fbpx

Nemek a Földön és az égben. Nők a fedélzeten – a Földön túl is…. Április 12. Az űrhajózás világnapja

Nemek a Földön és az égben. Nők a fedélzeten – a Földön túl is…. Április 12. Az űrhajózás világnapja

2018. április 12. Az űrhajózás világnapja

Nemek a Földön és az égben. Az első az űrben valóban egy férfi volt, ám nem sokkal később egy nő is követte a példáját. De vajon tudjuk-e, hogy immár az űrutazás is koedukált? És azt, hogy akár az űrből is írhatunk blogot? Nézzük, hogyan tevékenykednek nőtársaink az űrkutatás területén…

 

Ezen a világnapon Jurij Gagarin 1961-es földkörüli útjára emlékezünk, ám ennek apropóján mi a nők űrbéli jelenlétét fogjuk most ünnepelni.
Gagarintól Tyereskován át a Puli Csoportig, azaz a nemzetközi és női vonatkozású űrhősnőkön át a magyar kutatónőkig hosszú a sor. Mi most néhány példán keresztül mutatjuk be, hogy a nők helye az űrben is ott van.

Mikor is járt a legendává vált Tyereskova az űrben? 1963 június 16-án szállt fel, és negyvennyolcszor körberepülhette a Földet. És utána már egyre többen jöttek, azóta összesen hatvan nő követte az orosz űrhajósnő által „kikövezett utat”, hogy képzavarral éljünk. Valenytina Vlagyimirovna Tyereskova után a világon az első nő, aki űrsétát tett, honfitársnője, Szvetlana Szavickaja volt, 1984-ben.

Most pedig már ott tartunk, hogy a három éves űrhajós képzésen, amelyet a NASA indít, a nők aránya 50 százalék – legalábbis a 2016-ban végzettek esetében ez volt a helyzet.


A nagy elsők után természetesen számos nemzetiség nőtagjai eljutottak az űrbe, vagy kerülték meg a Földet, Tyereskova óta – bár tény, hogy a Holdon még nem járt nő -: amerikaiak, kínaiak, 1992-ben az első afro-amerikai, Mae Jemison is.

 

 

Ugyanakkor közülük sajnos néhányan nem is tértek vissza, így például az első indiai asztronautanő, Kalpana Chawla sem, aki a Columbia űrrepülő 2003-as balesetében vesztette életét, kolléganőjével, Laurel Blair Salton Clark-kal, és még öt férfi asztronautával együtt.

 

 

2006-ban aztán egy olyan expedíció indult, amely során az űrhajó fedélzetén az első iráni születésű amerikai űrturistanőt, Anousheh Ansarit láthattuk, aki élettani kísérleteket irányított. Nem véletlenül írtam, hogy láthattuk, mert ő volt az első olyan űrlátogatónő, aki nyilvános blogot írogatott odafenn!

Itt találja, akit érdekel: http://anoushehansari.com/about/

 

Idén pedig év elején tudtuk meg, hogy „felkészül-e” az első német űrhajósnőjelölt is, Suzanna Randall, aki a Claudia Kessler űrmérnöknő alapította Astronautin nevű program keretében kezdi meg a kiképzést, amelynek a befejezésekor a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhat majd (amely egy alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomás).

Így vélekedik arról, amire készül:

”Meg szeretném mutatni, hogy egy hétköznapi nőnek is meg van a lehetősége arra, hogy elsajátítsa a tudást és mindazon képességeket, amelyekkel eljuthat az űrbe.”

 

 

 

Ami pedig minket, magyarokat illet, két magyar hölgy nevét érdemes megjegyezni az űrkutatás területén, akik jelenleg is aktívan tevékenykednek: egyikük Krammer Anett, aki Floridában tanult űrmérnök szakon, hivatalosan repülőgép-, és űreszköztervező mérnök, valamint Orgel Csilla, aki az ELTÉ-n végzett és 2013-ban eljutott az amerikai Utah-ban található Mars-bázis szimulált Mars-expedíciójára, jelenleg Berlinben tanul.
Mindketten a Puli csoport tagjai voltak, amely formáció célja, hogy a magánűripar ismert és elismert tagja lehessen.

Róluk itt található anyag: http://www.pulispace.com/hu/kik-vagyunk/rolunk/kuldetesunk

Ami még érdekelhet bennünket, űr-rajongókat, az egy tervezett, július 31-i amerikai űrszonda-fellövés, mert a NASA a Naphoz eddig sosem volt közelségbe repíti ezzel a szondával mindazok neveit is, akik kitöltik a „Hot Ticket”-et. Ezt a jegyet bárki megkaphatja, aki regisztrál itt: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/The-Mission/Name-to-Sun/

A nevek egy apró memóriakártyára írva utaznak majd el a szondával a Nap közelébe.

Végezetül pedig ígérem, ha az első magyar nő feljut az űrbe, arról a mi blogunk is megemlékezik majd, a lehető leghamarabb!

 

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:
A nők helyzetéről írtunk a választással kapcsolatban a politikában betöltött szerepük kapcsán: Nők vezető pozícióban – a politikától a cégvezetésig
Valamint a költészet napja alkalmából  a költő nők kapcsán:
Vajon “lehet magas sarkú cipőben irodalmi sétákat folytatni”?

 

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, művészettörténész

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék