fbpx

7 előnye a bambusz táskának, ami ideális nyaraláshoz és lázba hozta divatvilág szereplőit

7 előnye a bambusz táskának, ami ideális nyaraláshoz és lázba hozta divatvilág szereplőit

Nyáron folyamatosan felmerül a kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal nyaralásra? És ez nem csak a ruházatunkat érinti, hanem a kiegészítőket is, tehát sarkalatos kérdés, hogy milyen táskát vigyünk magunkkal, ami megfelel több szempontból is?

Egy táska teljessé teszi az outfitünket, és a különböző szettekhez más-más táskát érdemes társítani. Mit tegyünk azonban, ha nyaralásra indulunk és nem vihetünk sok táskát magunkkal?

Ha van Instagram fiókod, akkor jó eséllyel láttad már a Cult Gaiai Ark Bamboo táskát, mely tavaly nyáron özönlötte el a szociális médiát a divatbloggereknek köszönhetően.
Az Instagramon nem egyszer lehet tapasztalni, hogy sok ember, akit követünk a divatvilágban, nagyjából ugyanazokat a holmikat hordják, képeiken ugyanazokat az elemeket találjuk meg. Ennek számos oka lehet, egyrészt hogy szpornzorált termékeket mutatnak be, másrészt, hogy érdekessége, egyedisége miatt ugyanazon holmiért kezdenek el rajongani.

Bambusz táska

Ami az elmúlt nyáron lázba hozta az Instagram közönségét, az nem más, mint a Gaia alapítója, Jasmin Larian által újonnan felkínált kiegészítő, a Cult Gaia Ark kézitáska, mely nemcsak a divatbloggereknél lett sikeres, a táskát megkedvelte számos híresség is, többek között Jessica Alba, Beyoncé és Rihanna is.

Ráadásul jó okból, hiszen igazán szép, különleges kiegészítő a bloggerek kedvencévé vált kultikus darab.

Különös, hogy a legmenőbb táska nem az, amit elsőre annak gondolnánk, nem bőrből vagy szövetből készült, nem híres és óriási divatház hozta létre és nem is volt agyon hirdetve magazinokban.

A kultikus táska

Könnyen felismerhető félhold alakja, grafikai formája és merev szerkezete alapján, egyszerre minimalista, ugyanakkor sokoldalú.

Gyönyörű, szimmetrikus alakú, szinte építészeti formát kapott, ami ugyanakkor emlékeztet valamilyen módon egy antik madárketrecre és egy piknik kosárra. (nem véletlenül).
A táska különlegessége, hogy 100%-ban bambuszból készült, szóval teljesen természetes.

Az Ark Bag egy olyan modell, amelyet a Cult Gaia márka fejlesztett ki. Az alkotó, Jasmin Larian a táskához az ihletet egy 1940-es években használt vintage Japán piknik kosárból merítette. Szándéka az volt, hogy egy olyan táskát hozzon létre, amely figyelemfelkelő, azonnal felismerhető és ha megjelensz vele, várhatod a kérdést, hogy “milyen táska ez és hol szerezted be?”
A Cult Gaia márkanévben sem véletlen a kultusz szó használata, mivel a táska alkotója úgy gondolja, hogy minden csodálatos márka kezdetben valójában egy rituális világ része, önmagában kultusztárgy. Gaia a Föld Anya istennője és a káosz anyja, a káosz pedig a kreatív erő, ami a természetet utánozza, a  természet szépsége pedig annyira csodálatos a káosz miatt.

A táska, ahogy elterjedt a bloggerek és a hírességek között, hamar népszerűvé vált az Instagram generáció tagjai között, az értékesítés többszörösére növekedett, így a megnövekedett kereslet miatt a márka eladta valamennyi készletét és több hónapos előjegyzési listákat vettek fel a rendelésekre.

 

Sikerét többek között annak is köszönhette, hogy a japán ihletésű bambusz táska megfizethető árkategóriába tartozik, kezdetben kevesebb volt, mint 100 dollár, jelenleg a klasszikus modell ára 128 dollár, nagyobb és különlegesebb változatok ára 300 dollár körüli árig terjednek.
Az olcsó ár azonban nem zárta ki, hogy megemlítésre kerüljön olyan csúcsminőségű divattal foglalkozó magazinokban, mint  a Vogue, az Elle és a Harper’s Bazaar.

A hirtelen elszabadult sikert látva elindult a táska másolatainak készítése is.
Többek között Steve Madden szinte azonos mintájú darabja okozta a legalizálást. A Cult Gaia azzal fenyegetőzött, hogy bepereli jogsértésért, azzal érvelve, hogy Steve Madden verziója – a BShipper – az Ark közvetlen utánzata.
Válaszul Steve Madden perelte be a Cult Gaia-t, az ügyvédek pedig azzal érveltek, hogy az Ark táska az 1940-es évek hagyományos japán bambusz piknik táska példányait másolja.

Védjegy viták a bambusz táska körül

 A két vállalat közötti vita a bonyolult elővásárlási és védjegykérdések középpontjába került.

 A ruházati dizájn világa szükségszerűen ismétlődő jellegű: a korábbi stílusok gyakran befolyásolják a kortárs márkákat, hogy általuk inspirált alkotásokat hozzanak létre, amelyek ezután trendekké válhatnak. Ha az népszerűvé válik és egyidejűleg egy márkanévvel társul, akkor az alkotó védjegyet is készíthet.

Pontosan ezt tette a Cult Gaia alapítója is, Jasmin Larian megpróbálta bejegyezni az Ark táska alakját védjegyként. De az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala megtagadta a formatervezési minta lajstromozását. Steve Madden szóvivője szerint a Cult Gaia védjegy jogosultságának kísérlete ebben az esetben szükségtelenül korlátozza a fogyasztók választási jogát és elfojtja az egészséges versenyt.

Tehát a küzdelemnek még nincs vége.

És miért is foglalkoztunk ezzel részletesebben?
Mert amíg nem születik döntés, addig a fogyasztók bármiféle utánzatot megvásárolhatnak.

Ha körbe nézünk, az Amazon és más rendelési oldalakon meg lehet találni a táska teljesen hű másolatát 40 dollár körüli áron.

 

Visszatérve a táskára, következők miatt tetszik nekem az egyedülálló stílusa mellett:

7 tagadhatatlan előnye a táskának: 
  1. Megfizethető ára mellett egy különleges darab, majdnem olyan egyedi, mint egy vintage boltban megtalálható példány
  2. Egyedi, azonosítható formatervezés
  3. Időtlen, mégis modern, azaz időtlen a divat világában, ami különösen manapság, amikor már minden olyan gyorsan változik, kiemelkedő jelenség
  4. Könnyen párosítható farmerrel, könnyű nyári strandruhákkal, retro öltözékekkel vagy egy alkalmi elegáns fekete ruhával is, tehát könnyedén illesztheted a ruhatárad számos darabjához, minden nyári szetthez szuperül passzol
  5. Természetes, bambuszból készül, ami gyomnövény, tehát anyaga egy megújuló erőforrás 
  6. Tudod használni bárhol, mégis, talán leginkább a nyaralások pompás darabja lesz. A napsütötte partokon is jól tudod használni, nem kell aggódnod miatta, mivel a bambuszok közötti repedéseken a homok nyilvánvalóan kifolyik
  7. A klasszikus bambusz szín mellett más színvariációkban is megvásárolható, ahogy a képeken is látható

 

 

 

 

 

 

 

 

És hogy beszéljünk a hátrányairól is:

  • Bár a táska könnyű, mivel bambuszból készül, de a nyitott lécek miatt eléggé átlátszó, szóval alaposan át kell gondolnod, hogy mit pakolsz bele… Ugyanakkor elég tágas, számos holmid elfér benne, nem kell aggódni, hogy kicsúsznak.
  • Nincsenek benne rekeszek, zsebek, tehát, ha sok apró holmid van, érdemes egy táska rendszerezőt alkalmazni
  • Nem feltétlenül praktikus, mivel nincs vállpántja, így kézben tudod csak tartani és nem tudod adott esetben használni mindkét kezed

Te mit gondolsz róla? Neked hogy tetszik ez a táska? Kíváncsian várjuk a véleményeiteket!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 

 

Ladányi Beáta

Stíluskommunikátor, Integrál szemléletű tanácsadó

Ha nem szeretnél lemaradni az írásinkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék