fbpx

A testalkat megváltozása az életkor előre haladásával

A testalkat megváltozása az életkor előre haladásával

A test alakjának megértése, megismerése nélkül nem tudod kialakítani az előnyös személyes stílusodat.

 

A stílust több tényező is meghatározza

 

Néhány fontosabb tényező a teljesség igénye nélkül:

Lényeges tényező, sőt szerintem az egyik legfontosabb a személyiség. Azaz, hogy hogyan tudod hitelesen kifejezni már megjelenéseddel is, hogy ki vagy, és megmutatni az egyediségedet.

A másik fontos tényező a színek világa, vagyis lényeges, hogy a ruhatárad színvilága harmonizáljon a természetes adottságaiddal és színeiddel; a hajad, az arcbőröd, szemed és szád színével, a szemfehérjéd árnyalatával.

Meghatározó mindezek mellett az arcforma is, hiszen meghatározza, hogy milyen frizura áll jól, de azt is, hogy kinek milyen nyakkivágású felső áll jól.

 

Stílusunkat a fent felsorolt alapok mellett még több tényező is meghatározza, így a testalkat is.

 

Miért fontos ez? Mert a test alakjának megértése, megismerése nélkül nem tudod kialakítani az előnyös személyes stílusodat sem.

 

1., Fontosak a testformák, mert a tested formáinak megismerése nyújt segítséget abban, hogy hol érdemes finomítani, nyújtani, szélesíteni, tömeget növelni.

2., Számítanak a testarányok, sőt, sokszor lényegesebbek, mint a test alakja. Ide tartozik az is, hogy a lábaid, vagy a felsőtested hosszabb vagy rövidebb, hol helyezkedik el a derekad, mekkora a dekoltázsod.
Az arányok az egyensúlyról szólnak, megmutatják, hogy mi az, ami esztétikailag leginkább vonzó. Az arányok ismeretével tisztában lehetsz, hogy mi előnyös neked, hogy meddig érjenek a szoknyák, kabátok, felsőrészek és a ruhák ujjának hossza.

Meghatározó lesz az is, hogy valakinek hosszabb a derékvonala, vagy rövidebb derékszögű.

3., Méretezés – az, hogy milyen méretűek vagyunk (pld. magasság, mellméret stb.), az meghatározza, hogy milyen nagyságúak legyenek a ruházati elemek, valamint a kiegészítők a harmónia és az egyensúly kialakításának érdekében.

Egy alacsony homokóra testalkatú másképp fog öltözni, mint a magas. Egy kisebb körte alakú is másképp fog öltözni, mint egy szélesebb csípővel rendelkező körte formájú hölgy.

 4, Testtípus – Ez arra utal, hogy milyen a csontozatod és a tested felépítése. Kemény és izmos, csontos, vagy teltebb és puha a testtípusod? Ez segít eligazodni abban, hogy melyik anyagtípus és szövet lesz a leginkább hízelgő és kényelmes számodra.

Amint azonban azt tapasztaljuk is, az évek múlásával a testalkat változik, ezért lehet, hogy azt tapasztalod, hogy például a próbafülkében felpróbálva a számodra korábban megfelelő méretű ruhákat, nem érzed magad jól, mert az adott darabok már nem úgy állnak rajtad, mint korábban.
Lehet, hogy észrevetted, hogy a derekad már sokkal kevésbé vékony, mint korábban? És hogy a régebben szívesen viselt ruhafazonok már nem állnak olyan jól, mint valaha? Ez nem a képzeleted játéka, az idő múlásával valóban megváltozik a testalkatunk.

A tested számos változáson megy keresztül felnőtt korodban is, majdnem minden kicsit mindig átalakul. Akár körte, alma, homokóra vagy más testalkattal is rendelkezel, a teljes testforma idővel eltolódik.

 

Milyen tényezők játszanak szerepet az életkor előre haladásával a testalkat megváltozásában?

 

Hogyan változhat a tested alakja az életed során?
Ebben a részben áttekintünk néhány olyan tényezőt, ami a változást okozhatja.
Ilyenek az átmeneti időszakok, mint a terhesség, a menopauza, de meghatározó lehet a súlygyarapodás és a súlyveszteség is.

A változások két fő kategóriába sorolható tényezőkből származnak: azok, amiket nem lehet irányítani, és azok, amiket lehet. A test alakváltozásának üteme szorosan kapcsolódik az életmód tényezőihez, mint például a testmozgás, a dohányzás és az étrend.

Testünk több összetevőből áll, elsősorban csontokból, izmokból, zsírból és vízből.
A testösszetétel változásai – vagyis az egyes komponensek viszonylagos aránya – jellemzően az életkorral együtt változik, még akkor is, ha a testtömeg nem módosul.

Általában a zsírnövekedés és az izomtömeg, vagy a sovány szövet, valamint az ásványi csontok sűrűsége csökken.
Az eltolódó testösszetétel idővel felgyorsíthatja a zsírnövekedést, mivel az izom metabolikusan aktívabb, mint a zsírszövet, és több energiát éget el.

 

A legfőbb változások:
Az elhízás:

Sok tényező hozzájárul a test alakjának megváltozásához, ezek közül az első az az elhízás.
Az élethelyzet változásával a középkorúaknál egyre több az üzleti alkalmakhoz, utazásokhoz kapcsolódó étkezés, több a társadalmi esemény jellegű vacsora és a vele együtt járó alkoholfogyasztások, valamint a stressz és a stresszhez kapcsolódó étkezések.
A teljes testtömeg az elfogyasztott kalóriák számától függ és idővel növekszik a testtömeg. Ha több kalóriát fogyasztasz, mint amit elégetsz, akkor idővel gyarapodni fog a súlyod. Edzés nélkül az extra súlyt a szervezet zsírként, nem pedig izomként tárolják. A nők esetében az egészséges testzsír 21-33 százalék még 20-39 év között, és 23-34 százalék később, 40-59 év között.

Azonban az elhízástól függetlenül  a zsírszövetek eloszlása is változik az életkorral együtt. A nőknél a menopauza időszakában – az ösztrogénszint csökkenése miatt – megváltozik az alsó test zsírelosztása és a hasi zsír végül alma alkatú testformát képez, még a korábban körte vagy homokóra alkatúaknál is!
A hasi zsír sajnos olyan alma alakú formát hoz létre, amely a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség nagyobb kockázatával is jár.

Amit tehetsz: Tartsd meg az egészséges súlyt, hiszen mind a bőr alatti zsír, mind a zsigeri zsír csökkenthető a diéta és a testmozgás révén. Kezdd kis változásokkal, mint pld. több gyümölcs és zöldség hozzáadásával az étrendhez, miközben a cukros ételek, alkoholok fogyasztását csökkented!

Izomveszteség:

Egy egészséges felnőttnél a csontrendszeri izmok a teljes testtömeg 40-50% -át teszik ki. Az izomtömeg jelentősen csökken, ha nem végzel semmilyen erősítő edzést. Egyes kutatók 30 éves kor utánra becsülik az izomtömeg egy százalékos veszteségét. Az izomtömeg felelős a hatékony kalóriaégetésért, így az izomtömeg csökkenésével együtt jár a megnövekedett testsúly. Az izomtömeg csökkenésével ráadásul a test tónusa is előnytelenül változik.

Amit tehetsz: Az izomveszteség százalékos csökkentése érdekében a legjobb, ha fizikailag aktív maradsz. A fizikai tevékenységeket hetente többször végezve kombináld az aerob tevékenységeket és az erősítő edzéseket.

Hormonok hatása:

A hormonok befolyásolják az alapvető teststruktúrádat, hogy a testtömeged hol helyezkedik el a csontjaidon. Az életkor növekedésével a nemi hormonok termelődése csökken, ami megváltoztathatja a testedet.
Mivel az ösztrogén domináns a nőknél, így a nőknek több zsírsejt helyezkedik el a csípő, comb és fenék részen 40 éves kor előtt, és a zsírtöbblet is általában ezeken a területeken rakódik le. A menopauza időszakában az ösztrogén, a progeszteron fokozatosan csökken a nőknél. Ez azt jelenti, hogy a súlygyarapodás a női testeken inkább a törzsi területen alakul ki, a zsírok elkezdenek lerakódni a hasra és a has belsejében is.

Csontrendszer változása

A csontvázrendszer meghatározza a medence szélességét és a bordák alakját. A csontok a teljes testtömeg 20% -át teszik ki. A csontrendszer, amely alakot ad a testnek, idővel deformálódik.
Már akkor változás következik be, amikor egy nő terhes lesz, mert ilyenkor a bordák szélesednek és a medence csontozata is változhat.
Másrészről a csontok fokozatosan elveszítik az ásványi anyag tartalmukat, amely miatt végül kevésbé sűrűvé válnak.

Magasságvesztés

Észrevetted már valaha, hogy az emberek alacsonyabbnak tűnnek, amikor idősebbek? Ez nem optikai csalódás. A férfiak és a nők is elveszítik a magasságot az életkorral.
A csonttömeg, valamint az izmok és az ízületek változásai miatt általában 40 éves kor után az embereknél 10 évenként kb. 1 cm magasságvesztés következik be, és a veszteség a 70. év után felgyorsul. A nők a menopauza utáni első öt évben drasztikusan veszítenek a magasságukból.
Egy másik ok, amiért alacsonyabbnak tűnhetsz, az a testtartásod rosszabbodása.
Amit tehetsz:
Életmódváltással befolyásolhatod az öregedési folyamat sebességét. A testváltozások minimalizálásához remekül hozzásegíthet a jóga.

 

Az alakváltozásod kihathat a stílusodra is!

Az ideális alkatnak a homokóra alkatot tekintjük, de ebben is vannak változások. A serdülőkori egyenes alkat a 20-as évekig leginkább a szép homokóra alakúvá változik. A 30-as években ez egy kicsit szélesebb homokóra alkattá változik, míg az 50-es éveikben a nők alma testalkatúvá válnak.

A test arányainak hatása

Ahogy már írtam, meghatározó tényező az öltözködési stílusodban a testarány.
A testarányok befolyásolják azt is, hogy hízás esetén hol helyezkedik el először a túlsúly. Úgy tűnik, oda hízunk leginkább, ahol rövidebbek az arányok, mivel ott kevesebb hely van az extra súly eloszlásához.

Ha hosszú tested van, akkor hosszabb ideig tudod megtartani a karcsú derék látványát (akár súlygyarapodással is), mint egy rövidebb törzsű nő.

A test arányai a csontszerkezeteddel kapcsolatosak – milyen messzire ül a bordád a medencétől, például. Vagy hogy mondjuk mennyire hosszúak a combcsontjaid – és ezek az adottságok nyilván nem változtathatóak meg!

Azonban ami változhat: a gerinckorongok idővel összetömöredhetnek a gerincedben, és előfordulhat, hogy a törzs hossza emiatt lerövidül, ami befolyásolja a test alakját.

A sporttevékenység is megváltoztathatja a test alakját, feltűnő, hogy az úszók inkább fordított háromszög alakúak, mivel erősebb felsőtestet/vállat dolgoznak ki, ami a csípőhöz képest szélesíti a vállukat.

A terhesség hatása

Már írtam a terhesség alatt lehetséges változásokról, most nézzük, ez hogyan befolyásolhatja az öltözködésedet.
Terhes állapotban sor kerül a szalagok nyúlására, hogy több helyet biztosíthasson a test a baba hordozására. Terhesség után sok nőnek megváltozik a bordázata, amely megváltoztathatja alakjukat – áthelyezheti őket egy homokóra alkatból egyenes, téglalap alakba (attól függően, hogy mennyi változott).

Néha a csípő is szélesedik a terhesség alatt és gyakran nem alakul vissza a terhesség előtti időszaki állapotába.

A terhesség és a szoptatás ideje alatt a mellméret hasonlóképpen változhat. Sok nőnek megnő, míg másoknak a sok szoptatás miatt csökken a mellmérete, vagy majdnem teljesen eltűnik.

Ezek a testváltozások hatással lesznek az öltözködésedre, ám szerencsére megfelelő trükkök alkalmazásával kompenzálhatod ezeket a változásokat és létrehozhatod az ideális testalkat illúzióját!

A lábméretek is változhatnak a terhesség alatt, kb. 1/2 számmal nőhetnek, és új cipőkre lehet szükséged.

 

Súlygyarapodás hatása a testformákra

 

A homokóra alkatúak könnyen egyenes, téglalap alakúvá válnak, ha a derékra rakodik a túlsúly és körte alak alakulhat ki, ha a túlsúly a csípőre, combra rakódik. A menopauza időszakában is elveszíthetik a derekukat, és téglalap vagy alma alakúvá válhatnak.

A téglalap alkat a leggyakrabban alma alakzattá válhat, amikor először súlyt szed fel.

Súlyvesztés esetén, ha belevágsz egy súlyzós edzésprogramba, amely megnöveli a vállat, akkor homokoróra, vagy fordított háromszög formájúvá válhatsz.

Az egyenes alakzat pedig – ha a súlygyarapodás egyenletes -, vagy körte alakká vagy homokóra alakká változik, attól függően, hogy hova rakódik több súly.

A fordított háromszög alkattal hízás esetén akár alma, vagy téglalap alakúvá válhatunk.

Mint látható, sok különböző lehetőség van arra, hogy hogyan változhat a tested az életed során!

 

Honnan tudod, hogy megváltozott-e a tested formája?

Ha azok a ruházati formák és stílusok, amelyek korábban mindig jónak tűntek, most már nem tűnnek olyan jónak – ez valószínűleg egy jel arra, hogy a tested alakja megváltozott, és itt az ideje, hogy újra gondold a stílusod!

További tippek a testalkatod, testarányok megértéséhez:

A testalkat típusokról itt olvashatsz!

 

Nem vagy biztos benne, hogy milyen az alakod? És hogy milyen ruhafazonok állnának jól az egyedi testarányaidhoz? Várunk szeretettel, vegyél részt stílustanácsadásunk (Bővebben itt) keretében egy testalkatelemzésen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le további stílus tippjeinkről!

 

 

 

 

 

 

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, Stílustanácsadó

Párkapcsolati coach, Mediátor

Iratkozz fel további tippekért a stílusod kialakításához!
Ha nem szeretnél lemaradni az írásainkról, iratkozz fel a hírlevelünkre a láblécben található feliratkozásnál!

MIT VEGYEK FEL? – ÖNBIZALOMBA ÖLTÖZTETVE

Önbizalom, magabiztosság, önbizalom növelés, magabiztosság erősítése, önismeret, önismereti fejlesztés, párkeresés, párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás, mit vegyek fel, öltözködési tippek, stílus, stílustanácsadás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

Címkék