílusnak kell ugyanaz az alapruházat, ezért először érdemes tisztába kerülnöd azzal, hogy melyek tetszenek, és nézd meg, melyik alapruházat kombinálható velük.

Hogyan válasszuk meg az alapdarabok színeit?

Okosan érdemes dönteni, ha egész évben ugyanazt a sötét színt szeretnénk alkalmazni. Nyilvánvalóan olyan színnek kell lennie, amely jól alkalmazkodik a különböző stílusokhoz, lehet, hogy valamelyik stílus számára nem lesz tökéletes az a sötét szín. Az én esetemben pld. ez a sötét szín a kék, mely sok stílushoz illik, és a fekete szín helyett is alkalmazom. A jó alapszín megválasztásával mind ősszel, mind pedig tavasszal sokat megtakaríthatunk.

Döntések a különböző ruhadarabokról: 

Kabátok: Ügyelni kell ezeknek a megválasztására. Ez a legdrágább befektetés, legyen szó halszálkamintás vagy camel színű kabátról. Mielőtt megveszed, tedd fel magadnak a kérdést, ez megfelelő alap az összes általam szeretett öltözködési stílusnak?

Inkább kevés cipőd legyen, de az legyen megfelelő. Sajnos én is néha beleszerettem egy-egy szép magassarkúba, és most, hogy sokat dolgozok otthon, és kevesebbet mászkálok, így nincsenek ezek a cipők igazán kihasználva. Természetesen lehet olyan alapcipőd, amely bármilyen stílusban jól passzol, majd a ruhadarabokkal és egyéb kiegészítőkkel lehet variálni, azonban ez nem mindig könnyű. Ha úgy döntesz, hogy több stílus is közel áll hozzád, és több alapszínt szeretnél, akkor az már a cipőparkod bővítéséhez vezet.

Boho öltözködési stílus
Boho öltözködési stílus

Valójában a cipő az, ami annyira meghatározza a megjelenés stílusát. Például a sima és klasszikus balerina nem működik a rock vagy a boho stílusban, ahogy a lyukasztott velúr bakancs sem alkalmas francia stílusra, hanem inkább a boho stílusba fér bele. Tanulmányozd tehát a neked tetsző stílusokat, és válassz olyan stílusú cipőt, amely megfelel az évszaknak és a mindennapi életednek is.

Kiegészítők: 

A kiegészítőkkel könnyebb váltani a stílusok között, így előfordulhat, hogy a ruhatárad csak néhány alapdarapból, és a különböző tetszés szerinti stílusú kiegészítőkből áll.

A kiegészítők megváltoztatják az öltözködési stílust
A kiegészítők megváltoztatják az öltözködési stílust
Szegecses vagány szett

Elég lehet egy romantikus szoknya és két csipkés blúz, mert akkor nyakláncokkal, fülbevalókkal és sálakkal romantikussá teheted a klasszikus kék szoknyát, vagy a farmert és a pulóvert is.

A szegecses motoros csizma, bőrkabát és a hosszú acél nyaklánc az egyszerű fekete farmert vagy a fehér rövidnadrágot kara

kteressé tehet.
Ezért elsősorban ezekre a kiegészítőkre összpontosíts inkább, mint magukra a ruhákra, így a ruhásszekrény kevésbé lesz terjedelmes, miközben megkímélheted magad felesleges pénzkiadásoktól.

Milyen stílus tetszik neked?

Végül, de nem utolsósorban gondolj a neked tetsző stílusokra.  Gondold át, hogy milyen gardróbot szeretnél kialakítani.
Fontos tisztába kerülnöd azzal, hogy mitől érzed magad 100% -osan jól. Ha mindezekkel tisztában vagy, akkor haladj tovább az utadon anélkül, hogy elterelné a figyelmedet, hogy a divat, vagy éppen mások mit diktálnak.

A ruhatáradnak tükröznie kell téged, az életedet és a neked tetsző stílust, és semmi más nem számít.

Neked milyen öltözködési stílusok tetszenek a legjobban?

A személyiséghez illő stílus kialakításáról ebben a bejegyzésben is olvashatsz:
A személyiség szerepe a stílusban

Inkább romantikus, nőies stílus tetszik?

Ha szükséged van segítségre, hogy megtaláld a stílusodat, és ennek megfelelően alakítsd ki a ruhásszekrényed, akkor keress meg minket. Lehetőséged van akár online tanácsadásra is, hogy  tudjunk segíteni a praktikus ruhatár kialakításában.
Stílustanácsadásunkról itt olvashatsz: Stílustanácsadás

További stílusról szóló blogbejegyzéseinket itt találod: Stílus tippek.
Illetve érdemes további tippekért követni a Facebook csoportunkat : Charmina csoport

 

Ha szeretnél tájékozódni a témában, érdemes követned az oldalunkat és feliratkoznod, hogy ne maradj le a következő bejegyzésekről!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék