fbpx

Komplex kommunikációs fejlesztés, beszédtréning

Komplex kommunikációs fejlesztés, beszédtréning

Beszédtechnika

A beszéd a személyiség egyik legfontosabb megnyilvánulási módja, tükör, mely a személyiségről nagyon sok lényeges vonást tár fel.

Sokszor ítélünk meg embereket a hangszínük alapján (milyen kellemes, bársonyos hangja van). De nem csak a hang mélysége, magassága, zöngése számít. A szavak jelentése gyakran változik a hanglejtéstől, hangsúlyozástól.

A hang is a személyiség egyik tükre, ezért ügyelj arra, hogy ne legyen kifejezéstelen a hangod. Használd tudatosan a hangod, mert a helyes hanghordozás nem más, mint tanulás és gyakorlás kérdése. A légző-, hang- és artikulációs gyakorlatokkal fejlesztheted a beszédtechnikádat. A hang – a járás és a testtartás után – azért is fontos, mert befolyásolja a szimpátia érzését. Ezért fontos a hiteles és hatásos szóbeli kommunikációd létrehozása.

A beszéd – Gyorsan beszélsz? Lassan?

A beszédünk tempójára azért kell figyelnünk, mert az emberi agy nem tud folyamatosan figyelni. Emlékszel, hogy miket mondott az unalmas hangú földrajztanár az iskolában? J Ugye csak az jut eszedbe, hogy majdnem elaludtál az óráin?

Monoton beszéd helyett játssz a hangoddal, alakítsd úgy a hangsúlyod, a hanglejtésed, a beszéded ritmusát, hogy kellemes legyen hallgatni. Ez megkülönböztet téged a környező emberektől. Keresd meg a személyes ritmusod! Hangmagasságváltásokkal és szünetekkel tudod színesebbé tenni a beszéded!

Van ritmusa annak, ahogy beszélsz? Megfelelően hangsúlyozol?

A beszélő lelkiállapotáról nemcsak a beszédtempó, hanem a hangerő és artikuláció erőssége is árulkodik. A túl hangos beszéd agresszivitást jelent. Ha mások közelében vagy, tartsd tiszteletben őket és ne beszélj túl hangosan, hogy mindenki mindent meghalljon. Az egész beszélgetést csak az a hallgató hallgathatja meg, akinek szánod. Figyelj a hangerőre, valamint arra is, hogy ne legyen szomorú a hangod.

Időpontot kérek a Komplex kommunikációs fejlesztés, beszédtréning modulra