fbpx

Koronavírus – vagy ahogy én „szeretlek”

Koronavírus – vagy ahogy én „szeretlek”

Gondoltam, hogy írok egy blogcikket, sok hasznos jó tanáccsal, de nem tudom ezt megtenni a személyes érzéseim nélkül. Hát nézzük csak!

Koronavírus és a hozzá kapcsolódó érzéseim, gondolataim.

F.ck You koronavírus!
Japán gésa

Képzelj el egy kislányt, aki sokat olvasott és képzeletben rengeteget utazott.
A valóságban nem volt lehetősége utazni, sőt a szülei még azt sem engedhették meg, hogy az országon belül eljárjanak nyaralni. Így sokszor már az is nagy örömet okozott neki, ha osztálykirándulás keretén belül eljutott valami nagyobb városba. Az egyik ilyen osztálykiránduláson találkozott egy kisebb japán turistacsoporttal. Ez aztán izgalom, még nem is látott életében húzott szemű embereket. Találgatta, hogy vajon kínaiak vagy japánok lehetnek. Az egyik turista megszólította, persze semmit sem értett belőle, majd kapott tőle egy kis pénzérmét. Egy csodaszép japán érme volt. Akkor elhatározta, hogy eljut egyszer ő is Japánba. Kíváncsian olvasott japán témájú könyveket, kifejezetten érdekelte őt a gésák varázslatos világa.

Majd felnőttként közel került hozzá a buddhizmus, és elkezdte tanulmányozni a japán buddhisták tanításait. Már szinte el is felejtette  azt az álmát, hogy egyszer eljut Japánba, mikor 2019 novemberében jött egy lehetőség. Valaki, aki jól tud japánul, évekig ott élt, szervezett egy kis csoportos magánutat.

Japán palota

Micsoda lehetőség! Hiszen ő tudja, hova érdemes elmenni, meg tudja mutatni Japán kevésbé turista centrikus részeit is. Persze így magánszervezésben sem tűnt túl olcsónak az utazás. Végre lehetősége nyílt rá, hogy oda utazzon.. Micsoda 50. évi születésnapi ajándék! Megbeszélték a párjával, hogy úgysem tudnának már értelmes meglepetést adni egymásnak, hát legyen ez a kölcsönös ajándék.

Csodaszép tervek, hogy cseresznyefavirágzáskor bejárhatják Japánt! Magad elé képzelted a virágzó Japánt? Mert én igen, alig vártam, hogy mehessünk.

Az első koronavírus hírek

Aztán jöttek a hírek, hogy koronavírus van Kínában. Kit érdekel? Ja, hogy esetleg érinti az elutazást? Bizakodtunk, és azt reméltük, hogy ennek a járványnak nem lesz jelentősége, gyorsan lezajlik, stb. Múltak a napok, és aztán egyre inkább biztossá vált, hogy nem fogunk utazni, persze már repülőjegyek megvásárolva, szállások egy része lefoglalva…

F.ck You koronavírus!

Japán utazás helyett kínai vírus. 🙁
Mérhetetlenül csalódott voltam. Nesze neked születésnapi ajándék, nem baj, jó lesz az majd jövőre is! Akkor még nem is gondoltam, hogy ez még csak a kezdet, és ki fog hatni az itthoni életünkre is.
 

Az új koronavírus, amióta a kínai megjelenését bejelentették, gyakorlatilag már az egész Földet körbejárta.
Az elmúlt napokban jelentős változásokon ment át a világ, növekvő betegszám, halálozások, karantén, iskola bezárások, munkahelyek megszűnése. A színházak és a rendezvények szerte a világon bezáródtak.

Sok tervünk, elképzelésünk volt nekünk is a szívügyvállalkozásunkkal,  a Charminával kapcsolatban. Workshopok, előadások, kiállítások, személyes konzultációk.
Most mindez határozatlan ideig eltolva, felfüggesztve. 
Munkánkban bekövetkező változásokról itt olvashatsz: Változás a munkánkban

Most újratervezés van. Más témákat veszünk elő, azokkal fogunk foglalkozni és neki állok a következő könyvemnek.

Az első könyvemről itt tájékozódhatsz: Elegancia a gyöngyökön túl

F.ck You koronavírus!
Koronavírus

Visszatérve a koronavírus történetéhez… Először kicsit felesleges pániknak éreztem, hogy el kell menni bevásárolni élelmiszereket. Aztán egyre nagyobb  aggodalom töltött el. Megmostam elég rendesen a kezem?
Már nem kapni kézfertőtlenítőt! Hogyan szokjak le arról, hogy megérintsem az arcom? Mi történik, ha megfertőződtem, és nem veszem észre, és akaratlanul továbbadom a szeretteimnek? Talán jobb, ha meg sem látogatjuk a vidéken élő szüleimet, akiknek amúgy is legyengült az immunrendszerük. Talán el sem kellene hagynom a házat…

Az emberek által alkalmazott biztonsági intézkedések láthatóvá váltak, a nyilvános helyek kevésbé zsúfoltak, a gyógyszertárakban hosszú sorok, a boltok polcai üresek. Mindezek valószínűleg növelték az emberek azon felfogását, hogy valami veszély közeledik. Figyelmünk elkezdett a helyzet fenyegető aspektusaira összpontosítani. Jól tudom, hogy mi emberek hajlamosak vagyunk a „katasztrófára” koncentrálni, a rossz hírekre figyelni és a legrosszabb esetekre forgatókönyvet készíteni a fejünkben.

Közben új fogalmat tanulunk: pandémia – valamely fertőző betegség okozta több országra, földrészre kiterjedő járvány. Ilyen volt például a spanyolnáthának nevezett 1918-as influenzajárvány, akkor több millióan haltak meg.

Döbbenetes szám! Szerencsére most még nem tartunk itt.

Bezártság

Ugyanakkor senki sem tudja, mikor fejeződik be a világjárvány és mikor normalizálódnak a dolgok. Ez a bizonytalanság ártalmas lehet. Úgy érezheted, mintha mindenki megpróbálna megijeszteni, ami bizonyos értelemben így is van. A jelenlegi koronavírushelyzet a bizonytalanság miatt fokozott szorongást vált ki – különösen az ilyen fokozott médiafigyelem mellett.
Amit a pszichológiai tudományból tudunk, az az, hogy a bizonytalanság okozhat szorongást.

Bizonyos mértékű szorongás egyértelműen indokolt, különösen akkor, ha arra készteti az embereket, hogy óvintézkedéseket tegyenek. Valószínűleg ez egy evolúciós örökség, hogy az ismeretlen kockázat esetén a legjobb módja a túlélésnek a szélsőséges óvatosság.

És létrejön egy 22-es csapda, mert minél jobban stresszelünk, annál érzékenyebbé válhatunk a vírussal szemben, mert a krónikus stressz bizonyítottan rontja a szervezet megfelelő immunválaszát.

Én is figyelem a környezetem, hogy ki hogy kezeli ezt a helyzetet. Vannak, akik pánikolnak, vannak, akik kissé szoronganak és vannak, akik ebben a helyzetben is próbálnak optimisták maradni. Mindenki eltérően reagál a stresszes helyzetekre.

Vannak olyan lépések, amelyeket megtehetsz a szorongás elleni küzdelemben. És ezek nemcsak a nehéz időszakot teszik elviselhetőbbé, hanem javítják a fizikai egészséget és az immunrendszert is erősítik.

Mivel kell szembe néznünk?
  • Bizonytalanság. Az élet bizonytalan. Mindannyian tudjuk, és ez aggodalomra adhat okot. De vannak olyan időszakok, amikor a világ eseményei még nagyobb bizonytalanságot hoznak a mindennapi életben, ami viszont még szorongóbbá tehet minket, mint általában. Bizonytalanság, hogy mi jön és milyen rossz lesz. Nem tudjuk, hogy milyen lépéseket kell tennünk, ezért kiszolgáltatottnak érezzük magunkat.
  • Ismeretlenség. Félünk az ismeretlen dolgoktól. Az influenza nem újszerű, minden évben előfordul, és van bizonyos kiszámíthatósága. Az új koronavírus szinte a semmiből keveredett elő, és ötvözte „az ismeretlenséget a bizonytalansággal”, fokozza a szorongás kialakulását.

 

Félelem? Nincs félelem!

Olyan társadalom vagyunk, amely szeret tervezni és tudni, hogy mi várható. A jelen helyzet rosszabbá válásával viszont, nem érezzük, hogy ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a dolgokat. Ez nehéz lehet. A félelem és szorongás normális válasz azokra a dolgokra, amelyeket az emberek nem értenek, és amelyekről úgy érzik, hogy veszélyeztetik önmaguk és szeretteik biztonságát.

Normális, hogy felmerülnek benned negatív gondolatok, melyek stresszt okozhatnak. Tehát: ne neheztelj magadra, ha a szokásosnál jobban aggódsz, és nem megy elsőre, hogy pozitívan nézz előre. A fellépő stressz kezelése viszont erősebbé tesz téged.
Szakértők szerint azonban rengeteg olyan stratégia létezik, amelyek legalább csökkentik a félelmeidet. Adj magadnak hitelt, hogy megtudsz birkózni ezekkel a nehéz helyzetben. A legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy nem vagy egyedül.

Mit tehetsz? Mi a teendő, ha aggódsz a koronavírus miatt?

Összpontosíts arra, amit ellenőrizhetsz!

A legjobb dolog ebben az esetben az, ha megértjük, hogy a koronavírus miatti bizonytalanság nem jelenti a lehetőségek hiányát. Úgy tűnhet, hogy az életed jelenleg ellenőrizetlen, ezért fontos, hogy az elméd és erőfeszítéseid azokra a dolgokra összpontosítson, amelyek a kezedben vannak.

Milyen lehetőségek vannak a kezedben?

1.      Védd magad!

Konkrétan a kezedben vannak a lehetőségek. 🙂
Védd magad kézmosással, fertőtlenítő kéztisztítóval, ne érintsd meg az arcod, szemed, szád, orrod.

Hát eddig nem is figyeltem, hogy önkéntelenül milyen sokszor érek az arcomhoz, próbálok leszokni róla, illetve sűrűbben kezet mosni.

Amikor egy fertőző betegség eléri a közösségedet, csak ennyit tudsz tenni. Nem sterilizálhatod az egész környezeted. De néhány megelőző intézkedés csökkentheti a kockázatot, és remélhetőleg enyhíti a szorongást.

A koronavírus légzőcseppek útján terjed át emberről emberre. Amikor egy fertőzött ember tüsszent vagy köhög, a vírusrészecskéket tartalmazó cseppek felszabadulnak. Ha közel állsz, megfertőződhetsz. A légzőcseppek körülbelül két-három méterig jutnak. Ezenkívül a cseppek a felületekre is szállhatnak, mint például a felvonógombok, ajtógombok és a közösen használt munkaterületek. Tehát, ha megérintesz egy szennyezett felületet, majd megérinted az arcod, akkor megfertőződhetsz. A vírus a szemén, az orrán vagy a száján keresztül juthat be a testedbe.

Amit megtehetsz

Noha a koronavírus egy új vírus, és nincs még gyógyszer rá, ez mégis egy vírus, és a kézmosás továbbra is az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd magad. A túlzott kézmosás száraz, repedezett és repedt bőrhöz vezethet, amely ironikusan újabb belépési pontot jelent a vírus számára. Mosás után használj hidratálót, hogy segítsd a száraz bőr leküzdését.

Sok ember szokása, hogy megérinti az arcát. A szokások azonban megváltoztathatók, ha elkötelezted magad.

Védd magad társadalmi távolságtartással. Abban az időszakban, amikor a koronavírus aktív, indokolt lehet hanyagolni a kézfogás, ölelés és csók szokásos üdvözletét, és két méter távolságot tartani másoktól.

2.      Vigyázz a testi egészségedre
A jó alvás prioritása

Bár még sokat fogunk tanulni az új koronavírusról, a korábbi kutatások kimutatták, hogy a kipihent emberek jobban meg tudják védeni magukat a vírusoktól.

Étkezz egészségesen és mozogj!

Miért érdemes sportolni? Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a napi testmozgás elősegítheti a jólét érzetét és növeli az immunitást. Ráadásul a fizikai aktívitás csökkenti a szorongás tüneteit. Ha a pulzusod kissé megemelve sétálsz minden nap, csökkentheted sok krónikus állapot

Sétálj, mindaddig, amíg elkerülöd a nagyobb embercsoportokat, nem jelenik meg semmi káros, ha kint sétálsz. Bónuszpontot jelent, ha természetes környezetben. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta , hogy az emberek, akik egy 50 perces sétát tettek a természetben, hatékonyabban csökkentették szorongásukat és negatív gondolataikat, összehasonlítva azokkal, akik hasonló idejű városi sétára mentek.

Kikapcsolódás

Szánj időt pihenésre, kikapcsolódásra. Próbálj meg olyan tevékenységeket végezni, amelyeket szeretsz, vagy pihentetőnek találsz. Keress olyan dolgokat, amelyek jövő orientáltak és kellemesek. Jó lehetőség a ház körüli olyan feladatok elvégzésére, amelyekre általában kevesebb szabadidőd jut. Pld. remek lehetőség van most a komplett gardróbszekrényed átnézésére, a ruháid átválogatására. ezzel kapcsolatban kövesd a Facebook csoportunkat! FB csoport Charmina

Miért ne próbálhatnál ki valami új tevékenységet az otthoni karantén esetén? Elkezdhetsz naplót írni, hogy rögzítsd a gondolataidat és érzéseidet, hogy később elgondolkozz rajtuk. Készíts egy akvarell festményt. Nem rossz ötlet kipróbálni a meditációt. Ha valami különleges szerepet tölt be az életedben, akkor várakozással tekintesz majd minden új nap elé. Éppen ezért szívesen javaslom, hogy töltsd le a könyvem ingyenes részletét és vegyél részt a hozzá kapcsolódó kihívásban!

Összegezve tegyél meg mindent, amit tudsz a fizikai egészséged érdekében, és ez ki fog hatni a mentális egészségedre is!

3.      Vigyázz a mentális egészségedre

A válság alatt könnyen elfelejthetsz vigyázni magadra, miközben csak a negatív gondolatokra összpontosítasz. Elsődleges prioritásod kell, hogy legyen a lelki egészségedre való odafigyelés is.

Keretezd át a gondolataidat, azaz fogalmazz másképp!

Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy korlátozva lettél, mond azt, hogy összpontosíthatok az otthonomra, a családomra és magamra. Itt az esélye, hogy lassíts, és magadra összpontosíts. Összpontosítsd a figyelmed a külsőről a belsőre.

Mi is bár normális esetben mindkét területtel foglalkozunk, törekszünk a külső és belső harmónia, elegancia megteremtésére, most nagyobb figyelmet fordítunk a belső lelki világra, az ezzel kapcsolatos témák kommunikálására.

Mentális egészséged érdekében hasznos lehet a koronavírus járvány újra fogalmazása egy időbeli távolításnak nevezett taktika felhasználásával. Képzeld el például, hogyan fogsz visszatekinteni ezekre az eseményekre egy év, vagy akár néhány év múlva.

Pozitív hozzáálláshoz végezz kis feladatokat.

Napi egy produktív dolog pozitív hozzáálláshoz vezethet. Vigyed a figyelmed a régóta elkerült, halasztgatott feladatokra, végezz átrendezést, vagy hozz létre valamit, amit mindig is szerettél volna.

Hírek szüneteltetése

Hatalmas mentális védelmet nyújthat, ha szünetelteted a hírek nézését, olvasását vagy hallgatását. Érthető módon a legtöbb információs csatornán  a koronavírus a vezető hír. A szociális média emberei szintén információkat és történeteket osztanak meg, amelyek közül néhány pontos, de másoknak valószínűleg kevés köze van a valósághoz.

Ahogy gondolkodunk és inkább a koronavírusra koncentrálunk, növekszik a fenyegetés észlelése (nem a tényleges kockázat, hanem a mi felfogásunk róla). A médiával való kapcsolat korlátozásával vagy kiküszöbölésével segítséget nyújthatunk magunknak.

Szükség van információkra, hogy gyakorlati lépéseket tehessünk a saját és szeretteink védelméhez. Azonban érdemes meggyőződni arról, hogy megbízható forrásokból szerezzünk információkat. Egy másik lépés lehet annak korlátozása, hogy mennyi információt engedünk be. Próbáld megtalálni az egyensúlyt ahhoz, hogy elegendő hírrel rendelkezz az életedre vonatkozó döntések meghozatalához, de ne tölts túl sok időt a koronavírusról szóló hírekkel. Fontos, hogy csökkentsük a szenzációhajhász médiatartalomnak való kitettségünket.

Ragaszkodj a szokásos rutinhoz

A szokásos ingázás és időbeosztás eltűnik, különösen ha otthon dolgozol,  de a rutinok követése nagyon megnyugtató lehet, különösen, ha úgy érzed, hogy sok minden megváltozik körülötted. Ha otthon dolgozol, akkor kísértés lehet, hogy letargikusabb életmódra válts. Ennek elkerülése érdekében állíts be egy ütemtervet magad számára! Próbáld meg fenntartani a karantén előtti napok időbeosztását.

Ébredj és feküdj le ugyanabban az időben, mint korábban. Ha hétvégén általában könyveket olvastál vagy filmeket nézve pihentél, akkor ezt továbbra is ebben az időszakban végezd el. A gyermekekkel élők számára könnyebb lehet a rutinhoz való ragaszkodás. A szokásos rutinhoz való ragaszkodás miatt könnyebben alkalmazkodsz majd a külvilághoz, amikor visszatérsz a normális kerékvágásba. (És a gyerekeknek is sokkal könnyebb lesz a visszaállás).

4.      Társadalmi élet

Az elszigeteltség lehet stresszforrás. Egyre többen azt tapasztaljuk, hogy otthonról kell dolgoznunk vagy ott kell tartózkodnunk, hogy a  gyermekekre vigyázzunk, akik nem tudnak iskolába járni. Azonban, még ha fizikailag elszigetelten is kell léteznünk, ez még nem jelenti azt, hogy teljesen elszigetelten kell élnünk. Sokféle módon lehet kapcsolatba lépni, még akkor is, ha karantén alatt állunk. Hiszen a személyes kapcsolatok fenntartásához rendelkezésre állnak az elektronikus eszközök. A csoportos csevegések és a videocsevegés nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a barátokkal és a családdal. Lépj kapcsolatba másokkal! Lehet ez akár egy vicces, laza beszélgetés munkatársainkkal, telefonhívás a szülőkkel vagy videobeszélgetés a legjobb barátaiddal.

A család fontossága

Nagy megkönnyebbülés lehet annak megosztása, hogy hogyan érzed magad. Kérdezd meg a barátaidat és családodat, hogyan érzik magukat, ez lehetőséget kínál egymás támogatására. Ne felejts el kedves lenni másokkal ebben az időben. Ha túl sok a koronavírussal kapcsolatos beszélgetés, tudasd az emberekkel, hogy ezcsak felerősíti az aggodalmat és a szorongást, és kérdezd meg, hogy beszélhetnétek-e helyette valami másról.

Lehetünk távol a szeretett családtagjainktól, de még így is sok minden van, amit az emberek egymásért tehetnek, még távolról is -, például fotóalbum készítése nagymamának, online játék játszása családtagokkal, vagy ugyanazon könyv olvasása, így együtt megvitathatjátok. Tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy kapcsolatban maradjatok.

Vigyázz másokra

Tegyél alapvető óvintézkedéseket – nem csak saját magad, hanem mások érdekében is. Az óvintézkedések hozzájárulhatnak a koronavírus terjedésének csökkentéséhez. Nem csak a személyes biztonság érdekében, az otthon maradás csökkenti mások, különösen a legsebezhetőbbek kockázatát. Az óvintézkedések csökkentik az időskorúak és a súlyos betegségben szenvedők veszélyeztetettségét. Erősítsük meg elkötelezettségünket, hogy minden élet értékes!

Összességében a válság idején kísértésünk lehet arra, hogy először önmagunkra és családunkra gondoljunk – és előfordulhat, hogy tényleg nincs több erőforrásod. De azoknak az embereknek, akik képesek másokat támogatni, ez remek idő erre. Ha másokat támogatunk, akkor ez értelmet ad számunkra is. Figyeljünk a szomszédokra, a barátokra és a munkatársakra!

Rendkívül boldog vagyok, hogy sokan önként összefogtak az idős emberek segítésére ebben az időben, ideértve annak biztosítását, hogy az étel és az orvosság eljusson hozzájuk.

Japán cseresznyefa virágzás

Szóval az élet nem áll meg. Az emberek hihetetlen dolgokra képesek, lehet látni, ahogy sokan önzetlen felajánlásokat tesznek. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen értékrenddel is rendelkezünk, mi emberek. 

Szóval F.ck You koronavírus!

És jövőre, vagy valamikor a következő években megyek Japánba!

“A félelem olyan, mint a vírus. Ha megindul, erdőtűzként terjed.
De mi történik, ha a félelmed ellenére azt teszed, amit tenned kell?
Ezt hívják bátorságnak. És a bátorság ugyanilyen fertőző.” – Damon Davis

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további hasznos információkról!

Ladányi Beáta
Integrál szemléletű tanácsadó, Stíluskommunikátor

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

 

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék