fbpx

Halston – az amerikai divat meghatározó személyisége

Halston – az amerikai divat meghatározó személyisége

Halston életéről új minisorozat készült.  Liza Minelli kedvenc sztártervezőjét ismerhetjük most meg a Netflix sorozatában. A jóképű férfi az amerikai divat történelem egyik legbefolyásosabb személyiségévé vált, aki az 1970-es évekre olyan stílust hozott létre, amely a diszkó nemzedékének szabadságát és fiatalos energiáját szólította meg.  Az amerikai tervező egy egész divatbirodalmat hozott létre, gyorsan szárnyalva szerzett hírnevet, de aztán kicsúszott az irányítás a kezéből.

Halston Liza Minellivel

Halston, mint az 1970-es és 1980-as évek egyik legfontosabb tervezője – és a korszak dekadens érzését megtestesítő híressége volt. Az 1970-es évek a fiatalság kultuszáról, a táncról, a szexisségről (és a gondtalanságról) szóltak. Halston életstílusa, valamint a ruhái is ezt testesítették meg, ugyanakkor az elegancia jellegzetességét is megőrizték.  A divattervező ruhája soha nem volt zilált. Ha volt valaha elegáns férfi, akkor ő az volt. Jellegzetes garbónyakú felsőkkel és a és sportkabáttal milliók szeretetét nyerte el.

Megmutatta, hogyan lehet elérni a 70-es évek könnyedségét, úgy, ahogy senki más. Több volt, mint dizájner. “A divat a divatos emberektől kezdődik” – ismételte sokszor.

Az anyagválasztásáról és a nőiesség kiemeléséről híres amerikai sztárdizájner életéről forgat néhány részes filmet a Netflix. Roy Halston Frowick (1932-1990), röviden Halston, aki egyszerre volt alkotó szellem és kőkemény üzletember,  praktikus és nőies ruhadarabjairól ismert, s egyike volt a korszak ikonikus figuráinak.

Ikonikus emberek barátsága

Halston Bianca Jagger és Andy Warhol  a Studio 54-ben

Baráti körének tagjai közé tartozott a díva, Liza Minelli és a pop art atyja, Andy Warhol.  Andy Warhol és Halston az 1960-as években ismerték meg egymást, amikor elindult a karrierjük New Yorkban.

Warhol akkor a mindennapi fogyasztási cikkekről és hírességekről készített képeket használta a “pop art” megalkotásához.

Több közös vonásuk volt: mindketten meleg férfiak voltak, mindketten kirakatrendezők voltak karrierjük előtt, és mindketten megértették a személyiségben, a sztárságban rejlő erőt.

Az 1970-es években barátokká és munkatársakká váltak, akik a következő másfél évtizedet munkával és bulizással töltötték. A híres Studio 54 éjszakai klub volt az egyik hely, ahol Halston és Warhol körei találkoztak és elegyedtek.

Bianca Jagger a fehér lovon

A klub híres volt a partijairól, például arról a  születésnapi buliról, amitt Halston szervezett Bianca Jagger számára, és amelynek során egy meztelen férfi lóháton vezette be őt a táncparkettre (bár egyes források szerint Jagger esküszik, hogy soha nem lovagolt be a klubba).

A klub hírnevet biztosított nekik abban az időben, amikor a diszkó-korszakban tömegek akartak elit helyekre bejutni és táncolni a sztárok mellett.
Az 1970-es években hétköznapi halandóként bekerülni a Studio 54-be szinte lehetetlen volt. Warhol egyszer az alábbiakat ajánlotta, arra, hogy hogyan lehet bekerülni a klubba:
“Mindig tarts Halstonnal vagy viselj Halston-t” (Halston-féle ruhát).

Studio 54, New Yorkban – várakozó tömeggel

Halston ruhatervei

Warhol és Halston rajongtak egymás munkáért,  a tervező megbízta Warholt arcképének elkészítésével, és otthonát különböző Warhol képekkel díszítette.  Andy Warhol egyszer megjegyezte:

“Szeretem Halston dolgait, mert egyszerűek, és ilyeneknek kell lenniük az amerikai ruháknak.”

A tervezőt inspirálták Warhol virágnyomatai a ruhák és a mintás sálak létrehozásakor. Halston és Warhol alkotásai gyakorlatilag összekapcsolták a művészet és a divat szféráját.

Halston stílusa egy egész korszakot fémjelzett tehát.  Letisztult vonalú, finom kasmír vagy szintetikus bőrruhái (ő hozta divatba a poliuretán anyagot) finom eleganciát sugároztak. Sportos kiegészítései, rafinált derékmegoldásai látványosan érvényesültek az általa tervezett ruhákon. Kialakította azt a laza, nagyvárosi stílust, amelynek jellegzetes formavilága ma is lenyűgözi a minimalizmus kedvelőit. Ruhái visszahozták a funkcionalitás hangsúlyát a divat világába.

A tervező pályafutása

Halston Iowa-ból érkezett Chicago-ba, norvég-amerikai családból származott, s először kirakatrendezéssel kezdte, majd hamarosan megnyitotta első üzletét, egy kalapszalont. (Emlékszünk még Coco Chanel is kalapokat készített először, róla szóló blogcikkünket itt találhatod: Coco Chanel.

Halston által készített kalapban Jacqueline Kennedy
Jacqueline Kennedy a tervező kalapjában

A tervező karrierje akkor indult be, amikor Kennedy felesége számára megtervezte az elnöki beiktatási ünnepség alkalmán viselt apró és nőies kalapkát. Ez 1961-ben történt – s amint a kalapok kimentek a divatból, a tervező, kiváló üzleti érzékkel, átváltott a ruhákra.
Jacquie Kennedy kaftánjai is az ő nevéhez köthetők.

A tervező nem szerette a felesleges részleteket a ruhákon: egyszerűen kiiktatta őket, egységes és nagystílű látványossággá emelte a női estélyi ruhákat. Ő maga pedig gyakran volt látható garbóban: monokróm ruhákban járt, visszafogottan elegáns volt mindig. Zárt személyisége, a kívülálló szerep egész életére jellemző volt.

Betty Ford, Elizabeth Taylor és Liza Minnelli társaságában

Greta Garbó-tól Liz Tayloron át Margaux Hemingway-ig, számtalan híresség kedvelte meg és hordta ruháit. ‘75-ben parfümje is megjelent a piacon (Max Factor), majd tovább bővült a repertoár: férfidivat, kézitáskák, ágynemű, ‘77-től pedig a Braniff légitársaság egyenruháit is Halston készítette.

Rendhagyó módon ő alkalmazott elsőként afroamerikai modelleket a kifutón, s állandó modelljeit gyakran “Halston-lányok” néven emlegették. Ismerős név lehet a csapatból Anjelica Hustoné, vagy Beverly Johnsoné.

Tragikus irány Halston karrierjében

Hihetetlen karrierje jellegezetesen tragikus irányt vett a 80-as évek elején, s szenvedélyeit is már alig-alig tudta kordában tartani (erős drogokat használt, rengeteget dohányzott). 1988-ban diagnosztizálták nála az AIDS-et, két évvel később hunyt el. 1990 nyarán bizalmas barátainak egyike, Liza Minelli szervezett egy emlékestet Halston alakját felidézendő.

Divatöröksége : a tervező erőteljes divatkód-rendszert hozott létre, amely a mai napig alapvető fontosságú a luxusmárka számára. Robert Rodriguez kreatív vezérigazgató irányításával egy alkotó csapat viszi tovább Halston örökségét. A divattervező által létrehozott stíluskódokat modern divatjegyekkel keverik, így válnak ruháik könnyeddé és jellegzetessé.

Film a tervezőről Ewan McGregor szereplésével

Ewan McGregor a tervező szerepében

A film a befolyásos amerikai tervező felemelkedését és drámai bukását követi. A Daniel Minahan-rendezte filmsorozathoz sikerült Ewan McGregort szerződtetni főszereplőnek, a sorozat május közepétől lesz majd látható.

A színész nagyon élvezte a forgatást, és bár zavarta hogy a tervező kezét nem tudta “eljátszani”, igyekezett visszaadni a tervező személyiségének minden rezdülését. Szerencse, hogy a tervező kedvence, a kaviár, neki is ízlik.

És mint exdohányos, aki persze nem tud igazán leszokni, élvezte, hogy a szerep megkívánja ezt is, ugyanakkor a zöld teás cigarettától már nem volt elragadtatva…

Kíváncsian várjuk a különleges tervező életéről a filmsorozatot.
Egy kis filmelőzetes: Official Trailer Netflix

Tövábbi divattervezőkről szóló írásainkat itt találhatod: Divattervezők

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Fábián Anikó, Újságíró, Művészettörténész  és

Ladányi Beáta, Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkra a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék